ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη Ζάκυνθο - Ανεξέλεγκτη παραμένει η πυρκαγιά

Drone της πυροσβεστικής πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης στην ευρύτερη περιοχή

Ανεξέλεγκτη παραμένει η πυρκαγιά που καίει από το βράδυ της Παρασκευής στο όρος Βραχίωνα στη Ζάκυνθο, ενώ η πυροσβεστική έρχεται αντιμέτωπη με νέα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Κοιλιομένος στη βόρεια πλευρά του νησιού και καίει δασική έκταση.

"Σύμμαχος" των πυρκαγιών είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί και φτάνουν τα 6-7 μποφόρ.

Αυτή την ώρα, πάνω από 60 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, υδροφόρες, εθελοτές και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη προσπαθούν να κρατήσουν τις πυρκαγιές μακριά από τα χωριά.

Παρά την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών, και το γεγονός ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από τη Θεσσαλία και την Αθήνα, η εστία που βρίσκεται πάνω από τα χωριά Καλλιθέα και Πηγαδάκια συνεχίζει να κατακαίει μεγάλες εκτάσεις. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το πρωί του Σαββάτου η εικόνα ήταν ελαφρώς καλύτερη κοντά στο Καπελέτι, ενώ το θετικό είναι πως δεν απειλούνται σπίτια.

Επιτήρηση από drone της πυροσβεστικής

Μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος τύπου EOS mini UAV SYSTEM* βρίσκεται στη Ζάκυνθο και πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης στην ευρύτερη περιοχή ενώ θα παραμείνει και θα επιχειρεί σε 24ωρη βάση για τις επόμενες μέρες. Η εικόνα από την κάμερα του αεροσκάφους θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ´ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.

Οι πτήσεις μη στελεχωμένων αεροσκαφών του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ενταχθεί από φέτος, στα επιχειρησιακά σχέδια του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την αντιπυρική περίοδο, ως εργαλείο έγκαιρου εντοπισμού δασικών πυρκαγιών. Οι περιοχές επιτήρησης και το πρόγραμμα των αποστολών, προσδιορίζονται με βάση το βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ συμπληρωματικά λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό των περιοχών που στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί συχνές πυρκαγιές.

Την ίδια ώρα, πυρκαγιά βρίσκεται από το απόγευμα σε εξέλιξη σε χαμηλή βλάστηση και στην περιοχή Θεοδώριανα του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη τύπου Canadair.

Παράλληλα, πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη χώρα, ενώ αυτή την ώρα μαζί με τη φωτιά σε Ζάκυνθο και Τζουμέρκα πυροσβέστες δίνουν μάχη να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στο Στόμιο Ιεράπετρας. Το έργο τους δυσκολεύου οι ισχυροί άνεμοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X