ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ο Πριγκόζιν επέβαινε στο ιδιωτικό τζετ που συνετρίβη στη Μόσχα»

Οι Ρώσοι επιβεβαιώνουν τον θάνατο του αρχηγού της Wagner

Επίσημα επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του αρχηγού της Wagner μετά την πτώση του ιδιωτικού τζετ. Η ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της μισθοφορικής παραστρατιωτικής οργάνωσης επέβαινε στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη κοντά στη Μόσχα.

Η Rosaviatsia επιβεβαίωσε ότι και ο συνιδρυτής της Wagner, Ντμίτρι Ούτκιν, επέβαινε στο αεροσκάφος.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, κατόπιν, έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των επτά επιβατών και των τριών μελών του πληρώματος του ιδιωτικού αεροσκάφους Embraer που συνετρίβη όχι μακριά από τη Μόσχα και μέσα σε αυτά βρίσκονταν και αυτά του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ αλλά και του απόστρατου αξιωματικού της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που συγκαταλεγόταν στους κυριότερους διοικητές της.

Ούτε η Ροσαβιάτια, ούτε οποιοσδήποτε Ρώσος αξιωματούχος έχουν επιβεβαιώσει ρητώς πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο Ντμίτρι Ούτκιν σκοτώθηκαν. Ωστόσο χρήστες της πλατφόρμας Telegram που έχουν σχέσεις με την εταιρεία μισθοφόρων ανέφεραν πως είναι νεκροί.

Πηγή της Wagner επιβεβαιώνει τον θάνατο αλλά κατηγορεί τη Μόσχα πως έριξε το τζετ

«Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Το αεροσκάφος Embraer συνετρίβη στην περιοχή Τβερ ενώ πετούσε μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο φαίνεται ότι έδειχνε το μικρό αεροσκάφος να ακολουθεί ένα σύννεφο καπνού πριν προσκρούσει στο έδαφος και ξεσπάσει στις φλόγες.

Τα αίτια της συντριβής δεν ήταν άμεσα σαφή, αλλά η μακροχρόνια διαμάχη του Πριγκόζιν με τον ρωσικό στρατό και η ένοπλη εξέγερση της οποίας ηγήθηκε τον Ιούνιο θα έδιναν άφθονο κίνητρο στο ρωσικό κράτος για εκδίκηση, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Τα κανάλια ενημέρωσης που συνδέονται με τη Wagner ανέφεραν γρήγορα ότι ένας ρωσικός πύραυλος αεράμυνας κατέρριψε το αεροπλάνο.

Το σχόλιο Μπάιντεν

«Δεν μας εκπλήσσει», ήταν το πρώτο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά την είδηση θανάτου του αρχηγού της Wagner, Γεβγκενί Πριγκόζιν. Σύμφωνα με το Bloomberg, μιλώντας ο Μπάιντεν για την πτώση του ιδωτικού τζετ είπε τα εξής ενώπιον δημοσιογράφων: «Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα τι συνέβη, αλλά δεν εκπλήσσομαι».

«Δεν υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στη Ρωσία πίσω από τα οποία να μην κρύβεται ο Πούτιν, αλλά δεν γνωρίζω αρκετά για να ξέρω την απάντηση. Γυμνάζομαι εδώ και μιάμιση ώρα» πρόσθεσε ενώ έβγαινε από γυμναστήριο στη Λίμνη Τάχο όπου βρίσκεται για διακοπές.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση