ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ισραήλ - Αντεπίθεση μετά την εισβολή της Χαμάς

Συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες

Σε εκατόμβη νεκρών εξελίσσεται η ημέρα που ξημέρωσε στο Ισραήλ το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με τους ενόπλους της Χαμάς η οποία επιτέθηκε και εισέβαλε στο έδαφος της χώρας από θαλάσσης, αέρος και εδάφους τα ξημερώματα, σκοτώνοντας Ισραηλινούς. Η κυβέρνηση του Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές.

Σαράντα νεκροί Ισραηλινοί έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ενώ 800 είναι οι τραυματίες, με τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί, όπως μεταδίδει το ισραηλινό δίκτυο N12 NEWS. Αντίστοιχα 198 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας της Γάζας, ανέφερε το Reuters.

Παράλληλα άγνωστος αριθμός Ισραηλινών έχει αιχμαλωτιστεί από μαχητές της Χαμάς, με μη επαληθευμένα πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν ηλικιωμένους και μια νεαρή γυναίκα με δεμένα τα χέρια μέσα στη Γάζα. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι γνώριζαν τις αναφορές, αλλά δεν επιβεβαίωσαν λεπτομέρειες.

 

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι «δεκάδες θύματα» έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα και ότι «μεγάλος αριθμός θλιμμένων οικογενειών έσπευσε στο νοσοκομείο μόλις έμαθε την είδηση».

Στη Γάζα, οι άνθρωποι έσπευσαν να αγοράσουν προμήθειες εν αναμονή των επόμενων ημερών συγκρούσεων. Ορισμένοι εκκένωσαν τα σπίτια τους και κατευθύνθηκαν σε καταφύγια. "Φοβόμαστε", δήλωσε η Amal Abu Daqqa, μια Παλαιστίνια που ζει στο Khan Younis, στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Στη Ραμάλα, η οποία είναι συνήθως σχετικά ήρεμη σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, ένας δημοσιογράφος του Al Jazeera είδε δεκάδες ανθρώπους να συνωστίζονται στα σούπερ μάρκετ, αγοράζοντας τα πάντα από τα ράφια.

Μια γυναίκα, που αγόραζε κονσέρβες, είπε: «Μπορεί να γίνει άλλη μια εισβολή», αναφερόμενη στην ευρείας κλίμακας επιδρομή των ισραηλινών στρατευμάτων (που ονομάστηκε Επιχείρηση Αμυντική Ασπίδα) το 2002, η οποία κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης.

Είμαστε σε πόλεμο λέει ο Νετανιάχου

Στην πρώτη του τοποθέτηση για τις εξελίξεις στο νότιο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «κατάσταση πολέμου» και τόνισε πως «ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει ξαναδεί».

«Η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στα εδάφη μας, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Όχι σε μια επιχείρηση ή σε μια κλιμάκωση. Βρισκόμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε. Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν» ήταν η τοποθέτηση του Νετανιάχου σε ανάρτηση στο Twitter, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας. Αργότερα σήμερα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Νετανιάχου με αξιωματούχους της κυβέρνησης για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε πως «η Χαμάς έκανε ένα σοβαρό λάθος σήμερα το πρωί, εξαπολύοντας πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ, οι στρατιώτες «πολεμούν τον εχθρό σε όλα τα σημεία».

Παλαιστίνιοι μαχητές καταλαμβάνουν πόλεις στο έδαφος του Ισραήλ, κρατούν και ομήρους

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων (IDF) ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής περίπου 2.500 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ και ότι οι τρομοκράτες διείσδυσαν στο Ισραήλ μέσω «ξηράς, θαλάσσης και αέρος» με αλεξίπτωτα πλαγιάς.

Τις τελευταίες ώρες γίνεται σαφές, πως πριν από την Ισραηλινή αντεπίθεση Παλαιστίνιοι είχαν ήδη εισβάλλει σε μικρές πόλεις καταλαμβάνοντας ολόκληρες κοινότητες ενώ έπαιρναν και ομήρους. Ισραηλινοί τηλεφωνούν σε τοπικές ειδησεογραφικές εκπομπές με ανησυχίες ότι συγγενείς τους έχουν πέσει θύματα ομηρίας.

Ώρες αφότου η Χαμάς άρχισε τη σημερινή της επίθεση, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση μεταξύ των Ισραηλινών σχετικά με το τι συμβαίνει σε ορισμένες κοινότητες στο νότο και σχετικά με το πού βρίσκονται ορισμένοι πολίτες που φαίνεται να αγνοούνται. Το κανάλι 13 του Ισραήλ αναφέρει ότι 7 κοινότητες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

Αυτές περιλαμβάνουν τις πόλεις Sderot, Nahal Oz, Kfar Haza, Magen, Sufa Beheri και τη γενική διοίκηση της Γάζας. Αρκετά βίντεο έρχονται στην επιφάνεια που φαίνεται να δείχνουν μια ηλικιωμένη ισραηλινή γυναίκα μέσα στη Γάζα. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεκάδες Ισραηλινοί είναι όμηροι. Η γυναίκα που τραβάει το βίντεο λέει "καλώς ήρθατε αδελφή"- η γυναίκα στο καρότσι του γκολφ φαίνεται σοκαρισμένη/δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι συμβαίνει.

Την ίδια ώρα, πληθώρα βίντεο δημοσιεύονται στο Τwitter απεικονίζοντας Παλαιστίνιους μαχητές να αποθεώνονται από το πλήθος σε συνοριακές πόλεις του Ισραήλ που έχουν καταληφθεί, ή «απελευθερωθεί» όπως αναφέρεται.

Η μεγαλύτερη επίθεση εδώ και χρόνια

Το σημερινό επεισόδιο ήταν το σοβαρότερο από τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021, με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ. Οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από διάφορες τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας, με την επίθεση να ξεκινά πριν από τις 6.30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Δύο φορές μέσα στο πρωί, οι σειρήνες ήχησαν έως την Ιερουσαλήμ, όπου δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε δύο ρουκέτες να αναχαιτίζονται στον ουρανό.

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν εκεί γύρω στις 9 πμ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ. Στη Γάζα, οι κάτοικοι έσπευσαν να αγοράσουν προμήθειες, φοβούμενοι ότι η σύγκρουση θα κρατήσει για ημέρες.

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωση την έναρξη της επιχείρηση στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν. Στς μάχες συμμετέχουν και μαχητές από την Ισλαμική Τζιχάντ. «Είμαστε μέρος αυτής της μάχης, οι μαχητές είναι δίπλα στους αδελφούς τους στις Ταξιαρχίες Κάσαμ μέχρι να επιτευχθεί η νίκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ Αμπού Χάμζα σε ανάρτηση στο Telegram.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση