ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συγκλονιστικά βίντεο από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

«Μην επιστρέψετε στα σπίτια σας», λένε οι Αρχές

Ισχυρός σεισμός έπληξε την κεντρική Ιαπωνία σήμερα, με αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις στους κατοίκους να εκκενώσουν ορισμένες περιοχές στις δυτικές ακτές της και να προκληθούν διακοπές ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και προβλήματα σε πτήσεις και σιδηροδρομικά δρομολόγια στην επηρεαζόμενη περιοχή.

Ο σεισμός, αρχικά εκτιμώμενου μεγέθους 7,6 βαθμών, προκάλεσε κύματα ύψους περίπου ενός μέτρου κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας με ένα κύμα μεγαλύτερου ύψους να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Υποβαθμίστηκαν οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι μετά τον ισχυρότατο σεισμό

Αρχικά η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JMA), εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι μεγάλης κλίμακας για την Ισικάουα και προειδοποιήσεις για τσουνάμι χαμηλότερου επιπέδου για την υπόλοιπη δυτική ακτή του νησιού Χονσού, καθώς και για το βορειότερο από τα κύρια νησιά του, το Χοκάιντο.

Στην συνέχεια όμως, η προειδοποίηση υποβαθμίστηκε σε κανονικό τσουνάμι αρκετές ώρες αργότερα, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύματα δεν θα ξεπερνούσαν το 1 μέτρο. Οι μετασεισμοί θα μπορούσαν επίσης να πλήξουν την ίδια περιοχή τις επόμενες ημέρες, επισήμανε η JMA.

Παράλληλα οι Αρχές, προειδοποίησαν τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να μην επιστρέψουν ακόμη στα σπίτια τους, καθώς θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με φονικά κύματα από το τσουνάμι.

Ορισμένα σπίτια καταστράφηκαν και μονάδες του στρατού έχουν σταλεί για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως ανάφερε ο Χαγιάσι Γιοσιμάσα, κυβερνητικός εκπρόσωπος, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι αρχές εξακολουθούν να αποτιμούν την έκταση των ζημιών.

Πιο ισχυροί σεισμοί στην περιοχή, όπου σεισμική δραστηριότητα συγκεντρωνόταν για περισσότερα από τρία χρόνια, μπορεί να σημειωθούν τις ερχόμενες ημέρες, δήλωσε ο αξιωματούχος της JMA Τοσιχίρο Σιμογιάμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά τον σεισμό, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους να προετοιμαστούν για περισσότερες καταστροφές.

«Οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενους περαιτέρω σεισμούς και καλώ τον κόσμο στις περιοχές όπου αναμένονται τσουνάμι να εκκενώσουν το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Κισίντα.

«Τρέξτε!», μια προειδοποίηση σε έντονο κίτρινο χρώμα στις τηλεοπτικές οθόνες συνιστούσε στους κατοίκους σε συγκεκριμένες περιοχές της ακτής να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση