ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομόφωνο ψήφισμα ΣΑ με σκληρές κυρώσεις για Β. Κορέα

Αυστηρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, καλώντας την ταυτόχρονα να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, με ομόφωνο ψήφισμα που υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ, επέβαλε αυστηρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, καλώντας ταυτόχρονα την Πιονγκ Γιανγκ να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και τις πυραυλικές δοκιμές.

Το ψήφισμα επιβάλλει απαγόρευση στις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της Βόρειας Κορέας και περιορισμούς στις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων.

Για την υιοθέτηση του ψηφίσματος – το ένατο που επιβάλλει το Σ.Α. από το 2006 ως απάντηση στο πυρηνικό/πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας - απαιτήθηκε συμβιβασμός μεταξύ των ΗΠΑ από τη μία και της Κίνας με τη Ρωσία από την άλλη. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν μικρότερες περικοπές στην εισαγωγή πετρελαϊκών προϊόντων και εγκατέλειψαν τις απαιτήσεις για απαγόρευση ταξιδιών στη Βόρεια Κορέα και το πάγωμα των όποιων περιουσιακών στοιχείων διαθέτει στο εξωτερικό ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. Το ψήφισμα ενώ απαγορεύει πλήρως την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου, βάζει όριο 2 εκατομμυρίων βαρελιών το χρόνο στο αργό πετρέλαιο (περίπου το μισό από όσο εισήγαγε πέρυσι).

Ως αναγκαίο συμβιβασμό που στόχευε να φέρει μαζί όλα τα μέλη του Σ.Α. χαρακτήρισε το ψήφισμα ο Γάλλος μόνιμος αντιπρόσωπος Φρανσουά Ντελάτρ.

Η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος Νίκι Χέιλι χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως τις ισχυρότερες που ήταν δυνατόν να συμφωνηθούν, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με τη Βόρειο Κορέα, που μέχρι στιγμής «δεν έχει περάσει το σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή».

«Εάν συμφωνήσει να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα μπορεί να επιδιώξει ένα καλύτερο μέλλον. Αν αποδείξει ότι μπορεί να ζει ειρηνικά, ο κόσμος θα ζήσει ειρηνικά μαζί της», σημείωσε.

Ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος Μάθιου Ράικροφτ τόνισε ότι το ψήφισμα δείχνει την αποφασιστικότητα του Σ.Α. να προχωρήσει σε δράση.

«Αυτό το ψήφισμα επιβάλλει τρία πράγματα. Πρώτον, περιορίζει τις εισαγωγές αερίου, πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων. Δεύτερον, απαγορεύει όλες τις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, κόβοντας έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που χρησιμοποιούσε το καθεστώς για τη χρηματοδότηση των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων. Και τρίτον, θα τερματίσει μελλοντικές άδεις εργασίας Βορειοκορεατών που απασχολούνται στο εξωτερικών, διακόπτοντας μία αρρωστημένη βιομηχανία οικοδομημένη σε σύγχρονη δουλεία που χρησιμοποιήθηκε για την είσπραξη εσόδων από το καθεστώς».

Περίπου 36.000 Βορειοκορεάτες εργάζονται με διακρατικά συμβόλαια στη Ρωσία.

Ο Κινέζος μόνιμος αντιπρόσωπος Λιου Τζιεγί προέτρεψε τη Βόρεια Κορέα να «πάρει σοβαρά υπόψη τις προσδοκίες και τη βούληση της διεθνούς κοινότητας» και κάλεσε όλα τα μέρη να παραμείνουν ψύχραιμα και να μην προκαλούν εντάσεις.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία επέμεναν στις τοποθετήσεις τους στο σχέδιο δύο σημείων για την αποκλιμάκωση της κρίσης, που προνοεί την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας – από τη μία - και των στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, από την άλλη. Η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος χαρακτήρισε «προσβλητική» την πρόταση, απαντώντας στον Ρώσο πρέσβη Βασίλι Νεμπένζια, που είπε ότι η χώρα του θα επιμένει να εξεταστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση