ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Η ένταση της φωτιάς στη Ρόδο έχει αποκλιμακωθεί» (pics/vids)

Εκκενώθηκε το 10% των τουριστικών καταλυμάτων

Η ένταση του φαινομένου στο Κιοτάρι της Ρόδου έχει πλέον αποκλιμακωθεί ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ για την κατάσταση στο νησί των Ιπποτών.

Σύμφωνα με το Λιμενικό και τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Ελλάδος, έχουν διασωθεί 2.000 άτομα, ενώ έχει εκκενωθεί το 10% των τουριστικών καταλυμάτων. Οι απεγκλωβισθέντες θα φιλοξενηθούν σε πλοία.

Όλες οι εξελίξεις από την πορεία της φωτιάς στη Ρόδο

- Γιάννης Αρτοποιός: «Η ένταση του φαινομένου στη Ρόδο έχει πλέον αποκλιμακωθεί»

Η ένταση του φαινομένου στο Κιοτάρι της Ρόδου έχει πλέον αποκλιμακωθεί ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ για την κατάσταση στο νησί των Ιπποτών.

Ο κ. Αρτοποιός είπε ακόμα ότι οι εκκενώσεις που ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα, αφορούσαν λιγότερο από το 10% των τουριστικών καταλυμάτων της Ρόδου και ότι μόνο δια θαλάσσης έφυγαν 2.000 άτομα.

- Εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Ρόδο, σύντομο ιστορικό:

Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

Επισημαίνεται ότι από τις 12:20 είχε δοθεί με 112 προληπτική απομάκρυνση στα χωριά Λάρδο και Πυλώνα.

Ο άνεμος έπνεε βόρειος- βορειοδυτικός με ένταση 7 μποφόρ και μετέφερε τη φωτιά με μεγάλη ταχύτητα και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης 112 σε όσους διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις 13:42 από Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

- Βίντεο: Με βαλίτσες και με τα πόδια στους δρόμους οι τουρίστες στη Ρόδο

- Οργανωμένες εκκενώσεις 30.000 ανθρώπων με όλα τα μέσα

Με τη συνδρομή του Λιμενικου Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών αρχών που έχουν επιστρατεύσει δεκάδες λεωφορεία αναμένεται να μετακινηθούν πάνω από 30.000 άτομα σύμφωνα με τον Τέρη Χατζηϊωάννου, Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου.

Ήδη στη Λίνδο έχουν φτάσει τα πρώτα λεωφορεία που μετέφεραν εκατοντάδες τουρίστες που διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής ενώ η Αστυνομία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άτομα έχουν διαταχθεί να εκκενώσουν.

- Βίντεο τουριστών που απεγκλωβίστηκαν: «Ελπίζω όλοι να είναι καλά»

- Τεράστια η επιχείρηση απεγκλωβισμού από το Λιμενικό

Σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, έχουν γίνει πάνω από 2.000 απεγκλωβισμοί

- Η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Αρκετοί εξ αυτών κατευθύνθηκαν προς την παραλία Λάρδου, για τους οποίους είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μετακίνησης με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 1.000 άτομα έχουν απεγκλωβίσει τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα ναυαγοσωστικό καθώς και πάνω από 20 ιδιωτικά σκάφη, σε Κιοτάρι και Λάρδο. Επίσης, στο σημείο μεταβαίνουν μια τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού και δύο σκάφη των καταδρομέων.

Σημειώνεται πως τα άτομα που έχουν απεγκλωβιστεί, μεταφέρονται στην περιοχή Κάλαθος.

- Αρτοποιός: «Η φωτιά στη Ρόδο είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζουμε»

Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα.

Έφτασε σε ξενοδοχεία η φωτιά

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», η πυρκαγιά έφτασε στις εγκαταστάσεις τριών ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή Κιοτάρι.

Και τα τρία ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί από τουρίστες και γίνονται προσπάθειες από την Πυροσβεστική, τους εθελοντές και το προσωπικό να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ζημιές.

Το 112 ήχησε στην περιοχή Κιοτάρι όπου υπάρχουν και δύο ξενοδοχειακές μονάδες. Όπως φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται με τα πόδια ενώ ο ουρανός έχει καλυφθεί από ένα πυκνό σύννεφο καπνού.

Η ενημέρωση που υπάρχει από τη Ρόδο οι πελάτες των δύο ξενοδοχείων μεταφέρονται με λεωφορεία σε ασφαλές σημείο.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο με πλήθος κόσμου να απομακρύνεται λίγο μετά τις 3 το απόγευμα. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Rhodes Island Greece (@rhodes.rodos)

Πηγή: in.gr / protothema.gr / ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση