ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός σε Κίεβο και Χάρκοβο

Όλες οι εξελίξεις

Την ανάπτυξη περαιτέρω τιμωρητικής δράσης σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε o πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ το Κρεμλίνο κλιμακώνει τις επιθετικές κινήσεις.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και σε πιθανή σύγκρουση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με τον ρωσικό στρατό, λέγοντας πως αυτό θα ξεκινούσε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο και ο ίδιος σκοπεύει να κάνει τα πάντα, ώστε να αποφευχθεί. «Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι 27 της ΕΕ συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας έως το 2027.

Στο πεδίο του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί περίπου 4,8 χλμ πιο κοντά στο Κίεβο τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο άμυνας των ΗΠΑ. Η Μόσχα σχεδιάζει να στείλει χιλιάδες μαχητές από τη Μέση Ανατολή, μαζί με οπλισμό, με σκοπό για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

-Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός σε Κίεβο και Χάρκοβο - Χιλιάδες άμαχοι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Ασφυκτικό κλοιό γύρω από -σχεδόν- όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας έχουν δημιουργήσει τα στρατεύματα εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ οι επιχειρήσεις επεκτείνονται και στις δυτικές περιοχές της χώρας, με στόχο να περιορίσουν τις διόδους μεταφοράς οπλισμού από τους δυτικούς «συμμάχους» της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στα βόρεια περίχωρα του Κιέβου, πλησιάζοντας αρκετά το τελευταίο 24ωρο στις πρώτες γειτονιές της ουκρανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, ο στρατός του Πούτιν που είναι συγκεντρωμένος έξω από το Κίεβο, ενισχύθηκε με νέες δυνάμεις, οι οποίες κατέφτασαν είτε από τη Λευκορωσία, είτε από τη ρωσική επικράτεια.

- Στο Κίεβο, οι Ρώσοι έχουν κερδίσει εδάφη και πλησιάζουν στην πόλη από τον βόρειο τομέα, ενώ ενισχύουν με νέες μονάδες τα στρατεύματά τους, τα οποία έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα. Αεροπορικά χτυπήματα καταγράφηκαν και στα ανατολικά του Κιέβου, στην πόλη Βαρισίβκα, περίπου 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

- Ρωσικές μονάδες πλησίασαν ακόμη περισσότερο στην πόλη Σούμι, σταματώντας στα περίχωρα, όπου έλαβαν θέσεις μάχης.

- Στο Τσέρνιγκοφ (Chernihiv), οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό ακριβώς έξω από την πόλη.

- Στο Χάρκοβο, οι Ρώσοι κερδίζουν συνεχώς έδαφος και πλησιάζουν προς τις εισόδους της πόλης, αν και η αντίσταση που έχουν συναντήσει είναι σημαντική.

- Στη Μαριούπολη, η κατάσταση περιγράφεται ως δραματική από τους ίδιους τους Ουκρανούς παράγοντες, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περιοχές της πόλης, με χιλιάδες αμάχους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων.

- Η Χερσώνα, σύμφωνα με πληροφορίες από όλες τις πλευρές, έχει περιέλθει στην κατοχή των Ρώσων.

- Στο Μικολάιβ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει την πόλη, αλλά, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, η πίεση που ασκούν είναι πολύ μεγάλη και σύντομα ανανέμεται κάμψουν την ουκρανική αντίσταση.

Δείτε βίντεο από τις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις:

 

Ρωσικές επιχειρήσεις και στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας

Οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν επεκταθεί, από την Παρασκευή και στον βορειοδυτικό τομέα της Ουκρανίας, με τον βομβαρδισμό αεροδρομίου στο Λουτσκ, μόλις 110 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, το αεροδρόμιο επλήγη με τέσσερις πυραύλους από ρωσικό βομβαρδιστικό, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Επίσης, οι Ρώσοι έπληξαν με πυραύλους αεροπορική βάση στο Ιβάνο Φρανκίσβ.

Επίθεση και στο Ντνίπρο

Όπως φαίνεται, οι Ρώσοι σκοπεύουν να επεκτείνουν τη ζώνη επιρροής τους προς την ενδοχώρα της Ουκρανίας. Η επίθεση στα περίχωρα της πόλης Ντνίπρο, η οποία βρίσκεται σε ικανή απόσταση από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, φανερώνει τη διάθεσή τους να ανακόψουν τις ουκρανικές ενισχύσεις προς τη Μαριούπολη, η οποία έχει τεθεί σε ασφυκτικό κλοιό από στεριά και θάλασσα.

-Η Ρωσία συμφώνησε να προμηθεύσει σύγχρονα όπλα στη Λευκορωσία

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας συμφώνησαν σήμερα την προμήθεια του πιο σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού στο Μινσκ από τη Μόσχα στο άμεσο μέλλον, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας, Belta.

Το Belta ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν και ο Λουκασένκο συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, να κάνουν κοινά βήματα αμοιβαίας υποστήριξης απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, κάτι που θα αφορά και τις τιμές της ενέργειας. Το πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

-Προειδοποίηση Κιέβου: «Θα απαντήσουμε σε περίπτωση επίθεσης από τη Λευκορωσία»

Ισχυρή αντίσταση εξακολουθεί να προτάσσει το Κίεβο έναντι της ρωσικής προέλασης, ενώ την ίδια στιγμή στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα και στο Μινσκ. Η Ουκρανία δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι της Λευκορωσίας, αλλά θα αντεπιτεθεί στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.

Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, η Ουκρανία ήταν προσεκτική στην αντιμετώπιση της Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για την απογείωση των ρωσικών αεροπλάνων που επιτίθενται στο ουκρανικό έδαφος.

Εάν «ένας στρατιώτης περάσει τα σύνορά μας, θα αντεπιτεθούμε», προειδοποίησε.

Το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει εισβολή στη χώρα η Λευκορωσία ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ο λευκορωσικός στρατός μπορεί να ξεκινήσει την εισβολή στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) της 11ης Μαρτίου» ανέφερε το Κέντρο αυτό, που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών.

-Νέες ρωσικές δυνάμεις καταφτάνουν στα περίχωρα του Κιέβου

Την ίδια στιγμή, δορυφορικές εικόνες από τα περίχωρα του Κιέβου αποκαλύπτουν αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων, μετά τα τελευταία πλήγματα που είχαν υποστεί από τους Ουκρανούς. Ο δορυφόρος «έπιασε» το ρωσικό κονβόι αρμάτωνν να κινείται στην περιοχή του αεροδρομίου Αντόνοφ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, πλησιάζοντας προς την πόλη. Επιπλέον μονάδες πυροβολικού κατέφτασαν και στα βόρεια προάστια του Κιέβου, σε θέσεις βολής, όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών, οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει τουλάχιστον 800 πυραύλους στην Ουκρανία, οι μισοί από θέσεις εντός της ουκρανικής επικράτειας και οι υπόλοιποι από θέσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

-Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 5+1 νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από την ΕΕ

Το τέταρτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρώτον, θα ανακαλέσουμε το ευνοϊκό καθεστώς για τις αγορές μας. Αυτό θα σταματήσει σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η Ρωσία ως μέλος του ΠΟΕ. Οι ρωσικές εταιρείες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή μεταχείριση στις οικονομίες μας. Θα εργαστούμε επίσης για να αναστείλουμε τα δικαιώματα συμμετοχής της Ρωσίας σε κορυφαίους πολυμερείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θα διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση, δάνεια ή άλλα οφέλη από αυτά τα ιδρύματα. Διότι η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και, ταυτόχρονα, να περιμένει να επωφεληθεί από τα προνόμια του να είναι μέρος της διεθνούς οικονομικής τάξης.

Δεύτερον, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν, καθώς και τις οικογένειές τους και τους βοηθούς τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της G7 θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συντονίσουν την ομάδα εργασίας που δημιουργήσαμε με στόχο τον κύκλο του Πούτιν.

Τρίτον, διασφαλίζουμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Θα σταματήσουμε την ομάδα που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν και τους αρχιτέκτονες του πολέμου του από το να χρησιμοποιεί αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να μεγαλώσει και να μεταφέρει τον πλούτο τους.

Τέταρτον, θα απαγορεύσουμε την εξαγωγή οποιωνδήποτε προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ στη Ρωσία, ως άμεσο πλήγμα για τη ρωσική ελίτ. Όσοι συντηρούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να απολαμβάνουν τον πλούσιο τρόπο ζωής τους ενώ βόμβες πέφτουν σε αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία.

Πέμπτον, πολύ σημαντικό, θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό θα χτυπήσει έναν κεντρικό τομέα του συστήματος της Ρωσίας, θα του στερήσει δισεκατομμύρια έσοδα από τις εξαγωγές και θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες μας δεν επιδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν.

Τέλος, θα προτείνουμε απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Γιατί δεν πρέπει να τροφοδοτούμε την ενεργειακή εξάρτηση που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Αυτή η απαγόρευση θα καλύψει όλες τις επενδύσεις, τις μεταφορές τεχνολογίας, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κ.λπ., για την εξερεύνηση και παραγωγή ενέργειας – και ως εκ τούτου θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον Πούτιν» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν».

 

 

-Ο Δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη από Ρώσους στρατιώτες

Ο Δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη σήμερα από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη στη νότια Ουκρανία, όπως ανέφεραν πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα κατακτητές απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. «Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο Δήμαρχος συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Ζαπορίζια, για να επιλύσει θέματα ανεφοδιασμού.

Άλλος αξιωματούχος, ο Κιρίλο Τιμοσένκο, ανάρτησε στο Telegram ένα βίντεο που δείχνει, από μακριά, στρατιώτες να βγαίνουν από ένα κτίριο, κρατώντας έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, με το κεφάλι του καλυμμένο με μια μαύρη κουκούλα.

Πριν από μερικές ημέρες η αναπληρώτρια επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Ζαπορίζια Λεϊλά Ιμπραχίμοβα είχε επίσης απαχθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερη, σύμφωνα με το Ράντα.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, η Μελιτόπολη είχε περίπου 150.000 κατοίκους.

-Ζελένσκι ευχαρίστησε τους Πολωνούς κι άφησε αιχμές για τους Λευκορώσους

Η Ουκρανία και η Πολωνία έχουν ήδη σχηματίσει μια ισχυρή συμμαχία, η οποία έχει αναπτυχθεί πάνω σε πραγματικά γεγονότα, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε νέο βίντο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Αισθάνομαι ότι έχουμε ήδη σχηματίσει μια πολύ δυνατή συμμαχία. Ας είναι άτυπη. Η συμμαχία προέκυψε από πραγματικά γεγονότα. Όχι από λόγια στα χαρτιά. Από τη ζεστασιά στις καρδιές μας και όχι από λόγια των πολιτικών στις συνόδους κορυφής» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Από τον τρόπο που συμπεριφερθήκατε στον λαό μας, στους Ουκρανούς που δραπέτευσαν στη γη σας από το κακό που ήρθε στη χώρα μας. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πολίτες της Ουκρανίας, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι γυναίκες και παιδιά, δεν αισθάνονται ότι βρίσκονται στο μια ξένη γη, δεν αισθάνονται επισκέπτες. Τους υποδεχτήκατε με αδελφική καλοσύνη», συνέχισε ο Ζελένσκι, που ευχαρίστησε την Πολωνία για «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τους ουρανούς της Ουκρανίας».

«Για 16 ημέρες πολέμου, η ουκρανική υπερηφάνεια και η πολωνική τιμή, το ουκρανικό θάρρος στις μάχες και η πολωνική ειλικρίνεια μας βοηθούν... Η αληθινή ειρήνη βασιλεύει μεταξύ των λαών μας. Ειρήνη μεταξύ αδελφών», είπε επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι «τώρα θέλω πολύ να ακουστούν αυτά τα λόγια από τους κοινούς μας γείτονες, τους Λευκορώσους».

Ο Ζελένσκι σημείωσε επίσης τη βοήθεια της Πολωνίας στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ένταξης της Ουκρανίας. «Είδαμε χθες (στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ) πώς και τι συζητούσαν οι χώρες της ΕΕ. Είδαμε ποιος ήταν ο πραγματικός ηγέτης και πολέμησε για μια ισχυρή Ευρώπη. Για την κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια. Και ποιος προσπάθησε να μας σταματήσει», είπε.

«Αν θέλει ο Θεός και κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, τότε θα μοιραστούμε τη νίκη με τους αδελφούς και τις αδελφές μας. Αυτό είναι το μεγαλείο μας. Και το μεγαλείο σας. Αυτός είναι ένας αγώνας για την ελευθερία μας και τη δική σας. Αυτή είναι η κοινή ιστορία των μεγάλων έθνη», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

-Καμάλα Χάρις: «Ο Πούτιν δεν έχει δείξει πως θέλει να εμπλακεί σε σοβαρή διπλωματία»

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι είναι πρόθυμος να εμπλακεί στην διπλωματία δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Ρουμανία, τρεις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Χάρις χαιρέτισε τη Ρουμανία για την υποδοχή χιλιάδων ανθρώπων που διέφυγαν από τις μάχες στη γειτονική Ουκρανία και είπε ότι η Ουάσινγκτον επαναξιολογεί συνεχώς τα επίπεδα υποστήριξης για τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με τη δυναμική κατάσταση στο πεδίο.

«Από όλα όσα γνωρίζουμε και έχουμε δει, ο Πούτιν δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι εμπλέκεται σε σοβαρή διπλωματία», είπε η Χάρις σε συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

Η επίσκεψή της στο Βουκουρέστι πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν απέφεραν αποτέλεσμα για την αποκλιμάκωση του πολέμου.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στη Ρουμανία, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος είπε: «Θα αξιολογούμε σε καθημερινή βάση τις ανάγκες που έχουμε για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή».

Ο Γιοχάνις υπογράμμισε κατά τις συνομιλίες του με την Χάρις, την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία η ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία το συντομότερο δυνατό .

Το Βουκουρέστι ήταν ο δεύτερος σταθμός της Χάρις σε μια τριήμερη περιοδεία της σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Χάρις συνάντησε Πολωνούς ηγέτες και Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία χθες Πέμπτη και πρόσφερε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις εκκλήσεις για μια διεθνή έρευνα πιθανών εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας. Η επίσκεψή της στην Πολωνία έγινε εν μέσω ρήξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολωνίας σχετικά με την προμήθεια πολεμικών μαχητικών στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ζήτησε περισσότερη βοήθεια για στέγαση και σίτιση σε Ουκρανούς πρόσφυγες και είπε ότι ζήτησε από την Χάρις να επισπεύσει η Ουάσιγκτον τη διαδικασία για τους πρόσφυγες που επιδιώκουν να πάνε στις ΗΠΑ που ενδέχεται να έχουν οικογένεια εκεί.

Περίπου 1,43 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 291.081 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρουμανία.

Συνολικά, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία έως τις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν προειδοποιήσει ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από την χώρα. Αυτό θα την καθιστούσε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να υπογράψει αργότερα σήμερα νόμο για βοήθεια στην Ουκρανία σε πυρομαχικά και άλλες στρατιωτικές προμήθειες, καθώς και σε ανθρωπιστική υποστήριξη.

-Ο Κουλέμπα «διαψεύδει» τον Πούτιν - «Η πρόοδος στις συνομιλίες είναι μηδενική»

Καμία πρόοδο στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες δεν βλέπει ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σύμφωνα με όσα τόνισε στο Bloomberg, όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί σε προηγούμενη σχετική δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η χώρα του θα μπορούσε να συμβιβαστεί ως προς το ουδέτερο καθεστώς εάν προσφερθούν εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Κουλέμπα είπε ότι οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου αυτή την εβδομάδα μεταξύ του ίδιου και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν έφεραν καμία πρόοδο.

«Υπήρξε μηδενική πρόοδος στις συνομιλίες, επομένως είναι δύσκολο για μένα να καταλάβω σε τι είδους πρόοδο αναφέρεται ο πρόεδρος Πούτιν», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός την Παρασκευή.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ζελένσκι, ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία ήταν πρόθυμη να συζητήσει το αίτημα της Ρωσίας να παραμείνει ουδέτερη. «Εάν δεν μπορούμε να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ, μπορούμε να οικοδομήσουμε γύρω μας κάτι σαν αυτά που προσφέρει το ΝΑΤΟ, με χώρες που μπορούν να παρέχουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας», είπε.

-Ρώσοι προσπάθησαν να αναλάβουν τον έλεγχο λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ρώσοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να μπουν και να αναλάβουν τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής, ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Ο Πέτρο Κότιν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είπαν στο προσωπικό του σταθμού, τους Ουκρανούς εργαζόμενους, ότι το εργοστάσιο ανήκει τώρα στην ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, μετά την κατάληψή του, την περασμένη εβδομάδα.

Δέκα στελέχη της Rosatom, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο αρχιμηχανικοί, επιχείρησαν κατόπιν, ανεπιτυχώς, να μπουν στο εργοστάσιο και να αναλάβουν τη λειτουργία του, πρόσθεσε ο Κότιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Στην περιοχή του σταθμού «υπάρχουν περίπου 500 Ρώσοι στρατιώτες με αυτόματα όπλα (…) το προσωπικό μας είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση», τόνισε ο Κότιν.

-Χιλιάδες άμαχοι σε κρίσιμη κατάσταση στη Μαριούπολη - Αναδιάταξη ρωσικών δυνάμεων έξω από το Κίεβο

Δραματικές στιγμές βιώνει ο άμαχος πληθυσμός στην πόλη της Μαριούπολης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καταφύγια και κατεστραμμένα κτίρια, ενώ η πόλη πολιορκείται με κάθε τρόπο και από όλες τις κατευθύνσεις, από τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Βεντίμ Ντενισένκο, η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη είναι πλέον κρίσιμη, καθώς οι άμαχοι στερούνται τροφίμων και φαρμάκων. Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει κονβόι για τη μεταφορά κρίσιμων αγαθών στις πόλεις που πολιορκούνται, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλεγόταν και η Μαριούπολη. Ωστόσο, είναι άδηλο αν τα φορτηγά με τα τρόφιμα και τα φάρμακα κατάφεραν να φτάσουν στην πολύπαθη πόλη της Ουκρανίας και αν κατάφεραν να αφιχθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, αν επαρκούν να καλύψουν τις πραγματικά τεράστιες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί.

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο δήμος.

«Η Μαριούπολη θυμίζει... Γκρόζνι και Χαλέπι»

Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ μίλησε στο γερμανικό δίκτυο ARD, τονίζοντας πως: «Σημαντικές εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού έχουν καταστραφεί και όλες οι προσπάθειες εκκένωσης του άμαχου πληθυσμού μέσω ασφαλών διαδρόμων έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει».

Ο Ορλόφ είναι πυρ και μανία με τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες, σκοπίμως όπως λέει, εμποδίζουν την απομάκρυνση των αμάχων. «Η πόλη δέχεται συνεχή πυρά και βομβαρδισμούς με τους δρόμους γύρω από την πόλη να έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να φθάσουν τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη όπως και δεν είναι δυνατή η διανομή ιατροφαρμακευτικού υλικού».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιδήμαρχου της Μαριούπολης, περίπου 200.000 πολίτες προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να εγκαταλείψουν την πόλη.

«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω την καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη μας. Η Μαριούπολη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια. Το σκηνικό θυμίζει Γκρόζνι και Χαλέπι», είπε ο Ορλόφ και πρόσθεσε: «Ο ουκρανικός στρατός είναι πολύ γενναίος, αλλά με τους Ρώσους να ρίχνουν βόμβες, δεν έχει όπλα για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων».

Πιθανή εισβολή της Λευκορωσίας στην Ουκρανία

Σε πιθανή εισβολή της Λευκορωσίας στην Ουκρανία αναφέρεται η πρώην εκπρόσωπος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι Λούλια Μέντελ, η οποία επικαλείται στρατιωτικές και κυβερνητικές πηγές. Η Μέντελ κάνει λόγο για εισβολή των Λευκορώσων στις 8 ώρα Ελλάδος, σήμερα Παρασκευή.

 

Νέες ρωσικές δυνάμεις καταφτάνουν στα περίχωρα του Κιέβου

Την ίδια στιγμή, δορυφορικές εικόνες από τα περίχωρα του Κιέβου αποκαλύπτουν αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων, μετά τα τελευταία πλήγματα που είχαν υποστεί από τους Ουκρανούς. Ο δορυφόρος «έπιασε» το ρωσικό κονβόι αρμάτωνν να κινείται στην περιοχή του αεροδρομίου Αντόνοφ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, πλησιάζοντας προς την πόλη. Επιπλέον μονάδες πυροβολικού κατέφτασαν και στα βόρεια προάστια του Κιέβου, σε θέσεις βολής, όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών, οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει τουλάχιστον 800 πυραύλους στην Ουκρανία, οι μισοί από θέσεις εντός της ουκρανικής επικράτειας και οι υπόλοιποι από θέσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.


Στην κατοχή των Ρώσων η πόλη Βολνοβάκα

Υπό ρωσική κατοχή βρίσκεται πλέον η πόλη Βολνοβάκα στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανταποκρίσεις των ξένων δικτύων. Την είδηση επιβεβαίωσε η ρωσική στρατιωτική ηγεσία και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά... «μονάδες από το Ντονιέτσκ επιχείρησαν και απελευθέρωσαν την πόλη Βολνοβάκα. Ο Ρώσος εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από τη Μαριούπολη και συνεχίζουν την επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης.

-Το YouTube μπλοκάρει την πρόσβαση σε κανάλια που σχετίζονται με ρωσικά κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης

Το YouTube μπλοκάρει αμέσως την πρόσβαση σε όλο τον κόσμο σε κανάλια που σχετίζονται με ρωσικά κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε η εταιρεία την Παρασκευή, επικαλούμενη μια πολιτική που απαγορεύει περιεχόμενο που αρνείται ή ευτελίζει καλά τεκμηριωμένα βίαια γεγονότα.

Η πιο χρησιμοποιούμενη υπηρεσία ροής βίντεο στον κόσμο, η οποία ανήκει στην Alphabet Inc της Google, δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εμπίπτει πλέον στην πολιτική της για βίαια γεγονότα.

«Οι Οδηγίες κοινότητας μας απαγορεύουν περιεχόμενο που αρνείται, ελαχιστοποιεί ή ευτελίζει καλά τεκμηριωμένα βίαια γεγονότα και αφαιρούμε περιεχόμενο σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που παραβιάζει αυτήν την πολιτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος Farshad Shadloo.

«Σύμφωνα με αυτό, με άμεση ισχύ, αποκλείουμε επίσης κανάλια YouTube που σχετίζονται με μέσα που χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος, παγκοσμίως».

-Ηνωμένα Έθνη: Αυξάνεται καθημερινά η πιθανότητα ατυχήματος σε πυρηνικό σταθμό

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν γνωρίζουν να υπάρχει οποιοδήποτε «πρόγραμμα βιολογικών όπλων» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Ιζούμι Νακαμίτσου, η Ύπατη Αρμοστής για θέματα αφοπλισμού, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Προειδοποίησε όμως ταυτόχρονα ότι η πιθανότητα ενός ατυχήματος σε κάποιον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας «αυξάνεται μέρα με την ημέρα».

Στη συνεδρίαση του ΣΑ που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, για να συζητηθεί ο αναπόδεικτος ισχυρισμός της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, η Ιζούμι Νακαμίτσου είπε επίσης ότι καταστάσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία απαιτούν την ενίσχυση της διεθνούς απαγόρευσης των βιολογικών όπλων.

Από την πλευρά, τη, η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του Οργανισμού, τόνισε ότι είναι «κατεπείγουσα ανάγκη» να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να βασιστούν για τον σκοπό αυτό στις επαφές που έχουν, όπως στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών τους στην Τουρκία, την Τρίτη.

«Ζητάμε να ενταθούν τέτοιες προσπάθειες» και να δοθεί προτεραιότητα στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός. «Η λογική του διαλόγου και της διπλωματίας πρέπει να επικρατήσει της λογικής του πολέμου», τόνισε.

Η Ουκρανία φοβάται ότι η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση «προβοκάτσια» στο Τσερνόμπιλ

«Πιθανό» είναι το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, προσπαθώντας να μεταθέσουν την ευθύνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες, που πάντως δεν παρείχαν σαφή στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους.

Το πυρηνικό εργοστάσιο έχει περάσει πλέον στον έλεγχο της ρωσικής πλευράς. Ωστόσο ανησυχητικά αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την κατάσταση με την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρότι χθες, η ρωσική πλευρά υποστήριξε ότι το πρόβλημα τροφοδότησης αποκαταστάθηκε από Λευκορώσους, σήμερα, η κρατική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας εάν η γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, που έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια της εισβολής δεν επισκευαστεί, κι ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

«Οι προσπάθειες αποκατάστασης της εξωτερικής τροφοδοσίας ισχύος του χώρου βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική ρυθμιστική αρχή που είναι αρμόδια για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Όταν διακόπτεται η εξωτερική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενεργοποιείται μια γεννήτρια ντίζελ έκτακτης ανάγκης.

-Ανησυχία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πρόσφατες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η EBRD. «Η EBRD, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε διεθνή κεφάλαια για να μεταμορφώσει το Τσερνόμπιλ από το 1995, πιστεύει ότι τα πρόσφατα γεγονότα θέτουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα δεκαετιών επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας για την εξασφάλιση της τοποθεσίας».

Η EBRD τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η αδιάλειπτη παροχή ρεύματος στο Τσερνόμπιλ. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να λειτουργούν συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου, οι κανονικές εναλλαγές βάρδιας θα πρέπει να επαναληφθούν μετά τη διακοπή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών και οι προμήθειες πρέπει να διατηρηθούν στο προσωπικό που λειτουργεί το εργοστάσιο.

Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στην ίδια την τοποθεσία είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» για μια εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και απαιτούνταν επιθεωρήσεις από την ουκρανική ρυθμιστική αρχή και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ανέφερε.

-Η Ελβετία αναμένει έως και 15 εκατομμύρια πρόσφυγες επικαλούμενη εκτιμήσεις του ΟΗΕ

Φόβους για τον εκτοπισμό έως και 15 εκατομμυρίων ανθρώπων, σε περίπτωση ευρύτερης κλίμακας πολέμου στην Ουκρανία, εξέφρασε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, επικαλούμενη εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Αν υποθέσετε ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, ότι ο ρωσικός στρατός προελαύνει με μεγαλύτερη ισχύ προς το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ότι ίσως υπάρξουν διάδρομοι διαφυγής, τότε ενδέχεται σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι να εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε εβδομάδα», είπε η Καρίν Κέλερ Σούτερ σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη σχετικά με την ελβετική προσέγγιση για την υποδοχή προσφύγων.

«Υπάρχουν τώρα εκτιμήσεις από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, που λένε ότι πρέπει να υπολογίζουμε περίπου 15 εκατομμύρια εκτοπισμένους - αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός... Αυτός είναι περίπου ο μισός πληθυσμός εκτός από τους άνδρες που είναι φυσικά ενταγμένοι στις ένοπλες δυνάμεις και υπερασπίζονται τη χώρα».

Ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπε ότι η υπηρεσία δεν έχει αναθεωρήσει προς το παρόν την αρχική της πρόβλεψη για 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν τονίσει ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν μέχρι στιγμής τραπεί σε φυγή εξαιτίας των εχθροπραξιών στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ: protothema.gr / ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση