ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πέθανε στα 76 του ο Ο. Τζ. Σίμπσον

Η δίκη για τη δολοφονία της συζύγου του και του εραστή της, στην οποία απαλλάχτηκε, ήταν μία από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις των αρχών της δεκαετίας του '90 στις ΗΠΑ

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών, ο Ο. Τζ. Σίμπσον, ο αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου το όνομα του οποίο ενεπλάκη στη δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του με τον εραστή της.

Η σύλληψή του για την υπόθεση και έπειτα η δίκη, στην οποία απαλλάχτηκε, ήταν μία από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις των αρχών της δεκαετίας του '90 στις ΗΠΑ.

Ο Σίμπσον πέθανε την Τετάρτη στο Λας Βέγκας, όπως ανέφερε η οικογένειά του. Όπως ήταν γνωστό, ο Σίμπσον έπασχε από καρκίνο.

Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς αθλητές στο NFL, το πρωτάθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου κατά τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80. Αθλητής των Buffalo Bills στην κορυφή της καριέρας του, έγινε ένα από τα πλέον αγαπητά ονόματα.

Ήταν εξίσου γνωστός στη συνέχεια από τη συμμετοχή του σε ταινίες και σε τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και σε διαφημιστικές καμπάνιες.

Μέχρι το 1994, όταν τα πράγματα πήραν μία τροπή η οποία σόκαρε τις ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς βρέθηκαν νεκροί η εν διαστάσει σύζυγός του Νικόλ και ο εραστής της Ρον Γκόλντμαν. Οι υποψίες έπεσαν αμέσως πάνω στον Σίμπσον.

Η προσαγωγή του στην αστυνομία για να ανακριθεί για τους δύο φόνους ήταν ένα τηλεοπτικό θέαμα που μεταδόθηκε ζωντανά. Ο Σίμπσον στο λευκό του Bronco οδηγούσε στους δρόμους του Λος Άντζελες, ενώ τα ελικόπτερα των καναλιών έκαναν κύκλους από πάνω του.

Η δίκη ήταν και αυτή το γεγονός της χρονιάς το 1995, αν όχι της δεκαετίας στις ΗΠΑ. Το σκηνικό με το γάντι που έπρεπε να φορέσει ενώπιον του δικαστηρίου για να φανεί αν είχε ή όχι σχέση με τη δολοφονία ήταν μία -το λιγότερο που μπορεί να πει κανένας – ιστορική στιγμή.

Ο Σίμπσον είχε στο πλευρό του μία dream team δικηγόρων, με επικεφαλής τον Τζόνι Κόχραν. Ο τελευταίος επέμεινε πολύ στη θέση ότι η δίωξη κατά του Σίμπσον ήταν το προϊόν της ρατσιστικής νοοτροπίας μέσα στο LAPD, την αστυνομία του Λος Άντζελές.

Κατά την υπεράσπιση, το LAPD φρόντισε να «φυτέψει» στο σημείο της δολοφονίας ένα ματωμένο γάντι, για να ενοχοποιήσει τον αθλητή.

Ο Σίμπσον κλήθηκε να το φορέσει και τελικά αποδείχτηκε ότι δεν εφάρμοζε τέλεια στο χέρι του. Αυτό το γεγονός συνόψισε ο Κόχραν με τη περίφημη έκτοτε φράση «If it doesn't fit, you must acquit» («Αν δεν χωράει, αθωώστε τον»), μια φράση που έπεισε τους ενόρκους για την αθωότητα του Σίμπσον.

Αλλά ακόμη και αυτή η αθώωση ήταν ένα σοκ για τους Αμερικανούς.

Λίγο αργότερα οι οικογένειες των θυμάτων κατέθεσαν αγωγή σε βάρος του Σίμπσον. Εκεί ο Σίμπσον, πάλι με απόφαση ενόρκων, έχασε και κλήθηκε να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια σε αποζημιώσεις. Ο πρώην αθλητής κατάφερε γενικά να αποφύγει να πληρώσει ενώ αργότερα ήλθε σε συμβιβασμό.

Από εκεί και πέρα το άστρο του είχε σχεδόν σβήσει.

Ενεπλάκη σε διάφορες υποθέσεις, είχε μπλεξίματα με την Εφορία, ενώ το 2007 συνελήφθη για την διάρρηξη σε δωμάτιο ξενοδοχείου για να αποσπάσει αναμνηστικά που πίστευε ότι του τα έκλεψαν. Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για χρόνια, ως το 2017.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση