ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο - Λάβα και καπνός κάλυψαν τα πάντα (vid)

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας το βράδυ της Δευτέρας στις 22:17, ξεκίνησε ηφαιστειακή έκρηξη βόρεια του Γκρίνταβικ

Εξερράγη αργά το βράδυ της Δευτέρας το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας το βράδυ της Δευτέρας στις 22:17, ξεκίνησε ηφαιστειακή έκρηξη βόρεια του Γκρίνταβικ στη χερσόνησο Ρέικιανες. Η έκρηξη εντοπίζεται κοντά στο Sundhnúkagígar, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ και είναι ορατή στις κοντινές διαδικτυακές κάμερες. Της έκρηξης προηγήθηκε ένα σμήνος σεισμών που ξεκίνησε στις 21:00.

«Πρόκειται για μια ισχυρή έκρηξη και ένα αρκετά μεγάλο γεγονός»

Ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος θα απογειωθεί σύντομα για να επιβεβαιώσει την ακριβή θέση και το μέγεθος της έκρηξης, ενώ αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Το εκτιμώμενο μήκος της ρωγμής είναι περίπου 3,5 και έχει αυξηθεί αρκετά γρήγορα. Για σύγκριση, το μήκος της ρωγμής κατά την έκρηξη στο Litla-Hrút ήταν περίπου 8-900 m.

Η εκτιμώμενη ροή λάβας στην έκρηξη είναι περίπου 100 έως 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή πολλαπλάσια από ό,τι σε προηγούμενες εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες τα τελευταία χρόνια.

Υπό τον φόβο μιας σημαντικής έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες, οι Αρχές εκκένωσαν τον περασμένο μήνα τους περίπου 4.000 κατοίκους του ψαροχωριού Γκρίνταβικ και έκλεισαν το κοντινό Blue Lagoon.

Η στιγμή της έκρηξης

Βίντεο που έχουν ανέβει στα social media δείχνουν τη στιγμή που το ηφαίστειο «βρυχάται» και λάβα και καπνός σκεπάζουν το χιονισμένο τοπίο της Ισλανδίας.

«Προειδοποίηση: Η έκρηξη έχει ξεκινήσει βόρεια του Γκρίνταβικ από το Χάγκαφελ», ανέφερε το Μετεωρολογικό Γραφείο στον ιστότοπό του. Οι εικόνες και η ζωντανή μετάδοση που μεταδόθηκε από το Reuters έδειχναν λιωμένα πετρώματα να ξερνούν σαν σιντριβάνια από σχισμές στο έδαφος, με τα έντονα κίτρινα και πορτοκαλί χρώματά τους να έρχονται σε έντονη αντίθεση με τον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, παρέμεινε ανοιχτό.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαταραχές στις αφίξεις ή τις αναχωρήσεις στο αεροδρόμιο Κεφλαβίκ», ανέφερε στην ιστοσελίδα του. Στη χερσόνησο Ρέικιανες τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις σε ακατοίκητες περιοχές, αλλά το τελευταίο ξέσπασμα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την πόλη Γκρίνταβικ, δήλωσαν οι Αρχές.

Η χερσόνησος Ρέικιανες είναι ένα ηφαιστειακό και σεισμικό hot spot νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ. Τον Μάρτιο του 2021, σιντριβάνια λάβας ξέσπασαν θεαματικά από μια ρωγμή μήκους 500-750 μέτρων στο έδαφος στο ηφαιστειακό σύστημα Fagradalsfjall.

«Ένα αρκετά μεγάλο γεγονός»

Ένας ανώτερος αστυνομικός δήλωσε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RUV σύμφωνα με το BBC ότι η έκρηξη συνέβη γρήγορα και φαίνεται ότι ήταν «ένα αρκετά μεγάλο γεγονός».

Ο Βίντρι Ρεΐνισον δήλωσε ότι η λάβα φαίνεται να ρέει προς όλες τις κατευθύνσεις από μια μεγάλη ρωγμή στο ηφαίστειο.

«Οι πίδακες [της λάβας] είναι αρκετά υψηλοί, οπότε φαίνεται ότι πρόκειται για μια ισχυρή έκρηξη στην αρχή», είπε.

Τον Απρίλιο του 2010, η ηφαιστειακή έκρηξη του Eyjafjallajokull προκάλεσε το μεγαλύτερο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποτέλεσμα ενός εκτεταμένου νέφους τέφρας.

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση