ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επίθεση από θάλασσα, αέρα και ξηρά προετοιμάζει το Ισραήλ

Έληξε το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενόψει της αναμενόμενης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή αυτή, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές και δηλώνει ότι θα κρατήσει ανοιχτές δύο διόδους ώστε να μετακινηθεί ο πληθυσμός προς τα νότια.

Το Ισραήλ είχε δώσει διορία στους κατοίκους να φύγουν μέχρι το πρωί του Σαββάτου. Καθώς η διορία αυτή πλησίαζε στη λήξη της, είπε ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή μετακίνησή τους μέσω δύο δρόμων μέχρι τις 16.00 το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα «ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους.

Όλες οι εξελίξεις 

Επίθεση από θάλασσα, αέρα και ξηρά προετοιμάζει το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη εκστρατεία στη Γάζα και «την εφαρμογή ενός ευρέος φάσματος επιθετικών σχεδίων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη επίθεση από αέρος, θαλάσσης και ξηράς».

«Τα τάγματα και οι στρατιώτες του ισραηλινού στρατού έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα και είναι έτοιμοι να αυξήσουν την ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε μια σημαντική χερσαία επιχείρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Νετανιάχου σε στρατιώτες - «Είστε έτοιμοι για την επόμενη φάση;»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε σήμερα Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτήν.

Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

 Η Χαμάς καταγγέλλει το Ισραήλ ότι βομβάρδισε κομβόι αμάχων

H Χαμάς καταγγέλλει τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ κομβόι με Παλαιστίνιους αμάχους, που κατευθύνονταν προς το νότο. Τουλάχιστον 70 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα, σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν.

Την ταυτότητα του στελέχους της Χαμάς που εκτελέστηκε, δίνει ο στρατός του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε την ταυτότητα του στελέχους της οργάνωσης Χαμάς που εκτελέστηκε σήμερα κατά την διάρκεια στοχευμένης επιχείρησης της πολεμικής αεροπορίας και που φέρεται να είναι το πρόσωπο που σχεδίασε την σφαγή που πραγματοποίησε η οργάνωσε στην μεθόριο Ισραήλ-Γάζας το περασμένο Σάββατο.

Πρόκειται για τον Άλι Κάντι, διοικητή της μονάδας "Νούχμπα", δηλαδή της μονάδας κομάντο της Χαμάς.

Ο Κάντι είχε αποφυλακιστεί μαζί με άλλα μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων από τις ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας το 2005 με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σιαλίτ, που κρατείτο αιχμάλωτος από τις δυνάμεις της Χαμάς επί σειρά ετών. 

Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον ενός ισραηλινού φυλακίου στον νότιο Λίβανο

Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σήμερα εναντίον ενός φυλακίου του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τον νοτιοανατολικό Λίβανο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έναν μάρτυρα από την περιοχή αυτή.

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για σφοδρό βομβαρδισμό από την πλευρά του Ισραήλ και ότι ακούγονται πυρά.

Διαμαρτυρία των οικογενειών των Ισραηλινών αιχμαλώτων στο Τελ Αβίβ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας των οικογενειών των αγνοουμένων πραγματοποιείται το Σάββατο στο κέντρο του Τελ Αβιβ.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν πάνω από 250 άτομα και είναι η πρώτη δημόσια διαμαρτυρία που πραγματοποιείται μετά την έναρξη του πολέμου.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση διαδηλωτές επέρριψαν ευθύνες στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και απαιτούσαν την άμεση επιστροφή των συγγενών τους από την Χαμας όπου κρατούνται αιχμάλωτοι.

Το Ισραήλ λέει ότι σκότωσε το στέλεχος της Χαμάς που διοργάνωσε τη σφαγή

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σήμερα εκτέλεσε στέλεχος της Χαμάς που φέρεται να διοργάνωσε την σφαγή του περασμένου Σαββάτου στην μεθόριο με το Ισραήλ.

Δεν ανακοινώθηκε το ονοματεπώνυμο του στελέχους της Χαμάς.

Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι μόλις θα έχει στην διάθεσή της βίντεο από την επιχείρηση εκτέλεσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, θα το προβάλει ύστερα από σχετικά άδεια του ισραηλινού στρατού.

Αυξάνονται οι νεκροί

Τουλάχιστον 2. 215 Παλαιστίνιοι – ανάμεσά τους 724 παιδιά και 458 γυναίκες, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Άλλοι 8. 714 τραυματίστηκαν

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει 324 Παλαιστίνιους. Τουλάχιστον 1. 000 έχουν τραυματιστεί σε αυτό το διάστημα, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 54 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 1. 100 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων της Χαμάς σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό

Ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς σκοτώθηκε στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Στη διάρκεια επιχείρησης της Πολεμικής Αεροπορίας που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, επλήγησαν βάσεις διοίκησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης σκοτώθηκε ο Μεράντ Αμπού Μεράντ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων (της Χαμάς) στην πόλη της Γάζας, υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος της φονικής επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

Περισσότερα από 1.300 κτίρια έχουν καταστραφεί στη Γάζα

Περισσότερα από 1.300 κτίρια έχουν καταστραφεί εντελώς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, έπειτα από μια εβδομάδα σφοδρών βομβαρδισμών από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε πως 5.540 σπίτια «έχουν καταστραφεί», ενώ σχεδόν 3.750 άλλα έχουν υποστεί τόσες ζημιές ώστε είναι αδύνατο να κατοικηθούν.

Το Ισραήλ παρέχει δύο εναλλακτικές διόδους εκκένωσης μέχρι τις 4 το απόγευμα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από τις 10 το πρωί τοπική ώρα έως και τις 4 το απόγευμα θα διασφαλίσει δύο εναλλακτικές διόδους για τους κατοίκους της Γάζας που επιθυμούν να μετακινηθούν από το βόρειο προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Το τελεσίγραφο που είχε ορίσει ο ισραηλινός στρατός με χθεσινή του ανακοίνωση για την εκκένωση του βορείου τμήματος της Γάζας εξέπνευσε σήμερα στις 7 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου). Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να άσκησαν πιέσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση να μην αποφασίσει την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα προτού διασφαλισθούν τρόποι ασφαλούς διόδου των αμάχων από το βόρειο τμήμα του θύλακα προς νοτιότερα και πέραν της θέση «Ουάντι Γάζα», που αποτελεί κοίτη χειμάρρου που διαχωρίζει την Λωρίδα της Γάζας στα δύο. Οι πληροφορίες περί αμερικανικών πολιτικών πιέσεων μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News τρεις ώρες προτού εκπνεύσει το ισραηλινό τελεσίγραφο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γάζα μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται πως εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας και κινήθηκαν προς νότο αφού ο στρατός του Ισραήλ έδωσε διορία 24 ώρες για να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει χερσαίων επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ήδη πριν από το τελεσίγραφο αυτό του ισραηλινού στρατού, είχαν εκτοπιστεί πάνω από 423.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό.

Ξεκίνησαν οι πρώτες χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προχώρησε χθες τις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αναμένεται ευρείας κλίμακας έφοδος με σκοπό να εξαλειφθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, σκοπός ήταν να «εκκαθαριστούν» περιοχές «από τρομοκράτες και όπλα».

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Τζόναθαν Κονρίκους προχώρησε σε ενημέρωση για την κατάσταση στη Γάζα.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη «σημαντική μετακίνηση αμάχων» που μετακινούνται νότια στη Γάζα και, όπως είπε, οι άνθρωποι «κάνουν το σωστό για την οικογένειά τους και τη δική τους ασφάλεια». Την ίδια ώρα, όπως υποστήριξε σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί έφεδροι στρατιώτες «ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων».

«Η διάλυση της Χαμάς και των στρατιωτικών της δυνατοτήτων είναι το τελικό στάδιο των αυτών επιχειρήσεων», είπε.

Πηγή: iefimerida.gr / protothema.gr / ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση