ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νότης Μαυρουδής: Τον αποχαιρετάμε με 3 τεράστιες επιτυχίες του

«Ίσως φταίνε τα φεγγάρια», ο «Παλιάτσος» και το «Πρωινό τσιγάρο» αγαπημένα κομμάτια του σπουδαίου συνθέτη που έφυγε αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη με την κλασική κιθάρα του

24news team

Της Έλενας Αποστόλου

Ο Νότης των σπουδαίων τραγουδιών και όχι ο Νότης των εφήμερων «επιτυχιών». Αυτός ήταν ο μουσικοσυνθέτης και κιθαρίστας Νότης Μαυρουδής ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μετά από τραγικό ατύχημα στο εξοχικό του, πέφτοντας από ύψος τριών μέτρων στην Κουκουράβα, Πηλίου.

Η μουσική του μάγευε όταν τα δάχτυλά του ακουμπούσαν τα τάστα της κιθάρας. Πολυβραβευμένος ο 77χρονος ο οποίος υπήρξε μία εκ των σημαντικότερων καλλιτεχνικών φυσιογνωμιών στην Ελλάδα τα τελευταία 60 χρόνια. Σφράγισε το ελληνικό τραγούδι με τις πάνω από 200 συνθέσεις του, ενώ έγινε γνωστός διεθνώς με τα δεκάδες ρεσιτάλ που έδωσε ανά τον κόσμο.

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως η διαδρομή του στο τραγούδι «περιέχει γοητεία και εμπειρίες μοναδικές. Η διαδρομή αυτή με έφερε μπροστά στον Μάνο και τον Μίκη, για να τους σφίξω θερμά το χέρι. Γνώρισα ποιητές, λογοτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους, από τους οποίους πήρα από τους χυμούς τους. Συνεργάστηκα με όσους ερμηνευτές του τραγουδιού ένιωθα πως και οι δικές μου νότες τούς ανήκουν»

Επιλέξαμε τρία από τα εκατοντάδες κομμάτια που υπογράφει για να τον αποχαιρετήσουμε.

Για το τραγούδι “Πρωινό Τσιγάρο” ο ίδιος είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του: «Το Πρωινό Τσιγάρο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου. Δεν υπήρχε περίπτωση μέσα σε μία ημέρα να μην ακουστεί 2-3 φορές. Πήρε μία έκταση που δεν την περιμέναμε ούτε εγώ, ούτε ο Άλκης Αλκαίου, ούτε η δισκογραφική εταιρία που έκανε την παραγωγή, γιατί ήταν δύσκολο νοηματικά το τραγούδι».

Ο Νότης Μαυρουδής μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με το τραγούδι «Άκρη δεν έχει ο ουρανός», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο. Από τότε μέχρι και σήμερα, δημιούργησε τραγούδια αλλά και έργα που έμειναν αναλλοίωτα στον χρόνο: Από τη μελοποίηση του έργου του Οδυσσέα Ελύτη «Άσμα ηρωϊκό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» το 1968 μέχρι τον δίσκο του 1990 «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια».

Ο Νότης Μαυρουδής αφήνει πίσω του μια πλούσια μουσική παρακαταθήκη, καθώς συνέθεσε πολλά σπουδαία τραγούδια και συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους ποιητές, στιχουργούς και ερμηνευτές.

Μεταξύ άλλων, είχε συνεργαστεί με σπουδαίους ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος, ενώ είχε μια ξεχωριστή σχέση με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Έγραψε τραγούδια στους Θανάση Γκαϊφύλλια, Γιώργο Ζωγράφο, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργο Μουφλουζέλη, Γιάννη Σαμσιάρη, Νένα Βενετσάνου, Πέτρο Πανδή, Κώστα Θωμαΐδη, Σταμάτη Κραουνάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλη Μητσιά, Χαρούλα Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Παντελή Θαλασσινό, Έλλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά.

Μόλις μερικές μέρες πριν από τον θάνατό του, στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Νότη Μαυρουδή, που έμελλε, δυστυχώς, να είναι ο τελευταίος του, που φέρει τον τίτλο «Οχτώ κρυφές μπαλάντες» και είναι σε στίχους της πρωτοεμφανιζόμενης στιχουργού Μάγδας Κατσάκου, ενώ τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν οι γνωστοί ερμηνευτές, Γιάννης Κότσιρας, Αναστασία Μουτσάτσου και συμμετέχει η Μαρίζα Κωχ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση