ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν με ρουκέτα ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο

Δεν υπάρχουν τραυματίες και το πλοίο συνεχίζει την πορεία προς τον προορισμό του

Επίθεση με ρουκέτα δέχθηκε από τους Χούτι ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, 76 μίλια βoρειoδυτικά της Υεμένης.

Πρόκειται για το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου «Zografia», σημαίας Μάλτας, χωρητικότητας 56.000 τόνων, με 24μελές πλήρωμα, κανείς εκ των οποίων δεν είναι Έλληνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν τραυματίες από την επίθεση.

Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Vulcanus Technical Maritime Enterprises και συνεχίζει την πορεία προς τον προορισμό το Σουέζ, καθώς δεν έχει υποστεί ζημιές που να επηρεάζουν το αξιόπλοό του.

Επίσης, όπως μετέδωσε η Jerusalem Post, η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας δήλωσε ότι έλαβε μια αναφορά για το περιστατικό.

«Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις» λένε οι Χούθι

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι της Υεμένης δήλωσε χθες ότι η θέση της οργάνωσης δεν έχει αλλάξει μετά τα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν.

«Οι επιθέσεις για να αποτραπούν τα ισραηλινά πλοία ή αυτά που κατευθύνονται προς λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ στο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αιτήματα της οργάνωσης συνεχίζουν να είναι να δοθεί τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και το νότιο τμήμα του θύλακα.

«Δεν θέλουμε κλιμάκωση στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα», δήλωσε ο Αμπντελσαλάμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία που στρατιωτικοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα με τα πολεμικά τους πλοία.

«Η ενημέρωσή μας… συνεχίζει να αποσαφηνίζει τη θέση μας και να επιβεβαιώνει ότι όλα τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα είναι ασφαλή, με την εξαίρεση των ισραηλινών πλοίων ή αυτών που κατευθύνονται στο Ισραήλ, και μόνο αυτών», δήλωσε.

Το Ισραήλ έχει πολλές φορές αρνηθεί ότι έχει σχέσεις με πλοία που δέχονται επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα και πολλές διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες έχουν σταματήσει τις μεταφορές ή έχουν επιλέξει μακρύτερες και πιο δαπανηρές θαλάσσιες διαδρομές.

«Η θέση μας προέρχεται από θρησκευτικές, ηθικές και ανθρωπιστικές αρχές… καθώς και ως απάντηση στις εκκλήσεις του λαού της Παλαιστίνης… για να στηρίξουμε τους καταπιεσμένους στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Αμπντελσαλάμ.

«Παράνομες οι επιθέσεις» λέει η ΕΕ

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι «παράνομες, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στην ελευθερία της ναυσιπλοϊας».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε αυτές τις παράνομες επιθέσεις που εμποδίζουν το παγκόσμιο εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα ναυσιπλοίας καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και κάλεσε τους Χούθι να σταματήσουν αμέσως.

Το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απηχεί και τη θέση της ΕΕ, τόνισε ο Πίτερ Στάνο. Η ΕΕ με δήλωσή της χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος 2722 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Ιανουαρίου που καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις των Χούτι στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας.

«Η διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για την ελεύθερη ροή του παγκόσμιου εμπορίου και την περιφερειακή ασφάλεια. Όπως υπενθυμίζεται στο ψήφισμα 2722 του ΣΑΗΕ, τα κράτη έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τα πλοία τους από αυτές τις επιθέσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», επισημαίνεται στη δήλωση της 12ης Ιανουαρίου των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των συζητήσεων για τη σύσταση μιας ειδικής αποστολής της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των εμπορικών πλοίων, ο Πίτερ Στάνο απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, επισημαίνοντας απλώς ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης υπέβαλε την πρότασή της και τώρα η διαδικασία βρίσκεται «στα χέρια» των κρατών-μελών, η οποία «είναι εμπιστευτική».

Σημείωσε ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν με αυτή την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό, μαζί με τη σύγκρουση στη Γάζα, θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 22 Ιανουαρίου.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση