ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποινικό αδίκημα οι βανδαλισμοί σε πινακίδες τροχαίας

Τι αποφασίστηκε στη Βουλή

ΚΥΠΕ

Ποινικό αδίκημα είναι πλέον η αλλοίωση με οποιοδήποτε τρόπο των πινακίδων τροχαίας, με νόμο που ψήφισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής.

Τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου. Με αυτήν τροποποιείται ο περί Οδικής Ασφάλειας Νόμος, ώστε να καταστεί αδίκημα η αλλοίωση με οποιοδήποτε τρόπο των σημάτων τροχαίας.

Ειδικότερα, με τον νόμο που ψηφίστηκε απαγορεύεται η αναγραφή, η χάραξη ή ο σχεδιασμός σε σήμα τροχαίας, με χρωστικές ουσίες ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, λέξεων, γραμμάτων, παραστάσεων, σχημάτων, αριθμών, εικόνων ή συνθημάτων ή η πρόκληση ζημιάς σε σήμα τροχαίας ή σε πληροφοριακή-κατευθυντήρια πινακίδα που τοποθετείται από την εκάστοτε αρμόδια αρχή, καθώς και η μετακίνηση, η καταστροφή, η παραμόρφωση ή η αλλοίωσή τους.

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο βουλευτής Νίκος Γεωργίου αναφέρθηκε στα συχνά φαινόμενα βανδαλισμών σημάτων τροχαίες και πληροφοριακών πινακίδων στους δρόμους της Κύπρου "από ανεγκέφαλους" και ανέφερε ότι η πολιτεία θα πρέπει να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας και αποτροπής και ότι αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να επισύρουν έννομες συνέπειες διότι προκαλούν ταλαιπωρία, αγωνία και ανασφάλεια και κυρίως κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια των πολιτών. Είπε επίσης ότι πολλά εκατομμύρια δαπανούνται για την αποκατάσταση αυτών των πινακίδων και ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως και θέμα παιδείας.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σημείωσε τη σημασία της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, αφού όπως είπε υπάρχει ήδη ευρωπαϊκός κανονισμός για αυτοματισμούς στα αυτοκίνητα, τα οποία θα αναγνωρίζουν στο μέλλον αυτόματα τα σήματα τροχαίας για το όριο ταχύτητας. Πρόσθεσε ότι για να μπορούν να τα διαβάζουν θα πρέπει οι ταμπέλες να είναι σωστές και καθαρές. Είπε επίσης ότι έρχονται και διάφοροι άλλοι αυτοματισμοί, για αυτό πρέπει να τηρούνται τα πρότυπα πολύ προσεχτικά.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι η πρόταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο όπως είπε, αντί τις καταστολής θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για πρόληψη μέσω της παιδείας και της οικογένειας. Πρόσθεσε ότι με την καταστροφή των πινακίδων στέλνονται και μηνύματα στους ξένους επισκέπτες ότι η Κύπρος είναι μια χώρα χωρίς νόμο, τάξη και πρόληψη. Σημείωσε ότι παράλληλα με τις αποτρεπτικές ποινές στους παραβάτες και το μήνυμα ότι η καταστολή θα είναι άμεση και πολύ σοβαρή, θα πρέπει να ξεκινήσει προσπάθεια καλλιέργειας κουλτούρας σωστής συμπεριφοράς από όλους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, είπε ότι και ο ίδιος είχε εγγράψει το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Συγκοινωνιών. Σημείωσε ότι ο κίνδυνος παραβίασης του ορίου ταχύτητας είναι ένα από τα θέματα που προκύπτουν μέσα από τον βανδαλισμό και άλλο θέμα είναι το θέμα του προσανατολισμού. Παράλληλα είπε ότι το θέμα γελοιοποιεί την Κύπρο στα μάτια των ξένων επισκεπτών.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει προχωρήσει σε προσφορές ώστε να αντικαταστήσει κάποιες πινακίδες με πινακίδες ειδικής ψηφιακής εκτύπωσης από τις οποίες αφαιρούνται εύκολα οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Ζήτησε να γίνει προσπάθεια από όλους ώστε να αντικατασταθούν παντού οι πινακίδες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης σημείωσε ότι πολλές καταστροφές σε πινακίδες γίνονται από ανήλικους και ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφώτιση των νέων μέσα από τις σχολικές μονάδες, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής, είπε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο έλεγχος γιατί το κόστος αντικατάστασης των πινακίδων είναι μεγάλο και το πληρώνει ο φορολογούμενος. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να επενδυθούν περισσότερα στην πρόληψη και στην κουλτούρα σεβασμού της δημόσιας ιδιοκτησίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι όταν μπεις σε μια χώρα και δεις το οδικό δίκτυο καταλαβαίνεις το επίπεδο πολιτισμού της χώρας και ότι η εικόνα αυτή με τις πινακίδες δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις στους επισκέπτες. Παράλληλα είπε ότι πολλές πινακίδες πρέπει να αντικατασταθούν, αφού τα χρώματα έχουν ξεθωριάσει και δεν διαβάζονται. Τόνισε επίσης την ανάγκη να κλαδεύονται τα δέντρα και οι θάμνοι στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Μαρίνος Μουσιούττας συνεχάρη τον κ. Γεωργίου για την πρόταση νόμου όσο και τα αρμόδια τμήματα που εργάστηκαν ώστε να οδηγηθεί η πρόταση αυτή στην Ολομέλεια μέσα σε δύο συνεδρίες.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση