ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ρεκόρ μεταναστών στη Γερμανία

Χώρος επείγουσας στέγασης προσφύγων δημιουργήθηκε στο ιστορικό αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του δυτικού Βερολίνου τον Δεκέμβριο του 2015

Νέο ρεκόρ έσπασε ο αριθμός των Γερμανών μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς, ξεπερνώντας τα 18,6 εκατ., σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γραφείο στατιστικής της χώρας.

Η έκθεση του γραφείου δείχνει ότι οι Γερμανοί, που προέρχονται από νοικοκυριά μεταναστών, αυξήθηκαν κατά 8,5% μεταξύ 2015 και 2016, φθάνοντας τα 18,6 εκατ. άτομα.Περισσότεροι από ένας στους πέντε Γερμανούς (22,5%) είναι οι ίδιοι μετανάστες ή έχουν έναν γονέα μετανάστη.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γραφείο Destatis, η αύξηση αυτή οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση του αριθμού μεταναστών τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ 2014 και 2015, περισσότεροι από 2,14 εκατ. πολίτες μετανάστευσαν στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου αριθμού προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Ποσοστό 45% των νεοαφιχθέντων στη χώρα προήλθαν από ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, 2,3 εκατ. Γερμανοί κατάγονται από τη Μέση Ανατολή, αύξηση της τάξεως του 51% μετά το 2011. Σημαντική αύξηση κατέγραψε επίσης και ο αριθμός μεταναστών στη Γερμανία με αφρικανικές ρίζες, οι οποίοι αυξήθηκαν σε ποσοστό 46% μεταξύ 2011 και 2016, φθάνοντας τα 740.000 άτομα. Ποσοστό 52% των μόνιμων κατοίκων της Γερμανίας που προέρχονται από μεταναστευτικά νοικοκυριά διαθέτουν γερμανική υπηκοότητα, ενώ η πλειοψηφία αυτών (42%) απέκτησε το γερμανικό διαβατήριό του στη γέννηση.

Η έκθεση της υπηρεσίας εξέτασε επίσης την απόκλιση μεταξύ της σχολικής επιτυχίας προερχόμενων από μεταναστευτικά και μη νοικοκυριά. Ποσοστό 9% όσων προέρχονται από οικογένειες μεταναστών δεν διαθέτουν απολυτήριο λυκείου, με το ποσοστό αυτό να μην ξεπερνά το 2% στον γενικότερο πληθυσμό.

Περισσότεροι από 3 εκατ. Γερμανοί τουρκικής καταγωγής –μεταξύ τους 1,4 εκατ. Τούρκοι υπήκοοι– διαμένουν μόνιμα στη Γερμανία. Στο μεταξύ, «κώδικα δεοντολογίας» για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη διάσωση προσφύγων στα νερά της Μεσογείου σχεδιάζει να παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες. Ο κώδικας αυτός, που προβλέπει μεταξύ άλλων την παρουσία αστυνομικού οργάνου στα πλοία των ανθρωπιστικών αποστολών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. «Τίποτα δεν θα αλλάξει. Πριν από τον κώδικα δεοντολογίας, οι δραστηριότητές μας διέπονταν από ιεραρχικά ανώτερους νόμους, τους οποίους συνεχίζουμε να ακολουθούμε», ανέφερε ο επικεφαλής της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ιταλίας, Γκαμπριέλε Εμινέντε. Τη διαφωνία του με τον κώδικα δεοντολογίας εξέφρασε και ο συντονιστής της γερμανικής ΜΚΟ Jugend Rettet, Τίτους Μόλκενμπουρ: «Κάθε κώδικας δεοντολογίας πρέπει να περιλαμβάνει και τα πολεμικά πλοία, τα οποία εξαιρούνται για την ώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X