ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΗΠΑ vs Βόρεια Κορέα: Ποια θα προλάβει να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών;

Εξετάζονται ερωτήματα για τις διαδικασίες προληπτικής πυρηνικής επίθεσης από τις ΗΠΑ

Οι απειλές που έχουν εκτοξεύσει ο πρόεδρος Τραμπ και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχουν δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στην περίπτωση προληπτικής πυρηνικής επίθεσης από τις ΗΠΑ.

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Εάν ο πρόεδρος θέλει να επιτεθεί, η στρατιωτική ηγεσία δεν έχει πολλές επιλογές. Είτε θα υλοποιήσει την απόφαση είτε πρέπει να παραιτηθεί.

Διαδικασίες για τη χρήση

Οι διαδικασίες που διέπουν τη χρήση της πυρηνικής ισχύος υφίστανται εδώ και δεκαετίες, αλλά επανέρχονται στην επικαιρότητα μετά τις προειδοποιήσεις Τραμπ ότι θα αντιδράσει στις απειλές της Βόρειας Κορέας με τρόπο που δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα.

Οταν η Κορέα απάντησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προληπτικής επίθεσης κατά της νήσου Γκουάμ, ο Τραμπ ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους αρνούμενος να αφαιρέσει από το πλέγμα των πιθανών αντιδράσεων της Ουάσιγκτον το ενδεχόμενο δικής της προληπτικής επίθεσης.

Στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Αμυνας Τζιμ Μάτις και Εξωτερικών Ρεξ Τιλερσον, έχουν επιχειρήσει να κινηθούν κατευναστικά, αν και ταυτόχρονα προειδοποιούν τη Βόρεια Κορέα ότι εάν προχωρήσει σε επίθεση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια καταστροφική απάντηση. Ωστόσο, οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι εναπόκειται στον ίδιο τον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τη ρητορική που αυτός θεωρεί σωστή ως αρχηγός του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν εξελέγην εγώ. Ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τον πρόεδρο», τόνισε με δηκτικό τρόπο ο στρατηγός Μάτις.

Τα σχόλια του προέδρου επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για το κατά πόσον ο Τραμπ έχει την αρμόζουσα ιδιοσυγκρασία για να διαχειρίζεται το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Η συζήτηση έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η υπηρεσία Πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι η Βόρεια Κορέα έχει με επιτυχία κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές μικρού μεγέθους, τις οποίες μπορεί να τοποθετήσει στους βαλλιστικούς πυραύλους που έχει ήδη στην κατοχή της.

Κάλεσμα Μακρόν για αποκλιμάκωση της έντασης 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν «υπευθυνότητα και να αποτρέψουν κάθε κλιμάκωση των εντάσεων» στην κορεατική χερσόνησο.

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο αρχηγός του κράτους σημειώνει την «ανησυχία του για την επιδείνωση της βαλλιστικής και πυρηνικής απειλής που προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα, η οποία πλήττει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

«Το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει εμπλακεί σήμερα σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση που συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των γειτόνων του, καθώς και για τη βιωσιμότητα του διεθνούς συστήματος μη εξάπλωσης» των πυρηνικών όπλων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ελιζέ.

«Απέναντι σε αυτή την απειλή, η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει με συντονισμένο, σθεναρό και αποτελεσματικό τρόπο, όπως το έχει κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου η Βόρεια Κορέα να επανέλθει χωρίς όρους στον δρόμο του διαλόγου», συνεχίζει η γαλλική προεδρία.

«Μαζί με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», η Γαλλία απαιτεί από τη Βόρεια Κορέα «να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να προχωρήσει στην πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη διάλυση των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της».

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαιώνει επίσης «τους συμμάχους και εταίρους της Γαλλίας στην περιοχή για την αλληλεγγύη του κατά την παρούσα περίοδο».

«Διπλωματική διέξοδο» θέλουν Βρετανία και η Γερμανία

Με παρέμβασή της την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως μία στρατιωτική επέμβαση στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας δε θα είναι η λύση, ενώ τόνισε ότι «η Γερμανία θα έχει ενεργή συμμετοχή σε διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης, η ρητορική που ακολουθείται όμως αποτελεί λανθασμένη αντιμετώπιση».

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον υπέδειξε ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν φέρει την ευθύνη για την «κρίση» που ξέσπασε ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαβεβαίωσε ότι εργάζεται με τους εταίρους του προκειμένου να εξευρεθεί μια «διπλωματική διέξοδος». «Το βορειοκορεατικό καθεστώς βρίσκεται στη ρίζα αυτού του προβλήματος και πρέπει να το επιλύσει», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Κορέα θα τερματίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις της.», συμπήρωσε και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τους εταίρους μας στην περιοχή ώστε να εξεύρουμε μια διπλωματική διέξοδο στην κρίση».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X