ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώνονται τρία χωριά και ένα ξενοδοχείο

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος, προχωρούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η κατάσταση με την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου είναι ανεξέλεγκτη παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η καταστροφική πορεία της φωτιάς καθώς τα δύο μέτωπα στη Ρόδο είναι ανεξέλεγκτα μετά την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε τρία μέτωπα και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

Λϊγο μετά τις 11 το πρωί υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο προς Έμπωνα την ώρα που τα τρία από τα έξι εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί είχαν μεταβεί προς ανεφοδιασμό. Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης στη Ρόδο η ανακοίνωση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για επιταξη όλων των μηχανημάτων έργων και των υδροφόρων που καλούνται να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχουν κλείσει οι δρόμοι:
από Σάλακο για Έμπωνα
από Απόλλωνα για Έμπωνα και
από Λάερμα για Απόλλωνα.

H φωτιά που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης στη Ρόδο πήρε διαστάσεις καθώς καίει παρθένο δάσος και καίει σε δύο μέτωπα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης η φωτιά καίει τόσο προς την περιοχή "Στεφανιές" των Λαέρμων όσο και προς την περιοχή του Αρταμίτη. Πρόκειται για μια δύσβατη περιοχή με παρθένο δάσος όπου υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη και για το λόγο αυτό ξέφυγε και πολύ γρήγορα η φωτιά.

Εμπειροι εθελοντές δασοπυροσβέτες μιλούν για μια από τις πιο μεγάλες, πιο επικίνδυνες και πιο δύσκολες να ελεγχθούν φωτιές, των τελευταίων ετών στη Ρόδο επειδή καίει σε παρθένο δάσος.

Για δύσκολη κατάσβεση έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, καθώς τα πεύκα και τα κυπαρίσσια που καίγονται είναι ψηλά και μεγάλα.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της φωτιά στη Ρόδο είναι 86 πυροσβέστες με 28 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τραυματίστηκε ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Απολλώνων Β. Πιπέρης ο οποίος βρέθηκε στο μέτωπο για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο κ. Πιπέρης υπέστη εγκαύματα και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

«Από Λάερμα προς Μαλώνα είναι το κύριο μέτωπο που εστιάζεται ο κίνδυνος. Είναι πολύ δύσβατη η περιοχή, πολύ δύσκολη η πρόσβαση. Όλα τα μηχανήματα. όλα τα επίγεια μέσα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και τέσσερα εναέρια μέσα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας και μέσα στη διάρκεια της ημέρας θα γίνουν έξι τα εναέρια μέσα» δήλωσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγίου, Γιώργος Χαζημάρκος.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση