ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς ο Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος παρά τις κατηγορίες εναντίον του

Το βαρύ κατηγορητήριο δεν θα τον εμποδίσει να κατέβει στις προεδρικές εκλογές του 2024

Η μόνιμη απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ σε όσα έχει να του προσάψει η Δικαιοσύνη -είτε με την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, τα απόρρητα έγγραφα και τώρα το κατηγορητήριο για τις εκλογές του 2020- είναι ότι σε βάρος του υπάρχει μια συνωμοσία. Λέει ακόμη ότι έχει το δίκιο με το μέρος του.

Το ερώτημα όμως που έχουν πολλοί είναι πώς μπορεί αυτός ο άνθρωπος να είναι υποψήφιος για τις εκλογές του 2024 ενώ εκκρεμούν σε βάρος του τόσες υποθέσεις, οι οποίες μάλιστα μπορούν ως τότε να εξελιχθούν σε καταδίκες.

Στην πράξη, όπως εξηγεί το BBC, ο Τραμπ έχει το Σύνταγμα των ΗΠΑ και τους νόμους με το μέρος του.

Καταρχάς η άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 δεν είναι παράγοντας που θα μπορούσε να εμποδίσει την κάθοδό του. Οι υποψήφιοι πρόεδροι δεν χρειάζεται να αποδεχτούν το αποτέλεσμα προηγούμενης εκλογής, ούτε απαγορεύεται σε πρώην προέδρους να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα.

Ο Τραμπ υποστηρίζει ακόμη ότι, ακόμη και αν καταδικαστεί ή ακόμη και φυλακιστεί, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει από το να κατέβει στις εκλογές του 2024. Πράγματι, το Σύνταγμα των ΗΠΑ τον δικαιώνει σε αυτό το σημείο.

Θα μπορεί ακόμη να έχει και την εξουσιοδότηση να χειρίζεται απόρρητο υλικό, γιατί ένας εκλεγμένος πρόεδρος δεν χρειάζεται να πάρει από κανένα άδεια για αυτό. Πάντως, δεν υπάρχει προηγούμενο καταδίκης σε κατασκοπεία και έπειτα εκλογές στο ύπατο αξίωμα, οπότε υπάρχει μια περίπτωση από τον Νοέμβριο του 2024 οι ΗΠΑ να κινηθούν σε νομικά αχαρτογράφητα νερά.

Οι ισχυρισμοί για τις «κλεμμένες εκλογές» έχουν κάνει κακό στη χώρα, προσθέτει το BBC. Πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί τις έχουν επαναλάβει, πέρα από τους πολίτες που έκαναν «σημαία» τους τις καταγγελίες.

Αρκετοί από τους υποψήφιους που υιοθέτησαν τις καταγγελίες καταψηφίστηκαν, αλλά για τον ίδιο τον Τραμπ έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό επιχείρημα υπέρ του και τον έχει φέρει στην πρώτη θέση ανάμεσα σε άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους με άνετη διαφορά.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση