ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συγκλονιστικό - Μαρτυρίες για 100 παιδιά κλειδωμένα στα αμπάρια

«Έχασε τη μηχανή, μετακινήθηκαν οι άνθρωποι και έγινε το μοιραίο»

Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου βρίσκονται οι διασωθέντες από το ναυάγιο στην Πύλο όταν αλιευτικό σκάφος με μετανάστες βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Λίγο πριν από τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας, μεταφέροντας πτώματα.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 78 νεκροί, ενώ 104 είναι οι μετανάστες που έχουν διασωθεί από το γεμάτο με ανθρώπους πλοίο όπως προέκυψε και από τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας οι διασωθέντες είναι ηλικίας από 16-41 ετών.

Το γεγονός, πάντως, ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στις έρευνες από χθες τα μεσημέρι προβληματίζει τις Αρχές. Όπως επισημαίνουν στελέχη του Λιμενικού στο protothema.gr ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ακόμη και μετά τη λήψη καταθέσεων από τους διασωθέντες.

Έχασε τη μηχανή, μετακινήθηκαν οι άνθρωποι και έγινε το μοιραίο

Το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, περιέγραψε στην ΕΡΤ τι συνέβη πριν τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους.

«Μιλάμε για ένα καράβι το οποίο είναι στην κατάσταση που το βλέπετε φορτωμένο με πάρα πολύ κόσμο, με ανθρώπους να το κυβερνούν, που έχουν μια ναυτοσύνη αμφιβόλου ποιότητας. Αν μου επιτρέπετε η έκφραση. Από κει και πέρα σε μια ανοικτή θάλασσα η πορεία που παίρνεις δεν είναι προκαθορισμένη. Δεν είναι αν μου επιτρέπετε αυτή η απλοϊκότητα δεν είναι δρόμος διαγραμμισμένος, ο οποίος τον ακολουθείς και πας» είπε ο κ. Αλεξίου και συμπλήρωσε:

«Εμείς αυτό που επιβεβαιώνουμε είναι ότι πρωινές ώρες χθες πριν συμβεί το συμβάν έχασε, σταμάτησε, έχασε τη μηχανή του σύμφωνα με αυτά που δήλωσαν και μετά από λίγο επειδή μετακινήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα. Διότι οι άνθρωποι δεν είναι φορτίο να μένουν ακίνητοι, Άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο.»

Η μαρτυρία για τα 100 παιδιά στα αμπάρια

Συγκλονιστικές είναι την ίδια ώρα οι μαρτυρίες διασωθέντων που είπαν σε γιατρούς του νοσοκομείου της Καλαμάτας ότι στα αμπάρια του σκάφους το οποίο βυθίστηκε στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, περί τα 5.000 μέτρα, βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά.

«Συγκινήθηκα όταν έδωσα το κινητό μου τηλέφωνο για να μιλήσουν με την οικογένειά τους στην Αίγυπτο», είπε αρχικά ο γιατρός και στη συνέχεια για την πιθανότητα να υπήρχαν παιδιά και γυναίκες στο αμπάρι είπε: «Ρώτησα έναν ασθενή και μίλησε για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών, περίπου 100».

Ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους με φωτογραφίες

Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντας στο αλιευτικό. Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους. «Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει».

«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

Από την πλευρά τους εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είπε ότι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι σοκαρισμένοι και σε σύγχυση.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είναι σε σύγχυση, είναι σοκαρισμένοι, έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, πέρασαν αρκετές μέρες στο νερό, παλεύοντας να ταξιδέψουν. Δεν θέλαμε σαν Ερυθρός Σταυρός να τους φορτίσουμε παραπάνω. Αυτό που θέλαμε είναι να τους φροντίσουμε σωματικά και ψυχικά έτσι ώστε να τους ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα μέσα στην οδύνη που ζουν», είπε.

«Το πλοίο είχε αρκετό κόσμο, οι πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στο Λιμενικό Σώμα και στην αστυνομία, δυστυχώς ήταν πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής σαμαρείτης - διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Κάποιος με έπιασε από το χέρι και μου είπε πως περιμένει την οικογένειά του»

Μιλώντας στο MEGA ο Κώστας Κατσαρός, διευθυντής της 10ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, περιέγραψε τις πρώτες στιγμές που οι διασωθέντες έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ο πανικός και το σοκ ήταν αποτυπωμένα στα πρόσωπά τους, ενώ η επικοινωνία μεταξύ μεταναστών και διασωστών ήταν δύσκολη.

«Λάβαμε την πρώτη κλήση για να παραλάβουμε τέσσερις διασωθέντες που προσήλθαν με το Super Puma στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Κατόπιν, οι διασωθέντες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας ήταν 100 άτομα, όλοι άνδρες».

«Οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι. Δεν μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα. Είχαμε μεταφραστή, γιατί πολλοί από αυτούς δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα και η επικοινωνία μαζί τους ήταν δύσκολη για να μας περιγράψουν όσο μπορούσαν την κατάσταση για να τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες», δήλωσε.

Η αγωνία των διασωθέντων για τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί, συγκλονίζει. «Ένα άτομο μου έπιασε το χέρι και μου είπε «περιμένω την οικογένειά μου». Ήταν μέσα στο πλοίο… Ένα δεύτερο άτομο με ρώτησε για τη γυναίκα του, τίποτα άλλο», είπε ο Κώστας Κατσαρός. Όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες λιγοστεύουν για την ανεύρεση κι άλλων διασωθέντων, καθώς όπως τόνισε ο κύριος Κατσαρός κανένας από τους 104 διασωθέντες που έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας δεν φορούσε σωσίβιο.

«Από χθες δεν έχουμε δει κανέναν διασωθέντα κι αυτό μας ανησυχεί»

Το πρωί της Πέμπτης μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας οι υπόλοιποι 39 σοροί των μεταναστών, ενώ παράλληλα σε επιφυλακή βρίσκονται τα ασθενοφόρα και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

«Χθες υπήρχε μία τεράστια κινητικότητα, μία συνεργασία των φορέων. Τόσα πολλά ασθενοφόρα δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ στην Καλαμάτα. Τελικά, δυστυχώς, δεν χρειάστηκε, διότι οι πληροφορίες μας λένε για 700 άτομα περίπου πάνω στο αλιευτικό, όμως μόνο 104 κατέβηκαν. Από τότε δεν έχουμε δει κανέναν διασωθέντα κι αυτό μας ανησυχεί», δήλωσε ο Θανάσης Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος της πόλης τόνισε στο MEGA πως οι μαρτυρίες των διασωθέντων που αναφέρουν ότι στο αλιευτικό βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά επιβεβαιώνονται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ταυτοποιήθηκε η σορός μίας γυναίκας.

Η καταγραφή και η εξέταση των μεταναστών έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται εντός της ημέρας να μεταφερθούν σε οργανωμένη δομή στη Μαλακάσα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση