ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ναυάγιο στην Πύλο: Ανασύρθηκαν άλλες δύο σοροί

Στους 80 οι νεκροί

Δυο ακόμα σοροί εντοπίστηκαν στη θάλασσα κοντά στο σημείο του πολύνεκρου ναυαγίου, ανοιχτά της Πύλου. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για άνδρες. Οι δύο σοροί μεταφέρονται στο λιμεναρχείο Καλαμάτας. Πλέον ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 80.

Το Λιμενικό διαψεύδει το BBC - «Το σκάφος διένυσε 30 ναυτικά μίλια από τον εντοπισμό μέχρι τη βύθισή του»

Υπενθυμίζεται ότι διαψεύδει με ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα τους ισχυρισμούς του BBC ότι το σιδερένιο αλιευτικό που βυθίστηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου είχε σταματήσει να πλέει για επτά ώρες.

Το BBC προχώρησε στην ανάλυση της κίνησης των πλοίων στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου. Το Λιμενικό Σώμα από τις πρώτες ώρες είχε αναφέρει ότι το αλιευτικό κινούταν συνεχώς προς την Ιταλία.


Σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό επισημαίνει ότι «το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..».

Τονίζει ότι το αλιευτικό σταμάτησε τρεις φορές τον πλου του. Δύο όταν το προσέγγισαν δύο παραπλέοντα δεξαμενόπλοια για να του δώσουν τρόφιμα και νερό. Οι διακινητές αρχικώς αρνήθηκαν οποιαδήποτε παροχή βοήθειας και προσπάθησαν με ελιγμούς να συνεχίσουν στην ρότα τους προς Ιταλία. Η τρίτη φορά ήταν όταν το αλιευτικό προσέγγισε το σκάφος του Λιμενικού. Εκεί υπήρξε και άλλη καθυστέρηση.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Το Α/Κ σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, έπλεε από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ..

Εν συνεχεία απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, το Α/Κ σκάφος προσεγγίστηκε από παραπλέον Δ/Ξ πλοίο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το Α/Κ απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το Α/Κ σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων.

Επιπροσθέτως, δεύτερο παραπλέον Δ/Ξ πλοίο ανέλαβε να προσεγγίσει το Α/Κ σκάφος προς παροχή τροφοεφοδίων, αναφέροντας άρνηση του Α/Κ και κίνηση του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, ανωτέρω Δ/Ξ ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του Α/Κ σκάφους. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του Α/Κ άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια.

Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο (02) δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά (4:30).

Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε το Α/Κ να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα.

Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ σκάφους και των επιβαινόντων. Το Α/Κ σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης.

Προθεσμία για αύριο πήραν οι 9 συλληφθέντες

Προθεσμία 24 ωρών για να απολογηθούν, έλαβαν τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές για την υπόθεση με το ναυάγιο στην Πύλο με θύματα δεκάδες μετανάστες, καθώς οι συνήγοροί τους ζήτησαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων ο εντολέας του -που απολογήθηκε πρώτος- αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στην μεταφορά των ατόμων και ότι είναι κι αυτός ένας από τους μετανάστες που πλήρωσαν όπως και οι υπόλοιποι.

Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν εκ νέου αύριο στις 10 το πρωί ενώπιον των δικαστικών αρχών και έως τότε κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, κατά την άφιξη των διακινητών, στον χώρο γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας βρίσκονταν συγγενείς ανθρώπων που αγνοούνται από το ναυάγιο και φώναζαν τα ονόματά τους, υπενθυμίζοντας στους διακινητές τις ψυχές που έχουν στις «πλάτες» τους.

Χθες Κυριακή αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες καταθέσεις που έδωσαν οι 9 διασωθέντες που ήρθαν από τη Μαλακάσα. Πρόκειται για μάρτυρες-κλειδιά και είχε ζητηθεί να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση και αρνούνται ότι σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών ενώ την εμπλοκή τους στην υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους αρνούνται οι συλληφθέντες.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση