ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επισημοποιήθηκε η αποζημίωση για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ

«Ο διακανονισμός δεν αποτελεί αναγνώριση ευθύνης»

Επισημοποίησε με γραπτή δήλωσή του προς τη Βουλή των Κοινοτήτων τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της βρετανικής κυβέρνησης με τους 33 αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Ο σερ Άλαν επιβεβαίωσε πως πρόκειται για έναν «πλήρη και οριστικό διακανονισμό», με το Λονδίνο να συμφωνεί να καταβάλει το συνολικό ποσό του 1 εκ. λιρών στους 33 ενάγοντες.

Ο Βρετανός Υπουργός σημειώνει ότι ο διακανονισμός «δεν αποτελεί οποιαδήποτε αναγνώριση ευθύνης, ούτε και προηγούμενο σχετικά με οποιεσδήποτε μελλοντικές απαιτήσεις κατά της κυβέρνησης».

Η δήλωσή του αναφέρει ότι η Βρετανία «αναγνωρίζει τις ισχυρές απόψεις πολλών Κυπρίων για την περίοδο Έκτακτης Ανάγκης» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «αποτελεί λυπηρό γεγονός για τη βρετανική κυβέρνηση το ότι της μετάβασης της Κύπρου από τη βρετανική διοίκηση στην ανεξαρτησία προηγήθηκαν πέντε χρόνια βιαιοπραγιών και απώλειας ζωών, με συνέπειες για όλους τους κατοίκους του νησιού».

Η δήλωση τονίζει ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε το παρελθόν, αλλά να μαθαίνουμε απ’ αυτό και πως είναι πιο σημαντικό να κοιτάμε στο μέλλον. Επισημαίνει, τέλος, ότι σήμερα οι δύο χώρες μοιράζονται μια σχέση φιλίας και στενής συνεργασίας, η οποία εκτείνεται σε ένα ευρύ δίκτυο αμυντικών, διαπροσωπικών, επιχειρηματικών, διοικητικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών σχέσεων.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επαναβεβαιώνει την αφοσίωσή της στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης σχέσης με την Κύπρο, που να βασίζεται στις κοινές αξίες του αμοιβαίου σεβασμού και της πλήρους ισότητας», προσθέτει.

Η δήλωση κοινοποιήθηκε και στη Βουλή των Λόρδων από τον Υφυπουργό Εξωτερικών λόρδο Αχμάντ.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση