ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόλεμος στην Ουκρανία: 400 χιλιάδες Ουκρανοί εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Όλες οι εξελίξεις

Με το Κίεβο να βρίσκεται υπό στενή πολιορκία και την απειλή μίας επίθεσης ανά πάσα στιγμή, και ενώ συμπληρώνονται σήμερα δύο εβδομάδες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το κόστος που αρχίζουν να πληρώνουν κυρίως οι δύο χώρες που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο – η επιτιθέμενη και η αμυνόμενη – αλλά και η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία, οδηγούν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: ή συμφωνία το συντομότερο για ειρήνη, ή συνέχιση των συγκρούσεων, με τραγικές επιπτώσεις, ενδεχομένως και μία κλιμάκωση χωρίς όρια.

Ωστόσο είναι σαφές πλέον ότι η Ουκρανία μένει στρατιωτικά, με εξαίρεση μία μικρή βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες, μόνη της απέναντι στη Ρωσία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει όλο και πιο άγριες κυρώσεις για την οικονομία της, ειδικά μετά το εμπάργκο που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τα δυσμενή δεδομένα και απευθύνει πρόταση στη Μόσχα για συμβιβασμό, ενώ οι διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται στο παρασκήνιο για την εξεύρεση μία διπλωματικής λύσης.

-Πάνω από 400 χιλιάδες Ουκρανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι «κρατούνται όμηροι» στην πολιορκημένη Μαριούπολη από τις ρωσικές δυνάμεις που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πολίτες επιχειρούν να απομακρυνθούν με ασφάλεια την ώρα που οι Ρώσοι σφυροκοπούν την ουκρανική πόλη, ο Ουκρανός υπουργός τόνισε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης εκτυλίσσονται σκηνές «αποκάλυψης».

«Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν βρει εκεί καταφύγιο για να προστατευτούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τις πυραυλικές επιθέσεις χωρίς να έχουν πρόσβαση σε νερό, ρεύμα ή θέρμανση. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες γίνονται επίσης με δυσκολία» .

Χθες, οι προσπάθειες για την μεταφορά με λεωφορεία περίπου 400.000 κατοίκων της πολιορκημένης πόλης μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» απέβησαν άκαρπες καθώς, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, οι ρωσικές δυνάμεις δεν σταμάτησαν τους βομβαρδισμούς.

Η Ουκρανία έχει απευθύνει έκκληση στις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν την «επίσημη δημόσια δέσμευσή» τους για κατάπαυση του πυρός, επί 12 ώρες σήμερα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Την ίδια ώρα, οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ είναι ενδεικτικές της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη Μαριούπολη. Κατεστραμμένα σπίτια, ξεριζωμένα δέντρα, πτώματα στους δρόμους σκεπασμένα με κάποιο σεντόνι.

Μια ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται στην στρατηγική αυτή πόλη της Ουκρανίας, με τον άμαχο πληθυσμό να περιμένει εναγωνίως έναν ασφαλή διάδρομο.

-Φυσιολογικά τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ πραγματοποιούνται επισκευαστικές εργασίες σε εγκατάσταση η οποία υπέστη ζημίες κατά τις συγκρούσεις με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της Energoatom, της ουκρανικής κρατικής διαχειρίστριας εταιρείας των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος του είδους του στην Ευρώπη, κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, την πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του, εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η ουκρανική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας έκανε γνωστό, ωστόσο, ότι ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης.

-14.500 εθελοντές έχουν πάρει τα όπλα κατά των Ρώσων, λέει το Κίεβο

Περίπου 14.500 άνθρωποι έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, αντιδρώντας στην εισβολη της Ρωσίας, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Συνολικά 12.000 απ' αυτούς είναι Ουκρανοί που επιστρέφουν και θέλουν να συμμετάσχουν στην εθνική αμυντική προσπάθεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Επιπλέον το Κίεβο αναμένει πολλούς ξένους να δηλώσουν εθελοντές για να σχηματισθεί μια διεθνής λεγεώνα.

Στη δήλωσή του, το ουκρανικό γενικό επιτελείο υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερους από 12.000 στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα είχε κάνει λόγο πριν από λίγες ημέρες για λιγότερους από 500 νεκρούς στρατιώτες, αλλά δεν έχει ανακοινώσει έκτοτε νέους αριθμούς. Το Κίεβο δεν έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα κάποιον αριθμό για τις απώλειες στις τάξεις του. Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ μίλησαν χθες, Τρίτη, για 47 νεκρούς στις δυνάμεις τους.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, 49 ρωσικά αεροσκάφη, 81 ελικόπτερα και 317 άρματα μάχης έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, όμως οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

-EE: Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας αποφάσισε η ΕΕ, βάζοντας στο στόχαστρο ολιγάρχες, τράπεζες και περιουσιακά ακόμη και σε κρυπτονομίσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνονται πλέον 160 Ρώσοι ολιγάρχες και μέλη του συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ακόμη, στις κυρώσεις μπαίνει και ο τραπεζικός τομέας της Λευκορωσίας καθώς και η εξαγωγή τεχνολογίας θαλάσσιας ναυσιπλοΐας στη Ρωσία.

Τέλος, στις κυρώσεις περιλαμβάνονται και τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονόμισμα.

-Πεσκόφ: Eπικίνδυνο σενάριο η πολωνική προσφορά πολεμικών αεροπλάνων στην Ουκρανία

Η Ρωσία θεωρεί πως οι καταγγελίες της ότι η Ουκρανία είχε στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος είναι ανάγκη να γνωρίζει την αλήθεια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει νωρίτερα από τις ΗΠΑ να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί υποστήριζαν αυτό που η Μόσχα περιγράφει ως ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Η κατηγορία απορρίπτεται από το Κίεβο και το Πεντάγωνο.

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε επίσης σήμερα την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει μαχητικά αεροπλάνα της MiG-29 στους Αμερικανούς για να τα στείλουν στη συνέχεια στο Κίεβο, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο διάβημα θα δημιουργούσε ένα «εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο».

«Είναι ένα πολύ ανεπιθύμητο και εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

-Ανησυχία για κίνδυνο διαφυγής ραδιενεργών ουσιών στο Τσερνόμπιλ

Την πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του, εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η ουκρανική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ωστόσο ότι ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

-Jerusalem Post: Προχωρημένες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, «οι διαφορές τους δεν είναι μεγάλες»

«Τελική» πρόταση στην Ουκρανία για να δώσει τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις έχει δώσει η Ρωσία, σύμφωνα με την μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post». Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μεσολάβησε μεταξύ των δύο πλευρών μετά από αίτημα του Ζελένσκι- και μάλιστα επισκέφθηκε την Μόσχα το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με το ρεποσρτάζ, η πρόταση της Ρωσίας είναι «δύσκολη» για την Ουκρανία, αλλά όχι «αδύνατη» - και σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές «δεν έχουν πλέον μεγάλες διαφορές». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή πρότασή της, θα γενικεύσει τον πόλεμο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Jerusalem Post, η πρόταση Πούτιν προβλέπει ότι η Ουκρανία θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της και ο Ζελένσκι θα παραμείνει πρόεδρος, θα πρέπει ωστόσο να αποδεχθεί την απόσχιση της περιοχής του Ντονμπάς, όπως και την κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας. Παράλληλα, ο Ζελένσκι θα πρέπει να διακηρύξει την ουδετερότητα της Ουκρανίας, να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ - κάτι για το οποίο εχει άλλωστε κάνει σχετικές δηλώσεις - αλλά και να συρρικνώσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να μην νιώθει απειλούμενη η Ρωσία.

-Πολωνία: Οι χώρες του ΝΑΤΟ να δράσουν από κοινού για την προμήθεια μαχητικών στην Ουκρανία

Οποιαδήποτε προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία πρέπει να γίνει μέσω του ΝΑΤΟ, δήλωσαν σήμερα ανώτατοι Πολωνοί αξιωματούχοι, μετά την απόρριψη από την Ουάσινγκτον της προσφοράς της Πολωνίας να μεταφέρει όλα τα αεριωθούμενα MiG-29 που διαθέτει σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ ώστε να χορηγηθούν στο Κίεβο.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από δυτικές χώρες να της δώσουν μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, η οποία προκάλεσε την έξοδο τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων προσφύγων από τη χώρα, και οι Αμερικανοί βουλευτές απάντησαν ωθώντας την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά αεροσκαφών.

Χθες, Τρίτη, η Πολωνία δήλωσε πως είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα MiG-29 που διαθέτει στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών καλώντας και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο. Το Πεντάγωνο απέρριψε αργότερα την προσφορά λέγοντας ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί.

"Οι ΗΠΑ δεν θέλουν αυτά τα αεροπλάνα να έρθουν στην Ουκρανία από αμερικανικές βάσεις", δήλωσε ο Γιάκουμπ Κούμοχ, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Πολωνού προέδρου, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TNP Info. "Η Πολωνία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, αλλά μόνο εντός του πλαισίου της συμμαχίας, εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ".

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει επίσης κατ΄επανάληψη από τη Δύση να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, όμως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ απέρριψαν τις εκκλήσεις αυτές φοβούμενοι μια απευθείας αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε πως οι χώρες που προσφέρουν στρατιωτικά αεροδρόμια στην Ουκρανία για επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας μπορεί να θεωρηθούν ότι εισέρχονται στη σύγκρουση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία Polskie Radio 1 πως η Πολωνία πρέπει να προτεραιοποιήσει την ασφάλειά της, όταν εξετάζει την προμήθεια μαχητικών στην Ουκρανία.

"Δεν μπορεί η Πολωνία --η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ-- να πάρει το ρίσκο, και οι άλλες χώρες να μην πρέπει να αντισταθμίσουν ή να το μοιραστούν μαζί μας με οποιονδήποτε τρόπο", είπε.

Το MiG-29 είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση και καθώς η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας χρησιμοποιεί ήδη ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη είναι η καλύτερη επιλογή για τους Ουκρανούς πιλότους που γνωρίζουν ήδη πώς να τα λειτουργήσουν, σύμφωνα με ειδικούς. Η εκπαίδευση πιλότων μάχης σε αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη μπορεί να πάρει χρόνια και η συντήρησή τους έχει διαφορετικές απαιτήσεις.

-Ζελένσκι: «Οι εταίροι μας θα έχουν την ευθύνη για την ανθρωπιστική καταστροφή»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, η Ουκρανία έδειξε ότι δεν θα παραδοθεί.

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι ο κίνδυνος βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο.

«Είναι το ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να μας σώσει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι ξένοι εταίροι της Ουκρανίας θα είναι υπεύθυνοι για μια ανθρωπιστική καταστροφή εάν δεν πάρουν την απόφαση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

«Δεν είναι παιχνίδι πινγκ πογνκ, είναι οι ζωές μας. Στείλτε αεροπλάνα», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι μόνο η Πολωνία ανταποκρίθηκε στο εν λόγω αίτημα και πως η Ουάσιγκτον την επέκρινε για αυτό.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι χρειάζεται ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

«Ο εχθρός μπορεί να καταστρέψει τους τοίχους των σπιτιών μας, των σχολείων μας, των εκκλησιών μας. Μπορεί να διαλύσει τις ουκρανικές επιχειρήσεις. Αλλά ποτέ δεν θα φτάσει στην ψυχή μας, στην καρδιά μας, στην ικανότητά μας να ζούμε ελεύθερα» τόνισε μεταξύ άλλων. Ο Ζελένσκι έκλεισε το μήνυμά του λέγοντας: «Πολεμήστε με τόλμη».

 

-Ζαχάροβα: Στόχος της «στρατιωτικής επιχείρησης» δεν είναι η ανατροπή της κυβέρνησης της Ουκρανίας

Στόχος της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία δεν είναι η ανατροπή της τρέχουσας κυβέρνησης ούτε η καταστροφή της κρατικής υπόστασης της χώρας, αλλά η προστασία των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκς και του Λουχάνσκ, η αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, καθώς και η εξάλειψη του στρατιωτικού κινδύνου για τη Ρωσία» , δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ζαχάροβα για την εισβολή στην Ουκρανία δήλωσε πως «θα είναι καλύτερα αν πετύχουμε αποτελέσματα μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων».

Επίσης ανέφερε πως η ρωσική πλευρά ελπίζει ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα έχει ως αποτέλεσμα πιο σημαντικά βήματα προόδου.

Η Ζαχάροβα επανέλαβε τους ισχυρισμούς που διατύπωσε εχθές, ότι δηλαδή η Μόσχα στη διάθεσή της έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν την ανάπτυξη συστατικών βιολογικών όπλων σε βιολογικά εργαστήρια της Ουκρανίας, και μάλιστα κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

-H Ε.Ε. ανακοινώνει νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας, Λευκορωσίας

Σε συμφωνία για περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συμφωνεί η Ε.Ε., σύμφωνα με αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το AFP.

-Η Κίνα κατηγορεί το NATO ότι ώθησε την ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας «στα άκρα»

Οι κινήσεις του NATO ώθησαν την ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία «στα άκρα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Τσάο Λιζιάν.

Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες της Κίνας και να αποφύγουν να υπονομεύσουν τα δικαιώματά της ή τα συμφέροντά της στον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος και των δεσμών με τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε εξάλλου ότι ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός θα χορηγήσει πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 5 εκατομμυρίων γιουάν στην Ουκρανία, το οποίο θα συνίσταται από είδη για την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα έχει ωθήσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ οι κάτοικοι της περικυκλωμένης από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, υφίστανται ήδη σημαντικές στερήσεις, όσον αφορά την ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση, τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό έπειτα από περισσότερο από μια εβδομάδα βομβαρδισμών.

Η Κίνα αρνείται να χαρακτηρίσει εισβολή τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία τις χαρακτηρίζει "ειδική επιχείρηση".

-Nέα προσπάθεια να απομακρύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη κι άλλες πόλεις

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει σήμερα να απομακρύνει αμάχους μέσω έξι «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και από τη νότια πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

 

Η Βερεστσούκ ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να σταματήσουν το πυρ στις περιοχές αυτές από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες.

-Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική φάλαγγα λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες από την Ουκρανία, δείχνουν ρωσική φάλαγγα κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, στο Χοστόμελ, μόλις λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

-Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο ότι ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση στο Ντονμπάς τον Μάρτιο

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έπεσαν στα χέρια του άκρως απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν, κατ’ αυτό, ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση μέσα στον Μάρτιο εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική περιοχή της χώρας.

Το υπουργείο δημοσιοποίησε έξι σελίδες των εγγράφων, που είναι συνταγμένα στα ουκρανικά και μοιάζουν αναφέρονται στις προετοιμασίες μονάδων για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τονίζει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο την αυθεντικότητα και το περιεχόμενο των εγγράφων.

-Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ έχει αρκετό φυσικό αέριο για αυτόν τον χειμώνα

Η ΕΕ έχει αγοράσει αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο ώστε να μην εξαρτάται από τις ρωσικές εισαγωγές ως το τέλος του χειμώνα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε στις δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να προκαλέσουν τον μέγιστο αντίκτυπο στη Μόσχα, ενώ προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ζημία στις δυτικές οικονομίες.

-Αξιωματούχος εξηγεί γιατί οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να συγκρατήσουν τη ρωσική επίθεση «για 7-10 ημέρες»

Καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν, τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη, ανέφερε ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.

«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.

-Η απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι θα συνεχιστεί σήμερα

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που οργανώθηκε για να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη Σούμι θα συνεχίσει να λειτουργεί σήμερα, ανήγγειλε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία από την πόλη 250.000 κατοίκων (βορειοανατολική Ουκρανία) μετά τη συμφωνία της Μόσχας και του Κιέβου για τον διάδρομο αυτόν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Περίπου 1.000 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα μπόρεσαν επίσης να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία.

 

-Σήμερα ταξιδεύει ο Λαβρόφ στην Τουρκία όπου θα συναντήσει τον Κουλέμπα

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα ταξιδέψει σήμερα στην Τουρκία, όπου θα έχει επαφές με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τις υπηρεσίες του.

Η συνάντηση που θα έχουν στην Αττάλεια την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Ρώσος Λαβρόφ και ο Ουκρανός Κουλέμπα, παρόντος του Τούρκου ομολόγου τους Τσαβούσογλου, θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών από την έναρξη της εισβολής.

Ουσιαστικά η επαφή αυτή είναι στο πιο υψηλό επίπεδο μέχρι τώρα, ανάμεσα στα δύο μέρη και πάνω από αυτή είναι μόνο η συζήτηση μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας.

-Τσερνόμπιλ: Τα συστήματα ελέγχου εξ αποστάσεως των πυρηνικών υλικών έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα

Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε ο θεσμός χθες Τρίτη.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το κατά πολλούς χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ –της υπηρεσίας επιτήρησης του τομέα της πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ– επισημαίνει «ότι η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει διακοπεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού.

Ο ΔΟΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «εγγυήσεις» όταν αναφέρεται σε τεχνικά μέτρα που εφαρμόζονται όσον αφορά την πυρηνική δραστηριότητα, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων με τον έγκαιρο εντοπισμό καταχρηστικής εκμετάλλευσης των πυρηνικών υλικών.

Πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που κάνει λόγο περί «επιδείνωσης» της κατάστασής τους και ζητεί από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, θεωρώντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ και τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει αυτή όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια», εξήγησε ο κ. Γκρόσι. Στο Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένα πυρηνικά απόβλητα και άλλα υλικά.

Με την μετάδοση δεδομένων κομμένη και τον ουκρανικό εποπτικό φορέα να αδυνατεί να επικοινωνήσει με την εγκατάσταση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο κ. Γκρόσι επανέλαβε την προσφορά του να πάει στον σταθμό, ή όπου αλλού τού υποδειχθεί, για να λάβει εγγυήσεις από όλα τα μέρη ότι «δεσμεύονται για την ασφάλεια» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει εξάλλου από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια είναι το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη. Οι αντιδραστήρες του τέθηκαν σε υπηρεσία μεταξύ του 1984 και του 1995. Έχουν πιο σύγχρονο σχεδιασμό σε σύγκριση με το Τσερνόμπιλ, την πρώτη πυρηνική εγκατάσταση που κατασκευάστηκε στην Ουκρανία, τότε σοβιετική δημοκρατία, εν έτει 1970, όταν οι αντιδραστήρες ήταν πολύ λιγότερο ασφαλείς.

-«Σεισμό» στην παγκόσμια οικονομία φέρνει το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Το 'πε και το 'κανε ο Τζo Μπάιντεν. Όπως είχε ήδη προειδοποιήσει, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ρωσικό πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στις εισαγωγές άνθρακα. «Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν». Ως αποτέλεσμα, οι ήδη τσουχτερές τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης αναμένεται να φτάσουν στα ύψη.

Να θυμίσουμε ότι όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος το 2014 είχε βιώσει ακόμα μία ενεργειακή κρίση και τότε, εξαιτίας της Ουκρανία με την προσάρτηση της Κριμαίας και την απόσχιση του Ντονμπάς. Σήμερα, ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης, υπάρχουν προβλέψεις που εμφανίζουν το brent να φτάνει τα 180-200 δολάρια το βαρέλι. Να θυμίσουμε ότι μονάχα οι ανακοινώσεις των προβλέψεων των τελευταιων ημερών είχαν οδηγήσει την τιμή του West Texas Intermediate (WTI), του αμερικανικού αργού πετρελαίου αναφοράς να εκτιναχθεί πάνω από 9%. Το αργό Brent εκτινάχθηκε στα 140 δολάρια το βαρέλι, διπλάσια από την τιμή την 1η Δεκεμβρίου, πριν πέσει στα 123 δολάρια στις 7 Μαρτίου.

Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται τόσο αποφασισμένη να πλήξει τη Μόσχα που φτάνει μέχρι και να επαναπροσεγγίσει τη μέχρι χθες μισητή Βενεζουέλα του Νικολά Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε διατεθειμένος να αυξήσει τη δική του παραγωγή πετρελαίου εάν αποκλειστούν οι ροές από τη Ρωσία. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές, με αξιωματούχους της Ουάσινγκτον να επισκέπτονται τη Βενεζουέλα. Κάποιοι αναρωτιούνται αν και το Ιράν θα αρπάξει την ευκαιρία, βγαίνοντας ξανά στην αγορά…

Από την πλευρά της, η Ευρώπη δεν ακολουθεί το καθολικό εμπάργκο των ΗΠΑ και της Αγγλίας, η οποία επίσης ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας “Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο” για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η εξαρτησιακή σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία δεν συγκρίνεται με αυτή της Αμερικής. Η Ρωσία παρέχει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες, μία έμμεση αναφορά στην στάση ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Βουλγαρία κτλ) που είναι απρόθυμες να προχωρήσουν σε ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας. Και η Ευρώπη, όμως προχωρά σε σχέδιο απεξάρτησης κατά 80% από το φυσικό αέριο για το 2022. Για να το επιτύχει αυτό θα στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας.

Όπως είναι αναμενόμενο, η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει τεράστια δοκιμασία, με μαζικές εκροές από το χρηματιστήριο της Μόσχας και κατολίσθηση του νομίσματός της. Κλυδωνισμοί αναμένονται και στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, καταναλωτές και επιχειρήσεις θα πληρώσουν τη λυπητερή. Εκτός φυσικά από τη ενέργεια, στα ύψη αναμένεται να οδηγηθούν και οι τιμές των τροφίμων.

- Τσερνόμπιλ: Τα συστήματα ελέγχου εξ αποστάσεως των πυρηνικών υλικών έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα

Πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ

Το μόνο βέβαιο καλό νέο της ημέρας, η έναρξη μίας νέας εκεχειρίας, που ανακοίνωσε η ρωσική ηγεσία για τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για την απομάκρυνση των αμάχων από πόλεις που δέχονται επιθέσεις, όπως το Χάρκοβο, το Κίεβο, η Μαριούπολη και άλλες. Η Μόσχα απαίτησε να υπάρξει ουκρανική επιβεβαίωση γι’ αυτή την κίνηση.

Αργά τη νύχτα πάντως οι ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν με επιτυχία οι πρώτοι άμαχοι από την πόλη Σούμι, καθώς μία οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην πόλη Πολτάβα.

-Χωρίς πολωνική βοήθεια το Κίεβο

Η νέα άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, περιορίζει πλέον σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας, η οποία βρίσκεται στο έλεος της ρωσικής επέλασης, έστω κι αν αυτή γίνεται προκαλώντας τεράστιες απώλειες για τη Μόσχα και τον Πούτιν, σε πολλά επίπεδα, στρατιωτικά, οικονομικά και άλλα.

Η Ουάσιγκτον απέρριψε τη νύχτα την προσφορά της Βαρσοβίας να διαθέσει και τα 33 πολεμικά της αεροσκάφη (τύπου MiG-29) στη μάχη κατά της Ρωσίας, αλλά μέσω ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και όχι απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, «μη βιώσιμη» και θα ήγειρε, όπως είπε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO». Στην πραγματικότητα ο Κίρμπι επανέλαβε για μία ακόμα φορά την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο αφενός θα ενεργοποιούσε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και αφετέρου διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούσαν όλες οι χώρες του Συμφώνου αυτή την επιλογή.

Με δεδομένο ότι η Ουκρανία δέχεται σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει μέχρι τώρα, ενώ η Μόσχα ετοιμάζει, παρά το τεράστιο κόστος που πληρώνει στο πεδίο, αλλά και στην οικονομία της, επίθεση στην Οδησσό – χθες υπήρξε η πληροφορία για μετακίνηση τεθωρακισμένου ρωσικού τρένου από την Κριμαία προς τα δυτικά με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό), ενώ αυξάνει τις δυνάμεις της γύρω από το Κίεβο (κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα και τρίτη φάλαγγα), ο πρόεδρος Ζελένσκι αρχίζει να θέτει ευθέως ένα πλαίσιο συμφωνίας με τον Πούτιν.

Μιλώντας στο ABC ο Ζελένσκι έδειξε να συμβιβάζεται με την άρνηση της Ουάσιγκτον να συνδράμει στρατιωτικά τη χώρα του και δήλωσε δεν θα επιμείνει στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μία εξέλιξη, που ενδεχομένως ικανοποιεί τη Μόσχα, καθώς είναι στην κατεύθυνση της «ουδετεροποίησης» της Ουκρανίας, που ζητά το Κρεμλίνο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θέλει να είναι πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε και τη διάθεση να συζητήσει με τη Μόσχα και έναν συμβιβασμό για το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, την αυτονομία των οποίων έχει αναγνωρίσει πριν από την εισβολή κιόλας, ο Πούτιν. Στο πλαίσιο αυτό, το Κίεβο μπορεί να συζητήσει συμβιβασμό και για το θέμα της Κριμαίας.

Σημειωτέον ότι αυτοί οι τρεις όροι είναι από τους βασικούς, που έχει θέσει ως στόχο η Μόσχα με την στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Στρατιωτικοί παρατηρητές σημείωναν ότι ο τέταρτος στόχος, που ήταν η αποστρατιωτικοποίηση της χώρας, συντελείται στο πεδίο με την καταστροφή των στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας. Και εκτιμούσαν ότι εφόσον ο Πούτιν κερδίσει αυτά, τότε θα υποχωρήσει, καθώς η επιχείρηση είναι επώδυνη και για τη Ρωσία, ως προς τον στόχο της αλλαγής πολιτικής ηγεσίας στην Ουκρανία, όπως αυτός περιγράφηκε με τα περί «αποναζιστικοποίησης» κυρίως.

Οι κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο συνεχίζονται τις τελευταίες ημέρες όλο και πιο έντονα. Μετά τον προσδιορισμό της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ και της Ουκρανίας Κουλέμπα την Πέμπτη στην Αττάλεια, παρουσία του τούρκου ομολόγου του Τσαβούσογλου, πρωτοβουλία συνεννόησης ανέλαβε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Κίνα, οι ηγέτες των οποίων είχαν χθες τηλεδιάσκεψη αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη της ειρήνης.

Ειδικά η Ευρώπη αντιμετωπίζει το φάσμα μίας τεράστιας ενεργειακής κρίσης, μετά τις αποφάσεις Ουάσιγκτον και Λονδίνου να κάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Έτσι κι αλλιώς η άμεση ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα θεωρείται αδύνατη.

ΠΗΓΗ: protothema.gr / in.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση