ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τραμπ: Πρόστιμο-μαμούθ 355 εκατ. δολαρίων για παραποίηση στοιχείων

Πάνω από 80 εκατ. για αποζημίωση στην Τζιν Κάρολ, άλλα 355 εκατ. για τις απάτες του Trump Organization και μεγάλα νομικά έξοδα

Δικαστήριο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης διέταξε την Παρασκευή (16/02) τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταβάλει 354,9 εκατομμύρια δολάρια, κρίνοντας ότι σκόπιμα διόγκωσε την καθαρή του αξία κατά δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαπατήσει τράπεζες και ασφαλιστές.

Με την ίδια απόφαση που αποτελεί πλήγμα για την επιχειρηματική δραστηριότητα του ίδιου και των γιων του, ο Τραμπ καλείται να περιορίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην πολιτεία όπου έγινε γνωστός.

Η απόφαση του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν Άρθουρ Ένγκορον, αν δεν καταπέσει μετά την έφεση που σίγουρα θα καταθέσει ο Τραμπ, θα μπορούσε να προκαλέσει την αφαίρεση του ελέγχου του 77χρονου Τραμπ πάνω στον εμβληματικό Trump Tower και σε άλλα ακίνητά του στη Νέα Υόρκη.

Ήταν το τέλος μιας τρίμηνης αστικής δίκη που «τσαλάκωσε» την προσεκτικά καλλιεργημένη εικόνα του Τραμπ ως μεγιστάνα που ανέδειξε την εταιρεία του πατέρα του σε ένα από τα πιο διάσημα εμπορικά σήματα ακινήτων στον κόσμο, σχολιάζει η New York Post.

Το αναπόφευκτο τώρα ερώτημα είναι πότε και -κυρίως πώς- θα πληρώσει τόσα χρήματα. Όπως σχολιάζει το BBC, το ποσό είναι πολύ μεγάλο, ακόμη και για έναν δισεκατομμυριούχο, αν και ούτε θα φτωχύνει, ούτε θα χρειαστεί να βγει στο μεροκάματο. Πώς, λοιπόν, θα μπορέσει να ξεπληρώσει;

Πόση είναι η περιουσία του Τραμπ

Το περιοδικό Forbes υπολογίζει τη συνολική καθαρή αξία του Τραμπ στα 2,6 δισ. δολάρια. Κάπως χαμηλότερη ήταν η εκτίμηση από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης που υπολόγισε την ετήσια καθαρή του αξία στα 2 δισ. δολάρια το 2021.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, ένα πρόστιμο ύψους περίπου 350 εκατ. δολαρίων θα κόστιζε στον κ. Τραμπ περίπου το 15% της περιουσίας του.

Σε κατάθεσή του στη δίκη, ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε 400 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ισχύει, αλλά και αλήθεια να είναι, το ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει τα 350 εκατ. του προστίμου και τα νομικά έξοδα.

Η πρόταση για τα 370 εκατ. δολάρια

Είναι πρόταση της εισαγγελέως Λετίτσια Τζέιμς ήταν 370 εκατ. δολάρια, το οποίο θεωρεί το ποσό κατάλληλο για να επιστραφούν χρήματα που αποκτήθηκαν με δόλια μέσα.

Η εισαγγελέας υπολόγισε το ποσό με βάση τρεις παράγοντες. Πρώτον, τα χρήματα που ο Τραμπ φέρεται να κέρδισε από την εξοικονόμηση επιτοκίων σε δάνεια λόγω της ψευδούς δήλωσης των περιουσιακών του στοιχείων. Δεύτερον τα μπόνους που καταβλήθηκαν σε υπαλλήλους του Οργανισμού Τραμπ που συμμετείχαν στο σύστημα. Τρίτον τα κέρδη από δύο συμφωνίες ακινήτων που η Τζέιμς ισχυρίζεται ότι αποκτήθηκαν με δόλο.

Ο Τραμπ θα πρέπει επίσης να καταβάλει ετήσιους τόκους επί του προστίμου. Καθώς το επιτόκιο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης φτάνει το 9%, ο Τραμπ θα χρειαστεί να πληρώσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια πέρα και πάνω από το πρόστιμο.

Τα βήματα μετά την απόφαση

Ο πρώην πρόεδρος αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι δεν υπήρξε έγκλημα επειδή οι τράπεζες κέρδισαν χρήματα από τις επενδύσεις του. Αναμένεται να ασκήσει έφεση, η οποία θα αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης μέχρι να επανεξετάσει την υπόθεση ένα ανώτερο δικαστήριο.

Αλλά, όπως συνεχίζει το BBC, θα θέλει να αποφύγει να πληρώσει το πρόστιμο και να μην κατασχεθούν τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία όσο διαρκεί η διαδικασία της έφεσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταθέσει ολόκληρο το ποσό εντός 30 ημερών. Το ποσό θα το δεσμεύσει το δικαστήριο.

Το 2024 είναι όμως η χρονιά των δικών για τον πρώην πρόεδρο. Μία από αυτές, που έχει τελειώσει τον «φιλοδώρησε» με 83,3 εκατ. δολάρια σε αποζημίωση για τη δυσφήμιση κατά της δημοσιογράφου Τζιν Κάρολ. Σε εκκρεμότητα είναι και τέσσερις δύσκολες ποινικές υποθέσεις σε διαφορετικές Πολιτείες που απαιτούν μεγάλες νομικές ομάδες και υψηλά έξοδα. Το πορτοφόλι του Τραμπ είναι βαθύ, αλλά όχι και απεριόριστο.

Αν δεν θέλει να πληρώσει τα πάντα προκαταβολικά, ο Τραμπ θα μπορούσε να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια εγγύηση από τρίτο μέρος ότι μπορεί να πληρώσει ολόκληρο το πρόστιμο. Αυτό θα του κόστιζε πολλά περισσότερα εκατομμύρια, με πρόσθετους τόκους και τέλη. Είναι πολύ πιθανό να του ζητηθεί να βάλει εγγύηση.

Για να εξασφαλίσει, τώρα, εγγύηση από εταιρεία εγγυήσεων, πρέπει κανένας να καταβάλει περίπου το 10% του συνολικού ποσού που οφείλει. Στην περίπτωση του Τραμπ είναι γύρω στα 35 εκατ. σε εταιρεία ομολόγων για να εκδώσει την εγγύηση. Τα χρήματα δεν θα τα πάρει πίσω.

Τι μπορεί να πουλήσει για να βρει λεφτά

Για έναν άνθρωπο που έχτισε την περιουσία του στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η πώληση περιουσιακών στοιχείων πάντα είναι μια καλή λύση.

Το Forbes εκτιμά ότι το σύνολο των ακινήτων του στη Νέα Υόρκη αποτιμάται σε 490 εκατ. δολάρια - μεταξύ τους και ο Trump Tower, που αξίζει 56 εκατ. δολάρια. Το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει πολλά άλλα ακίνητα σε όλη τη χώρα, γήπεδα γκολφ, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, ακόμη και ένα οινοποιείο.

Η συμμετοχή του στην Trump Media & Technology Group, η οποία διαχειρίζεται την πλατφόρμα μηνυμάτων Truth Social και επιδιώκει τη δημόσια εγγραφή, εκτιμάται ότι αξίζει σχεδόν 4 δισ. δολάρια. Ωστόσο υπάρχουν δύο προβλήματα: πρώτον, ο τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές αποτιμούν την εταιρεία ποικίλει τους τελευταίους μήνες, αφετέρου, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, δεν θα του επιτραπεί να πουλήσει μετοχές για να συγκεντρώσει χρήματα αμέσως.

Μια άλλη λύση είναι ο μηχανισμός συγκέντρωσης κεφαλαίων για να πληρώσει τα νομικά του έξοδα. Σύμφωνα με τους New York Times, το 10% των ποσών που συγκεντρώνονται από τους υποστηρικτές του πηγαίνει για να πληρωθεί η υπεράσπισή του στις δίκες του. Είναι, όμως, πολλά τα λεφτά: από τον Μάρτιο του 2023 ως το τέλος της χρονιάς τα νομικά έξοδα ήταν περίπου 40 εκατ.

Ένα μεγάλο πρόστιμο μπορεί να αποθαρρύνει τους χρηματοδότες από το να συνεισφέρουν για τα νομικά έξοδα. Για την ακρίβεια, ένα πολύ μεγάλο ποσό που θα πληρωθεί σε πολύ μικρό χρόνο, μια κατάσταση που θα στρίμωχνε άσχημα τον πρώην πρόεδρο.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση