ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νετανιάχου: Δεν θα δεχτούμε τις απαιτήσεις της Χαμάς

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να βρεθεί μία κοινή λύση που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί τις απαιτήσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε σχέση με τους ομήρους που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.

«Η Χαμάς έχει απαιτήσεις που δεν θα δεχθούμε», δήλωσε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνάντησης βουλευτών του κόμματός του, προσθέτοντας ότι οι όροι μιας ενδεχόμενης συμφωνίας «πρέπει να είναι όμοιοι με αυτούς της προηγούμενης» συμφωνίας εκεχειρίας τον Νοέμβριο.

Αντιπρόσωποι του Κατάρ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ συναντήθηκαν το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν πρόταση για την κήρυξη της δεύτερης «παύσης».

Προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, την απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 ως 40 ομήρων, σύμφωνα με πηγή του AFP στη Χαμάς, κίνημα που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Άμπντουλ Ραχμάν αλ Θάνι, ο κ. Μπλίνκεν μίλαγε για «αληθινή ελπίδα» ως προς το ζήτημα αυτό.

Όμως «το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Χαμάς», σχολίασε χθες Κυριακή ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στον θύλακο εξακολουθούν να βρίσκονται 132 όμηροι, οι 28 από τους οποίους όμως πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να ασκήσει επίσης πίεση για να αυξηθούν οι παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Θα συγκαταλέγεται στις βασικές προτεραιότητες όταν θα έχει συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση», ανέφερε ο Σάλιβαν, σύμφωνα με τον οποίο «οι ανάγκες του παλαιστινιακού πληθυσμού βρίσκονται στην καρδιά» των αμερικανικών μεσολαβητικών προσπαθειών.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση