ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατ' αρχήν συμφωνία από τη Χαμάς για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων

Προβλέπει μια πρώτη φάση διάρκειας 40 ημερών

Η Χαμάς έχει δώσει αρχική έγκριση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για την απελευθέρωση των ομήρων, έγινε γνωστό την Πέμπτη από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

«Περιμένω ότι η Χαμάς δεν θα απορρίψει το έγγραφο, αλλά μπορεί να μην δώσει και τελική συμφωνία», δήλωσε από την πλευρά του Παλαιστίνιος αξιωματούχος που μίλησε με τον όρο να μην κατονομαστεί.

Και το Ισραήλ είχε πει «ναι» σε πρόταση που συμφωνήθηκε κατά τις συνομιλίες στο Παρίσι, πρόσθεσε το Κατάρ. Δεν υπάρχει όμως οριστική συμφωνία.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες, επισήμανε ακόμη ότι η Χαμάς ήταν απίθανο να απορρίψει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που έλαβε από τους διαμεσολαβητές αυτή την εβδομάδα. Πάντως, είπε ο ίδιος, η Χαμάς δεν θα την υπογράψει χωρίς διαβεβαιώσεις ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο.

«Αντίθετα», είπε ακόμη, «περιμένω να στείλουν μια θετική απάντηση και να επαναβεβαιώσουν τα αιτήματά τους: για να υπογραφεί η συμφωνία, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να αποχωρήσει εντελώς από τον θύλακα».

Οι ειδήσεις, όπως φαίνεται, έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό στη Λωρίδα της Γαζάς.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα στη Χαμάς την πρώτη σαφή πρόταση για μια παρατεταμένη παύση των μαχών στη Γάζα, η οποία συμφωνήθηκε με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνομιλίες στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. Η Χαμάς δήλωσε ότι μελετά το κείμενο και ετοιμάζει απάντηση.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το κείμενο του Παρισιού προβλέπει μια πρώτη φάση διάρκειας 40 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μάχες θα σταματήσουν ενώ η Χαμάς θα απελευθερώσει τους πολίτες μεταξύ των άνω των 100 ομήρων που εξακολουθεί να κρατάει. Σε επόμενες φάσεις θα απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες και θα παραδοθούν οι σοροί των νεκρών ομήρων.

Η μόνη εκεχειρία μέχρι στιγμής συμφωνήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και διήρκεσε μόνο μια εβδομάδα.

Το μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να αφορά τι θα ακολουθήσει την εκεχειρία που θα συμφωνηθεί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να μην αποσύρει τα στρατεύματα «μέχρι την ολοκληρωτική νίκη», την οποία ορίζει ως την εξάλειψη της Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι θα μεταβεί στο Κάιρο για να συζητήσει τη συμφωνία, αν και δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για το ταξίδι του.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση