ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οργή για τον γιο του Νετανιάχου: Παραμένει στο Μαϊάμι αντί να επιστρέψει στο Ισραήλ

«Εκείνος είναι στο Μαϊάμι, κι εγώ στην πρώτη γραμμή»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Γιαΐρ, ο οποίος εξακολουθεί να μένει στο Μαϊάμι, ενώ οι έφεδροι επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν κατά της Χαμάς.

Ο 32χρονος Γιαΐρ Νετανιάχου, βρίσκεται στην Φλόριντα τουλάχιστον από τον Απρίλιο, αφότου ο πατέρας του του είπε να σταματήσει να κάνει εμπρηστικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τις οποίες του έγιναν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Αντιδράσεις κατά του Γιαΐρ: «Εκείνος είναι στο Μαϊάμι, κι εγώ στην πρώτη γραμμή»

Την ίδια ώρα, περίπου 360.000 έφεδροι έχουν κληθεί – πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τα πάντα για να γυρίσουν πίσω στο Ισραήλ και να πολεμήσουν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον γιο του Γιαϊρ

Αλλά ο Γιαΐρ παρέμεινε στο Μαϊάμι, προς εκνευρισμό ορισμένων στρατιωτών. «Ο Γιαΐρ απολαμβάνει τη ζωή του στο Μαϊάμι Μπιτς, ενώ εγώ είμαι στην πρώτη γραμμή» δήλωσε στους Times ένας στρατιώτης, εθελοντής που υπηρετεί στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ. «Εμείς είμαστε αυτοί που αφήνουμε τη δουλειά μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας στην πατρίδα και τη χώρα, όχι οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση. Τα αδέρφια μας, οι πατεράδες μας, οι γιοι μας, όλοι πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Γιαΐρ δεν είναι ακόμα εδώ. Αυτό δεν βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνη στην ηγεσία της χώρας».

Ένας άλλος, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα, είπε: «Επέστρεψα αεροπορικώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχω δουλειά, ζωή, οικογένεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω εκεί και να εγκαταλείψω την χώρα μου, τον λαό μου, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν είναι στο Ισραήλ; Είναι η πιο ενωτική στιγμή για εμάς τους Ισραηλινούς στην πρόσφατη ιστορία μας και όλοι μας θα έπρεπε να είμαστε εδώ αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του γιου του πρωθυπουργού».

Ισραηλινοί στρατιώτες

Ο Γιαΐρ, ο οποίος σπούδασε θέατρο στο λύκειο, εκπλήρωσε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και εργάστηκε στο μονάδα του εκπροσώπου Τύπου των IDF, αντί να είναι στρατιώτης μάχης. Να σημειωθεί πως η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειονότητα των Ισραηλινών όταν γίνονται 18 ετών. Οι άνδρες πρέπει να υπηρετήσουν 32 μήνες και οι γυναίκες 24.

Μετά από αυτό, οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να κληθούν σε εφεδρικές μονάδες μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ή ακόμη και μεγαλύτεροι, σε περίπτωση εθνικής ανάγκης, και πολεμούν μαζί με τα τακτικά στρατεύματα σε περιόδους πολέμου. Οι έφεδροι χρησιμοποιούνται επίσης σε μη πολεμικούς ρόλους, πράγμα που σημαίνει ότι η έλλειψη εμπειρίας του Γιαΐρ στην πρώτη γραμμή δεν τον εξαιρεί αυτόματα.

Επιστρέφουν μαζικά στην πατρίδα τους οι Ισραηλινοί για να την υπερασπιστούν

Οι Ισραηλινοί στο εξωτερικό χρησιμοποιούν συνομιλίες στο WhatsApp για να οργανώσουν την επιστροφή τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για το πού θα βρουν διαθέσιμες πτήσεις, δήλωσε ο Γεντίντα Σαλμάν, ο οποίος βρισκόταν στην Ταίλάνδη για το μήνα του μέλιτος όταν ξέσπασε η βία στη Γάζα. «Δημιουργήσαμε ομάδες WhatsApp σχεδόν παντού στον κόσμο, καλέσαμε ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτές και δουλέψαμε σιγά σιγά για να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εφέδρους πίσω στο Ισραήλ» δήλωσε στο Reuters εξηγώντας ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δεν δίστασαν να κόψουν τις διακοπές τους. «Φυσικά, δεν κάναμε δεύτερες σκέψεις και αυτή τη στιγμή επιστρέφουμε στην πατρίδα μας με αεροπλάνο της El Al» είπε μέσω WhatsApp.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση του 37χρονου Ορέν Σάαρ, ο οποίος διευθύνει μια νεοφυή επιχείρηση παράδοσης φαγητού, την WoodSpoon, στη Νέα Υόρκη, όπου ζει με την σύζυγό του και τους τρεις μικρούς γιους του. Πρώην λοχαγός του ισραηλινού στρατού, απάντησε αμέσως θετικά στην πρόσκληση, αλλά δεν είπε στα παιδιά του τι θα έκανε.

«Τα παιδιά είναι πολύ μικρά και δεν είναι κάτι που θέλεις να εξηγήσεις. Τους είπαμε ότι θα πάω σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Ισραήλ» είπε, προσθέτοντας πως θα ήταν «δύσκολο» να συνεχίσει τη νέα του επιχείρηση κατά την απουσία του. «Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι πρέπει να κάνω όταν οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και η χώρα μου βρίσκονται σε κίνδυνο» τόνισε.

Ποιος είναι ο γιος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Όσο για τον γιο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Γιαΐρ, έχει μακρά συγγένεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πατέρας του σπούδασε στο MIT και στο Χάρβαρντ πριν ενταχθεί στην Boston Consulting Group, όπου εργάστηκε μαζί με τον Μιτ Ρόμνεϊ, και υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Γιαΐρ γεννήθηκε τρία χρόνια αφότου ο πατέρας του έφυγε από τη Νέα Υόρκη. Ο μεγάλος γιος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δημιουργήσει όνομα ως παρουσιαστής podcast και προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης, ενώ μοιράζεται τακτικά αμφιλεγόμενα memes και αναρτήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει αρκετές υποθέσεις δυσφήμισης εναντίον του κατά τη διάρκεια των ετών.

Για παράδειγμα, προκάλεσε ευρεία οργή χαρακτηρίζοντας ως «τρομοκράτες» τους εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που βγήκαν στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου από την κυβέρνηση και κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες πως βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις.

Τον Αύγουστο, το δικαστήριο τον διέταξε να καταβάλει πάνω από 34.000 δολάρια σε αποζημίωση και 6.000 δολάρια σε δικαστικά έξοδα σε μια γυναίκα που υπονόησε ότι είχε σχέση με τον πολιτικό αντίπαλο του πατέρα του. Νωρίτερα φέτος, δικαστής τον διέταξε να καταβάλει 18.000 δολάρια σε πρώην βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, τον οποίο αποκάλεσε «άσχημο».

Η σχέση του με μια Σουηδή που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο Γιαϊρ προκάλεσε επίσης αντιδράσεις όταν το 2014 έγινε γνωστό ότι έβγαινε με μια Νορβηγίδα - η οποία δεν είναι Εβραία.

Ο τότε 23χρονος εθεάθη στο Ισραήλ με την ξανθιά φοιτήτρια επικοινωνίας Σάντρα Λεϊκάνγκερ, τότε 25 ετών, και μάλιστα επισκέφθηκε την πατρίδα της.
Η ερωτική τους σχέση προέκυψε μετά την αποκάλυψη της πρωθυπουργού της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου «καυχιόταν» για τη σχέση του γιου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Γιαϊρ είχε προχωρήσει με το δανέζικο-ισραηλινό μοντέλο και φοιτήτρια Λι Λέβι. Την ίδια χρονιά, το 2015, ο Γιαϊρ καταγράφηκε κρυφά σε μια λιμουζίνα να καυχιέται για τις γυναίκες και να μιλάει για ένα στριπτιτζάδικο.

Πηγή: iefimerida 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση