ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Συναγερμός για μολυσμένα αυγά στην Ευρώπη

Εντατικοί έλεγχοι στην Ολλανδία

Ελέγχους στο κρέας των πουλερικών που προέρχονται από τις μονάδες παραγωγής που έπληξε η υπόθεση των μολυσμένων αυγών πραγματοποιεί σήμερα η Ολλανδία. Οι έλεγχοι γίνονται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει το εντομοκτόνο fipronil, τοξική ουσία που έχει οδηγήσει στην καταστροφή εκατομμυρίων αυγών στην Ευρώπη.

«Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούμε ελέγχους στο κρέας των πουλερικών στις μονάδες εκτροφής τα αυγά των οποίων βρέθηκαν μολυσμένα για να διαπιστωθεί εάν το κρέας είναι επίσης μολυσμένο», δήλωσε στο AFP ο Τίτε Μάστενμπρεκ, εκπρόσωπος του ολλανδικού οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των τροφίμων NVWA.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε μονάδες που παράγουν αυγά αλλά και κρέας και οι οποίες ανέρχονται σε μερικές δεκάδες, σύμφωνα με τον NVWA και τον Ολλανδικό Γεωργικό Οργανισμό (LTO), τους οποίους επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εάν τα τεστ βγουν αρνητικά, οι παραγωγοί αυτοί, των οποίων η παραγωγή αυγών έχει απαγορευθεί εξαιτίας της παρουσίας του fipronil, θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή κρέατος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του NVWA.

«Ο εντοπισμός των μολυσμένων αυγών ήταν η ύψιστη προτεραιότητα. Τώρα έχουμε τον χρόνο και τον χώρο για να ασχοληθούμε με το κρέας», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «προληπτικό μέτρο».

Σύμφωνα με τον LTO, η πιθανότητα εντοπισμού της τοξικής ουσίας στο κρέας είναι πολύ μικρή διότι οι συνθήκες εκτροφής των πουλερικών για την παραγωγή κρέατος είναι διαφορετικές από εκείνες των πουλερικών που εκτρέφονται για τα αυγά τους. Στην πρώτη περίπτωση τα πουλερικά δεν προσβάλλονται από το κόκκινο άκαρι ώστε να χρειάζεται η χρήση εντομοκτόνων.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης πληγεί από την κρίση του fipronil, η οποία ήρθε στο φως στην Ολλανδία την περασμένη εβδομάδα και όπου περί τις 180 μονάδες εκτροφής έχουν αποκλεισθεί, ενώ έχει πραγματοποιηθεί μαζική απόσυρση αυγών από την αγορά, καθώς το επίπεδο του εντομοκτόνου που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του κόκκινου ακάρεος στα πουλερικά είχε ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια που προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X