ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καίγονται τα Κύθηρα! Εκκενώθηκε μοναστήρι λόγω πυρκαγιάς

Αναζωπυρώθηκε το πύρινο μέτωπο μήκους έξι χιλιομέτρων λόγω ισχυρών ανέμων

Την αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου στα δυτικά Κύθηρα προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι, που δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής. Λόγω της πυρκαγιάς για λόγους ασφαλείας οι αρχές έδωσαν εντολή για άμεση εκκένωση του μοναστηριού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας από τις μοναχές και τους επισκέπτες. Η Παναγιά Μυρτιδιώτισσα είναι η μεγαλύτερη μονή των Κυθήρων.

Να εντατικοποιηθεί η χρήση των εναέριων μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς ζητούν οι κάτοικοι.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα.

Στο νησί βρίσκονται ήδη 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και την 1η ΕΜΑΚ και 5 υδροφόρα οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους και τα εναέρια μέσα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι επόμενες δύο ώρες είναι κρίσιμες. Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά στα Κύθηρα» δήλωνε νωρίτερα στο ΑΜΠΕ ο Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, αισιοδοξία που μέχρι στιγμής, δυστυχώς φαίνεται να διαψεύδεται.

 Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη το μέτωπο της φωτιάς είναι μήκους έξι χιλιομέτρων. Στη μάχη με τις φλόγες μετέχουν πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Ελλάδα και σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας.

«Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα» σημειώνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Είκοσι χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί στο πέρασμα της φωτιάς που ανάγκασε το Σάββατο τις αρχές να κηρύξουν το νησί των Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η φωτιά μαίνεται στο δυτικό τμήμα του νησιού παρά τη σκληρή μάχη που δίνουν από την Παρασκευή οι συνεχώς ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που έχει μεταβεί στο νησί.

 «Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τονίζει ο κ. Αποστόλου, ο οποίος σε λίγη ώρα θα προεδρεύσει σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.

Στο νησί βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων. Τη Δευτέρα θα μεταβούν στο νησί κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να αποτιμήσουν τις ζημιές.

Την ανάγκη επεξεργασίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την γρήγορη και άμεση αποκατάσταση των πολύ μεγάλων ζημιών εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Οι κάτοικοι των οικισμών που είχαν εκκενωθεί επέστρεψαν στα σπίτια τους, είπε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι σήμερα η κατάσταση είναι βελτιωμένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X