ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νόμπελ Ιατρικής: Το μοιράζονται δύο επιστήμονες με παρόμοιες ανακαλύψεις

Στην έρευνα για τον καρκίνο

Στον Αμερικανό James Allison και τον Ιάπωνα Tasuku Honjo απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνές τους στον τομέα της ανοσοθεραπείας, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του επιθετικού καρκίνου.

«Ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα οι δύο επιστήμονες που βραβεύονται με τον Νόμπελ φέτος θέσπισαν μία νέα αρχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

«Οι Allison και Honjo ανέδειξαν το πώς διαφορετικές στρατηγικές σχετικές με το ανοσοποιητικό μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία του καρκίνου» προστίθεται στην ανακοίνωση. Το Νόμπελ Ιατρικής αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η τραγική αμέλεια της μητέρας που κόστισε τη ζωή στην ενός έτους κόρη της

Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο που απονέμεται κάθε χρόνο, όπως σημειώνει το Reuters.

Φέτος δεν θα απονεμηθεί Νόμπελ Λογοτεχνίας μετά το σεξουαλικό σκάνδαλο που έπληξε την επιτροπή.

Οι δύο βραβευθέντες μελέτησαν πρωτεΐνες που αποτρέπουν το σώμα και τα βασικά ανοσοποιητικά κύτταρα, τα λεγόμενα T-cells, από το να επιτίθενται αποτελεσματικά στα καρκινικά κύτταρα.

Ο Allison, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, μελέτησε μία πρωτεΐνη που λειτουργεί σαν «φρένο» του ανοσοποιητικού ενώ ο Honjo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο από το 1984, σε ξεχωριστή έρευνα, ανακάλυψε μία άλλη πρωτεΐνη σχετική με τα ανοσοποιητικά κύτταρα, η οποία επίσης λειτουργεί ως «φρένο», αλλά με άλλο μηχανισμό.

 

Πηγή: newsbeast

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X