ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Σαρωνικό

Στα «μαύρα» οι ακτές της Αττικής από το πετρέλαιο

Στα «μαύρα» έχουν «ντυθεί» οι ακτές της Αττικής καθώς η ρύπανση από το πετρέλαιο που διέρρευσε από το πλοίο Αγία Ζώνη έχει πλέον επεκταθεί μέχρι και την Πειραϊκή.

Οι κάτοικοι των περιοχών είναι ανάστατοι, οι δήμαρχοι απειλούν με μηνύσεις ενώ οι οικολογικές οργανώσεις κάνουν λόγο για απειλή οικολογικής καταστροφής και υπογραμμίζουν την ανάγκη ταχείας απορρύπανσης της θάλασσας.

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται και για το χρόνο παρέμβασης στο ατύχημα και προσπάθειας ελέγχου της ρύπανσης. Όπως μεταδίδει το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, σε ερώτηση αν υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη επιχείρησης απορρύπανσης μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, τόνισαν ότι από την ώρα του συμβάντος που ήταν στις 2.00 τα ξημερώματα της Κυριακής έως τις 6.00 τα ξημερώματα οπότε ξεκίνησε η όλη επιχείρηση απορρύπανσης μεσολάβησαν 4 ώρες, και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν διαδικασίες και διαβουλεύσεις από την αρμόδια ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου.

Εφόσον αυτό αληθεύει, επί τέσσερις και πλέον ώρες το φορτίο του Αγία Ζώνη διέρρεε στη θάλασσα ενώ, ακόμη και σήμερα Πέμπτη, δεν έχει επιτευχθεί η πλήρης στεγανοποίησή. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος είχε επισημάνει πως «ήταν άμεση η κινητοποίηση του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις» για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Τί συνέβη πραγματικά; Πότε μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο; Σε 16 λεπτά ή σε τέσσερις ώρες;

Περίπου 17 κυβικά πετρελαίου έχουν «μαζέψει» τα συνεργεία που επιχειρούν αυτή τη στιγμή κοντά στη θαλάσσια περιοχή του Φαλήρου, ανέφερε ο δήμαρχος Π. Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης περιγράφοντας την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει η βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στον Σαρωνικό.

«Άλλαξε ο καιρός και η πετρελαιοκηλίδα έπεσε πάνω στον Φλοίσβο. Μαζέψαμε 17 κυβικά πετρέλαιο, χρειάζεται να μισθωθούν ειδικά καράβια για να καθαρίσουν τη θάλασσα».

Για υπεράνθρωπή προσπάθεια, έκανε λόγο από την πλευρά του ο δήμαρχος Γλύφαδας: «Από τα χαράματα σήμερα καταβάλλουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια με όλα τα μέσα για να αποκατασταθεί η τεράστια ζημιά που έχει γίνει στο θαλάσσιο μέτωπο της Γλυφάδας. Εφόσον σήμερα δεν έχουμε νέα εισροή πετρελαίου, η εξωτερική εικόνα της παραλίας μας ακόμα και αύριο θα έχει αποκατασταθεί. Αμέσως μετά, σε λίγες μέρες δηλαδή, θα μετρήσουμε - όπως κάνουμε συνεχώς - την ποιότητα των υδάτων για να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους πολίτες.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X