ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Η Τζωρτζίνα είχε μια ατυχία, να την έχει μάνα»

Έβαλε το παιδί της στη μέση για να λύσει τις διαφορές της με τον Δασκαλάκη

Την ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας της κόρης της Τζωρτζίνας πρότεινε μετά από μια μαραθώνια πρόταση η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας αναπτύσσοντας για 12 ώρες ένα σκεπτικό που κατέρριψε όλη την επιχειρηματολογίας της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα.

«Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στη Τζωρτζίνα δεν είναι άλλο από αυτό της κυρίας κατηγορουμένης», «η μικρή Τζωρτζίνα μια ατυχία είχε στη μικρή ζωή της. Να έχει μάνα μητέρα, τροφό, φροντιστή την κατηγορούμενη» είπε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας, η οποία έδειξε ως κίνητρο της Ρούλας Πισπιρίγκου τη σχέση της με τον Μάνο Δασκαλάκη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε μια άλλη αποστροφή της πρότασης που ανέπτυξε από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ της Πέμπτης για τη Ρούλα Πισπιρίγκου «έβαλε το παιδί της στη μέση για να λύσει τις διαφορές της με τον κ. Δασκαλάκη. Το παιδί έγινε εργαλείο στα χέρια της για να χειριστεί τον κ. Δασκαλάκη κάθε φορά που την εγκατέλειπε».

Η εισαγγελέας υπερασπίστηκε σε όλη τη διάρκεια της πρότασής της τους χειρισμούς και τις κινήσεις όλων των γιατρών και των νοσηλευτών που χειρίστηκαν τις κρίσεις και τα επεισόδια της Τζωρτζίνας λέγοντας, μάλιστα, ότι «δεν είχαν κανένα λόγο οι γιατροί και οι νοσηλευτές να πουν ψέματα». Ειδική ήταν, δε, η αναφορά της στον Ανδρέα Ηλιάδη για τον οποίο απέρριψε ολοσχερώς το επιχείρημα της 35χρονης μητέρας ότι δήθεν προσπάθησε να κάνει εμπόριο οργάνων. «Απορώ πως το επέτρεψε αυτό η κυρία κατηγορουμένη. Αν είχε στοιχεία, να τον κατηγορήσει, αλλά αυτό; Ο κ. Ηλιάδης το πρώτο όργανο που προσπάθησε να προστατεύσει ήταν ο εγκέφαλος του παιδιού της. Αυτός ο γιατρός ήταν αυτός που συζητούσε για μεταμόσχευση οργάνων του; Είναι αστείο και να λέγεται όταν δεν έχουμε εγκεφαλικό θάνατο».

Η εισαγγελική πρόταση ήταν τόσο ενδελεχής, συγκεκριμένη και αναλυτική με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον εμφανή εκνευρισμό της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία στο πέρας της διαδικασίας ακούστηκε να υβρίζει το δικαστήριο κατά την αποχώρησή της από την δικαστική αίθουσα λέγοντας «άντε γ...» απευθυνόμενη στην εισαγγελέα, που πρότεινε την ενοχή της.

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίασση θα γίνει αρχές Φεβρουαρίου με τις αγορεύσεις των δικηγόρων επί της εισαγγελικής πρότασης.

Η αγόρευση της εισαγγελέως

η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε καταθέσεις γιατρών στο ακροατήριο και απέρριψε τον ισχυρισμό της κατηγορούμενης ότι η Τζωρτζίνα εισήχθη στο συγκεκριμένο νοσοκομείο επειδή εμφάνισε σπασμούς. Ακόμη έκανε εκτενή αναφορά στις πολλαπλές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί το παιδί και από τις οποίες είχε διαπιστωθεί ότι ήταν καλά στην υγεία του.

«Η Τζωρτζίνα μέχρι αυτό το χρονικό σημείο δεν εμφάνισε κανένα πρόβλημα με την καρδιά της, όλες οι εξετάσεις της ήταν φυσιολογικές, δεν είχε κανένα πρόβλημα. Το πρωί της 9ης Απριλίου το παιδί ετοιμάζεται να πάρει εξιτήριο και ανακοινώνεται στην κατηγορουμένη. Εκείνη ευθύς αμέσως ανακοινώνει ότι το παιδί έκανε εμετούς. Η ίδια μας είπε ότι έβγαλε σάλια. Μόλις ειδοποιήθηκαν οι γιατροί ακύρωσαν το εξιτήριο και κράτησαν τη Τζωρτζίνα για περαιτέρω έλεγχο. Ακολούθησε δεύτερος εμετός την ίδια ημέρα» τόνισε η εισαγγελέας για να περιγράψει στη συνέχεια: «Στις 3 τη νύχτα το παιδί απασχόλησε ξανά τους γιατρούς διότι η μητέρα ενημέρωσε για αυξημένους σφυγμούς και βήχα. Στις 10 Απριλίου το πρωί ήταν σε καλή κατάσταση (…)».

«Πέταξαν λάσπη στον Χασαπόπουλο»

Ακολούθως, η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην ανακοπή που υπέστη το κοριτσάκι την επόμενη ημέρα στο Καραμανδάνειο και έκανε λόγο για «λάσπη» προς τον γιατρό κ. Χασαπόπουλο, ο οποίος, μόλις ανέλαβε, κράτησε -έπειτα από ΚΑΡΠΑ 50 λεπτών- το παιδί στη ζωή.

«Έγινε πολλή κουβέντα για τον αν καθυστέρησε ο κ. Χασαπούλος. Τι σημασία έχει; Σημασία έχει ότι το παιδί το επανέφερε. Και να πω και το άλλο; Γνωρίζουν τι ώρα ενημερώθηκε ο κ. Χασαπόπουλος; Δεν το είπε κανείς. Η κυρία κατηγορούμενη δεν μας είπε όταν την ρωτήσαμε. Η απάντησή της ήταν ότι δεν θυμάται και ότι δεν κρατούσε ρολόι. Μόλις ανέλαβε ο κ. Χασαπόπουλος προχώρησε άμεσα σε διασωλήνωση του παιδιού και αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν – όπως μας είπε – ότι το στόμα της Τζωρτζίνας ήταν γεμάτο με σάλια. Αυτό για εκείνον, εκείνη τη στιγμή ήταν ανεξήγητο. Ο γιατρός κατέθεσε ότι μόλις έμαθε ποιας οικογένειας ήταν το κορίτσι είπε ότι αυτό το παιδί πρέπει να ζήσει. Έκανε το καθήκον του. Χρέος του κατά τον όρκο του είναι να βοηθήσει τον ασθενή με όλες του τις δυνάμεις. Αλίμονο αν ζητάμε από τους γιατρούς να εγκαταλείπουν τη προσπάθεια μόνο και μόνο επειδή έχουμε μια υποψία ότι μπορεί να έχει ο ασθενής μας προβλήματα μετά. Αλίμονο αν του λέμε να σταματήσει γιατί δεν θα έχουμε τον τέλειο άνθρωπο. Όπως είναι τα ΑΜΕΑ. Ποιος θα το κρίνει αυτό; Ο κ. Χασαπόπουλος έκανε το καθήκον του και καλά έκανε. Και η κυρία κατηγορούμενη είπε ότι ήθελε το παιδί της. Πώς λοιπόν πετάμε λάσπη σε αυτόν τον άνθρωπο και του λέμε κακώς συνέχισες την ΚΑΡΠΑ… Η Τζωρτζίνα ήταν ένα πολύ δυνατό παιδί. Ήταν ηρωίδα. Όταν έχεις νεκρό μπροστά σου και βλέπεις ότι δεν πάλλεται το στήθος τι να σκεφτείς; Να σταματήσω; Τον συγχαίρω τον κ. Χασαπόπουλο, αν δεν ήταν εκείνος το παιδί θα είχε φύγει. Τον συγχαίρω, είναι άνθρωπος πάνω απ' όλα με Α κεφαλαίο».

Για τη σχέση της με τον Μάνο Δασκαλάκη

Αναφερόμενη στη σχέση της Ρούλας Πισπιρίγκου το διάστημα αυτό με τον τότε σύζυγό της η εισαγγελέας είπε: «Εκείνο το χρονικό διάστημα που το παιδί νοσηλεύονταν η κ. κατηγορούμενη ενώ έχει χάσει δυο παιδιά κάνει αναρτήσεις στα social media και ρωτάει αν ο κ. Δασκαλάκης φοράει τα βέρα του και αν δηλώνει παντρεμένος. Η αγωνία της είναι τι κάνει ο Δασκαλάκης έξω. Και όλα αυτά ενώ το παιδί της νοσηλεύεται. Εκείνη έχει το νου της στον κ. Δασκαλάκη και ρωτάει την αδελφή της συνεχώς για αυτόν».

Μάλιστα η εισαγγελέας επισήμανε ότι η κατηγορούμενη είχε βάλει το κοριτσάκι σε διαδικασία απολογίας επειδή ζητούσε να δει τον μπαμπά της.

«Αναρωτιόμαστε γιατί το παιδάκι αυτό ήταν στη κατάσταση που ήταν; Γιατί οι γιατροί έλεγαν για παιδοψυχολόγο;», σημείωσε η κ. Σπυριδωνίδου και λίγο αργότερα είπε: «Μόλις έγινε η εισαγωγή του κοριτσιού στο Καραμανδάνειο και ενώ η κ. κατηγορούμενη είχε αγωνία -όπως μας είπε- πάει στο σπίτι της να πάρει πράγματα. Για ποιο λόγο; Ξέρει πόσο το παιδί θα έμενε στο νοσοκομείο; Πήρε πρώτα τον δικηγόρο της τηλέφωνο. Είναι δυνατόν να έχει συμβεί αυτό στο παιδί σου και να παίρνεις τον δικηγόρο σου πρώτα και μετά τον πατέρα του παιδιού; Μας είπε ότι είχε τρομάξει! Φεύγει μετά από το νοσοκομείο και αφήνει πίσω την αδελφή της. Δεν καλεί τον πατέρα του. Και τι σημαίνει; Όταν το παιδί νοσηλεύεται θα καθίσει η θεία και όχι ο πατέρας; Αν πάθαινε κάτι το παιδί ποιος θα ήταν εκεί; Η θεία; Η ίδια δεν θέλει να μάθει τι θα πουν οι γιατροί στη κλινική; Τι θα κάνουν; Και θυμίζω ότι αυτό είναι λίγο μετά τον θάνατο της Ίριδας. Η Τζωρτζίνα είναι το μοναδικό που σου έχει μείνει στη ζωή και σηκώνεσαι να πάρεις ρούχα και παντόφλες χωρίς να ξέρεις ακόμη πόσο το παιδί θα νοσηλευτεί;».

«Η ανακοπή και η επιστροφή Δασκαλάκη»

Επικαλούμενη τα γραπτά μηνύματα μεταξύ του Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου η εισαγγελέας τόνισε ότι η κατηγορούμενη είχε «δηλητηριάσει» το κοριτσάκι κατά του πατέρα του. «Ρωτάνε γιατί η μικρή είναι σε αυτή τη κατάσταση στις 7 Απριλίου;», είπε η εισαγγελέας.

Στη συνέχεια, απαριθμώντας σειρά γραπτών μηνυμάτων που είχαν ανταλλάξει η κατηγορούμενη με τον Δασκαλάκη τόνισε: «Ο Δασκαλάκης κάποια στιγμή της έγραψε “κάθε φορά που θα χωρίζουμε θα έχουμε και μια απώλεια;”. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση του ζευγαριού έρχεται η ανακοπή της Τζωρτζίνας και ως δια μαγείας ο κ. Δασκαλάκης επιστρέφει στο σπίτι και το ζευγάρι είναι ξανά μαζί να αντιμετωπίσει την κατάσταση».

Για τη νοσηλεία στο Καραμανδάνειο

Η εισαγγελέας απέρριψε τον ισχυρισμό της κατηγορούμενης ότι οι γιατροί στο Καραμανδάνειο δεν αντιμετώπισαν σωστά το κοριτσάκι, επικαλούμενη τα στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία αλλά και το φάκελο νοσηλείας του παιδιού.

«Σε όλο το διάστημα της νοσηλείας της στο νοσοκομείο η Τζωρτζίνα είχε φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό (…). Το πρωί της 11ης Απριλίου το παιδί δεν είχε τίποτα. Έρχεται η κυρία κατηγορούμενη και χωρίς κανένα σημάδι οι γιατροί το βρίσκουν ωχρό με απώλεια ούρων. Η κυρία κατηγορούμενη ενώ έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης (είχε δει μας είπε αυτό το τίναγμα και στη Μαλένα) δεν βγαίνει στο διάδρομο να φωνάξει έγκαιρα. Βλέπει τη κυρία Πετσάβα και της κάνει νεύμα να πάει στο δωμάτιο του παιδιού. Μετά αργά και σταθερά πάει στους γιατρούς και τους λέει για το οξύμετρο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή την κ. κατηγορούμενη δεν αντιλαμβάνεται κανείς στο χώρο. Αν η μητέρα είχε φωνάξει – είχε γίνει το κυρίαρχο πρόσωπο – θα την άκουγαν. Δεν την άκουσε κανείς. Μπήκαν στο δωμάτιο του παιδιού και είδαν ότι το ρινικό οξυγόνο έλειπε από το παιδί. Η δικαιολογία της κατηγορούμενης στους γιατρούς ήταν ότι μπορεί να μετακινήθηκε. Και αφού βλέπει ότι κάτι συμβαίνει με το οξυγόνο πριν βγει από το δωμάτιο ήλεγξε το οξύμετρο του παιδιού; Ήξερε ότι για κάποιο χρόνο μέχρι εκείνη να πάει στους γιατρούς εκείνο θα έμενε μόνο του. Μας είπε ότι δεν θα έκανε ιατρικές πράξεις. Εντάξει δεν έκανε ιατρικές πράξεις αλλά ούτε φώναζε ούτε αντιδρούσε άμεσα. Και ενώ έχει ξαναδεί κάτι αντίστοιχο όπως μας είπε στη Μαλένα. Η κυρία κατηγορούμενη δεν κινήθηκε στον ενδεδειγμένο χρόνο ώστε να κινητοποιηθεί η αλυσίδα διάσωσης του παιδιού».

Δεν χορήγησαν την κεταμίνη οι γιατροί

Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για ασφαλή συμπεράσματα από το μεταθανάτιο αίμα που ελήφθη από την Τζωρτζίνα, εκφράζοντας τη θέση ότι «η ποσότητα της κεταμίνης σύμφωνα με την τοξικολογική και τους επιβαρυντικούς παράγοντες συνετέλεσε στην αιφνίδια ανακοπή» του παιδιού. «Δεν είχαν κανένα λόγο οι γιατροί και οι νοσηλευτές να πουν ψέματα» είπε η εισαγγελέας, αντικρούοντας τους σχετικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία την ακούει προσηλωμένη, χωρίς να αντιδράσει ούτε μια φορά.

Αρχίζοντας την αγόρευσή της στις 10 σήμερα το πρωί η εισαγγελέας, Ευαγγελία Σπυριδωνίδου, έχει αντικρούσει κάθε υπερασπιστικό ισχυρισμό που είχε προβάλει επί ένα έτος η κατηγορούμενη. Μεταξύ αυτών και ο ισχυρισμός της ότι ο επικεφαλής της ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης, σκοπό είχε να μεταμοσχεύσει στο εξωτερικό τα όργανα της κόρης της. «Απορώ πως το επέτρεψε αυτό η κυρία κατηγορουμένη. Αν είχε στοιχεία, να τον κατηγορήσει, αλλά αυτό; Ο κ. Ηλιάδης το πρώτο όργανο που προσπάθησε να προστατεύσει ήταν ο εγκέφαλος του παιδιού της. Αυτός ο γιατρός ήταν αυτός που συζητούσε για μεταμόσχευση οργάνων του; Είναι αστείο και να λέγεται όταν δεν έχουμε εγκεφαλικό θάνατο» είπε η εισαγγελέας, με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να την παρακολουθεί προσηλωμένη από το εδώλιο.

«Σύνδρομο Μινχάουζεν και γενετικός έλεγχος»

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στη μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο του Ρίου, μετά την ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο. Εκεί, η μικρή Τζωρτζίνα είχε εισαχθεί σε πρωτόκολλο θεραπευτικής υποθερμίας από τον επικεφαλής της ΜΕΘ Παίδων του Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος και άρχισε να υποψιάζεται την κατηγορούμενη μητέρα.

Ενδεικτικά, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας είπε: «Ο κ. Ηλιαδης μας είπε ότι δεν πείστηκε από την ηπατική ανεπάρκεια της Μαλενας, γιατί τα παιδιά με αυτή την ασθένεια έχουν άλλη πορεία νόσου. Στο πλαίσιο αυτό ήρθε στο μυαλό του το σύνδρομο Μινχάουζεν. Το έψαξε ο κ. Ηλιαδης, δεν επετεύχθη να βγάλει συμπέρασμα. Ήρθε σε επικοινωνία και με την ιατροδικαστή κ. Τσιώλα. Ούτε από εκεί κατάφερε να βγάλει κάτι, οπότε αρκέστηκε στο να έχει μια καλή επικοινωνία με τη μητέρα. Κομβική ημέρα ήταν εκείνη της αποσωλήνωσης, γιατί οι γιατροί δεν γνώριζαν πως το παιδί θα αντιδρούσε. Έγινε έντονη μομφή στο πρόσωπο του κ. Ηλιαδη, γιατί δεν είπε στους γονείς ότι το παιδί θα ήταν εγκεφαλοπαθητικό. Πώς θα το έλεγε αυτό, χωρίς το παιδί ακόμη να έχει αποσωληνωθεί, για να υποβληθεί σε μαγνητική;» ανέφερε η εισαγγελέας.

Αναφορικά με τον γενετικό έλεγχο που έγινε στο μεταξύ στο Ωνάσειο στο κοριτσάκι, είπε πως αυτός ήταν πλήρης και οι γενετιστές έψαξαν τα πάντα. «Ο κ. Παπαγιάννης μας είπε ότι η καρδιά της Τζωρτζίνας ήταν καλά και πως, αν δεν της είχε γίνει σωστή ανάνηψη, αυτό δεν θα συνέβαινε» ανέφερε η εισαγγελέας και παρέθεσε όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από τις ιατρικές εξετάσεις του παιδιού από σειρά γιατρών, προκειμένου να αποκλειστούν όλα τα ενδεχόμενα.

«Μελετήθηκε η καρδιά, έγινε ο γονιδιακός έλεγχος, μπήκε ο απινιδωτής και οι γιατροί παρακολουθούσαν την καρδιά της. Η Τζωρτζίνα έφυγε με την καρδιά της οχυρωμένη από το Ωνάσειο. Ήταν μια πλήρως λειτουργική και μελετημένη καρδιά. Οι γιατροί δεν πήγαν στα τυφλά. Από την τοποθέτηση του απινιδωτή και μετά, η καρδιά της Τζωρτζίνας ήταν πλήρως ελεγχόμενη από τους γιατρούς. Όμως, για να δουλεύει η καρδιά χρειάζεται οξυγόνο. Αυτό εξασφαλίζεται με αμπού ή διασωλήνωση, αν αυτό χρειαστεί. Όλοι οι μάρτυρες έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στα κλινικά συμπτώματα. Αυτά θα οδηγήσουν τον καρδιολόγο, τον γενετιστή ή τον παιδίατρο. Αν υπήρχε σημάδι για πρόβλημα καρδιάς, δεν θα περίμεναν οι γιατροί τον γενετιστή να τους πει» είπε ακόμη η εισαγγελέας.

Ακολούθως, η κυρία Σπυριδωνίδου αναφέρθηκε στην επιστροφή του παιδιού στο νοσοκομείο του Ρίου και λίγο αργότερα στην επιστροφή στο σπίτι του. Είπε η εισαγγελέας: «Στη ΜΕΘ η κατηγορούμενη εκπαιδεύτηκε στο να δίνει φάρμακα και τροφή στο παιδί μέσω γαστροστομίας. Στις 16.7.2021 το παιδί πήρε εξιτήριο με την οδηγία να επανέλθει για μαγνητική εγκεφάλου. Γιατροί και νοσηλευτές προσπάθησαν να αποκαταστήσουν όσο μπορούσαν αυτό το παιδί. Η κατηγορούμενη δεν είχε εκδηλώσει ποτέ παράπονα στους γιατρούς του νοσοκομείου. Μάλιστα, οι νοσηλεύτριες είχαν ανησυχήσει με τη στάση της. Πόσο ψύχραιμη ήταν. Το παιδί της ήταν μεταξύ ζωής και θανάτου. Έμεινε ευχαριστημένη από τον κ. Ηλιάδη και του έκανε δώρο. Κάθε φορά που χρειάζονταν κάτι, τον καλούσε. Αυτόν εμπιστεύονταν. Εκείνη την εποχή ήταν ο Θεός της, όπως μας είπε. Όμως, είχε προκύψει και ένα ζήτημα μαζί του. Μας είπε ότι τον είχε ακούσει να λέει στην ιατροδικαστή κυρία Τσιώλα ότι είχε υποψίες για εκείνη. Όμως, δεν θύμωσε, δεν σταμάτησε να τον εμπιστεύεται».

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε μάλιστα αστεία όσα ειπώθηκαν στο ακροατήριο από την υπεράσπιση της 35χρονης περί μεταμόσχευσης οργάνων από τον κ. Ηλιάδη. «Όλα αυτά τα περί αγανάκτησης και μεταμόσχευσης οργάνων η κυρία κατηγορουμένη πότε θυμήθηκε να μας τα πει; (…) Και ο πιο αδαής γνωρίζει ότι, για να υπάρξει κουβέντα για μεταμόσχευση, θα πρέπει να έχουμε εγκεφαλικό θάνατο. Ο κ. Ηλιάδης το πρώτο όργανο που προσπάθησε να προστατεύσει ήταν ο εγκέφαλος του παιδιού. Αυτός ο γιατρός ήταν αυτός που συζητούσε για μεταμόσχευση οργάνων του; Δεν υπήρξε καμία τέτοια προσέγγιση. Απορώ πραγματικά πως η κ. κατηγορουμένη επέτρεψε να γίνει αυτό; Να έρχεται να λέει ότι υπήρξε αυτή η προσέγγιση εκ μέρους του κ. Ηλιάδη για μεταμόσχευση; Είναι αστείο και να λέγεται όταν δεν έχουμε εγκεφαλικό νεκρό παιδί. Είναι αστείο. Είναι δυνατόν να μιλάμε για μεταμόσχευση οργάνων από τον γιατρό που προσπαθούσε να σώσει τον εγκέφαλο του παιδιού της;» ανέφερε.

Συνεχίζοντας, η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην επιστροφή του κοριτσιού στο σπίτι του και στη συμπεριφορά της μητέρας του: «Στο σπίτι το παιδί, μας είπε η κατηγορούμενη, πως είχε αντίληψη, καταλάβαινε τους γονείς της, αναγνωρίζει αριθμούς και χρώματα. Στον ύπνο της έλεγε "ξέρω", μας είπε. Κανείς δεν θα μπορούσε να γνωρίζει την εξέλιξή της. Οι γιατροί μας είπαν ότι τα παιδιά αυτά έχουν προοπτικές εξέλιξης, αλλά θέλουν υποστήριξη και κανείς δεν μπορεί να τα καταδικάζει. Από μηνύματα της κατηγορούμενης με τον κ. Ηλιάδη, του ανακοινώνει ότι αύξησε τη δόση φαρμάκου, ότι θα του δώσει μελατονίνη, γιατί ενοχλούσε τους γείτονες. Ο κ. Ηλιάδης της λέει ότι "δεν παίζουμε με τα φάρμακα". Εκείνη ενεργεί αυτοβούλως και αυξάνει τη δόση του frisium. Μετά τη μαγνητική έστειλε το παιδί στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, χωρίς αυτό να έχει φάει και να έχει πάρει τα φάρμακά του. Το παιδί έκανε ώρες να ξυπνήσει μετά την εξέταση στον μαγνήτη. Δεν έπρεπε να μείνει σπίτι του να ηρεμήσει; Έχει λάβει αναισθησία, δεν έχει φάει, δεν έχει λάβει τα φάρμακά της. Και με τι ασχολείται η κυρία κατηγορούμενη όσο το παιδί της κοιμάται μετά τη μαγνητική; Στέλνει μηνύματα στον Δασκαλάκη να πάρει τα ρούχα του από το σπίτι. Ενώ είναι στο νοσοκομείο, του γράφει "δεν περίμενα να μας παρατήσεις πάλι". Στις 10:24 π.μ. το παιδί είναι στη μαγνητική και αυτή συζητάει για το Facebook και τις αναρτήσεις. Ώρα 10:47 γράφει στον Δασκαλάκη ότι θα βλέπει το παιδί τρεις φορές την εβδομάδα. "Άμα ήθελες να τη βλέπεις, να καθόσουν σπίτι μαζί της κάθε μέρα" του γράφει. Ενώ λοιπόν έχει αγωνία για το αποτέλεσμα της μαγνητικής, τα ενδιαφέροντά της είναι αυτά. Δεν είπε στον Δασκαλάκη ότι ο κ. Ηλιάδης της είπε ότι το παιδί έχει μικρό προσδόκιμο ζωής. Του λέει μόνο για τα ρούχα και τα κλειδιά. Μας είπε εδώ ότι, όταν κάνεις παιδιά, μπαίνεις σε δεύτερη μοίρα. Μάλλον τότε το είχε ξεχάσει, γιατί προτεραιότητα τότε ήταν ο εαυτός της(…) Γυρνώντας στο σπίτι το παιδί έχει κάνει επεισόδιο με εμετό και αφρούς και η κ. κατηγορούμενη συνεχίζει να ασχολείται με τα ρούχα του κ. Δασκαλάκη. Για ποιο λόγο η κ. κατηγορουμένη στις 18.1 απειλεί τον κ. Δασκαλάκη ότι δεν θα βλέπει την κόρη του; Τι σχέση έχει η κατάσταση υγείας του παιδιού με τη μεταξύ τους σχέση;».

Τα επεισόδια

«Κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει τα επεισόδια που εμφάνιζε το παιδί. Τα εμφάνιζε όταν το παιδί κατέβαινε από τη ΜΕΘ στην Παιδιατρική κλινική. Όταν πήγαινε στη ΜΕΘ, το μόνο που άλλαζε ήταν ο χώρος και η μη παρουσία της μητέρας του» είπε η εισαγγελέας αναφερόμενη στη νέα εισαγωγή του κοριτσιού στο Ρίο, σημειώνοντας μάλιστα πως κανείς από το ιατρικό προσωπικό δεν είχε δει την έναρξη των επεισοδίων, μόνο πως αυτά κατέληγαν.

«Σε βίντεο της κυρίας κατηγορούμενης με το παιδί σε επεισόδιο είδαμε πως μισή ώρα πριν αυτό ξεκινήσει, το παιδί κάνει βραδυκαρδία και η κυρία κατηγορούμενη δεν έχει ενημερώσει κανέναν. Κάτι έχει συμβεί εκείνη τη στιγμή στο παιδί και η κυρία κατηγορουμένη δεν αναφέρει τίποτα. Μήπως η κυρία κατηγορουμένη επέλεγε ποιες βραδυκαρδίες θα αναδείξει;» τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, σημειώνοντας πως «η κ. κατηγορουμένη φαίνεται να έχει μια εξοικείωση με τα φάρμακα και αναζητά στο διαδίκτυο συγκεκριμένα φάρμακα και ορολογίες, όχι όμως το πρωτόκολλο της θεραπευτικής υποθερμίας. Είχε εξοικείωση με τα ιατρικά και αυτή η εντύπωση υπήρχε και στο περιβάλλον της».

Συνεχίζοντας, η κυρία Σπυριδωνίδου επικαλέστηκε καταθέσεις γιατρών στο ακροατήριο, ανάμεσά τους και αυτή του κ. Ηλιάδη, και είπε: «Αυτή η εμφάνιση των επεισοδίων του παιδιού στην κλινική και όχι στη ΜΕΘ προβλημάτισε τους γιατρούς. Υποψιάζονταν ότι τα επεισόδια ήταν προκλητά από την μητέρα του. Όταν εκείνη ήταν παρούσα, ήταν συχνή η εμφάνισή τους και αναίτια…».

Στο Παίδων στην Αθήνα

Αναφερόμενη στην εισαγωγή του κοριτσιού στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα, η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της είπε πως σκοπός ήταν η περαιτέρω διερεύνηση των επεισοδίων.

Αφού παρέθεσε ιατρικά στοιχεία που έδειχναν ότι το παιδί τις πρώτες ημέρες νοσηλείας του στο Παίδων ήταν σε σταθερή κατάσταση, αναφέρθηκε σε όλα τα επεισόδια που εμφάνισε και εκεί, για να φτάσει στην κρίσιμη ημέρα της δεύτερης ανακοπής, η οποία και στέρησε τη ζωή στο κοριτσάκι.

Ενδεικτικά, ανέφερε: «Η κυρία Μαυρίκου έδωσε εντολή τα φάρμακα να δίνονται στο παιδί από το νοσηλευτικό προσωπικό και όχι από τη μητέρα. Από τις 28.1 φαίνεται από την καρτέλα πως τα φάρμακα δίνονται από τις νοσηλεύτριες. Η γιατρός, η κ. Μαυρίκου έχει λάβει γνώση των περιστατικών στο Ρίο (…). Η κ. κατηγορούμενη βγήκε προς το διάδρομο και η νοσηλεύτρια κ. Καβαδία είπε πως έμοιαζε σαν να ψάχνει κάτι. Η κ. Καβαδία την ρώτησε αν το παιδί έκανε επεισόδιο και εκείνη απάντησε καταφατικά με νεύμα. Πήγαν με τη γιατρό στο δωμάτιο, τα χείλη του παιδιού ήταν μπλε. Άρχισαν ΚΑΡΠΑ και η κ. Καβαδία έτρεξε να ειδοποιήσει τη ΜΕΘ. Ήρθε η ΜΕΘ και δίνεται εντολή για διασωλήνωση. Δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ξυλοκαΐνη, γιατί στο μεταξύ είχε γίνει η διασωλήνωση. Είμαστε περίπου στις 2:24 το μεσημέρι, όταν η κ. κατηγορούμενη βγαίνει από τον θάλαμο του παιδιού και δεν φωνάζει, δεν λέει εκείνη στην κ. Καβαδία για νέο επεισόδιο του παιδιού. Η κ. Καβαδία την ρώτησε. Δεν μίλησε. Απάντησε με ένα καταφατικό νεύμα και ενώ το παιδί της ήταν σε αυτή την κατάσταση στον θάλαμό του. Όταν κλήθηκε η ΜΕΘ η κ. κατηγορούμενη ακούμπησε στο στήθος του παιδιού τον πομποδέκτη του βηματοδότη. Την αναζωογόνηση, την οποία είχε ξεκινήσει η κ. Κουρούση, ανέλαβε μετά η ΜΕΘ και ο κ. Τζιούβας. Το παιδί δεν είχε σφυγμό, ούτε αναπνοή. Η κ. Θεοτοκάτου που έκανε τη διασωλήνωση είπε πως το παιδί είχε πολλές εκκρίσεις. Της χορήγησαν τρεις δόσεις αδρεναλίνης, αλλά δεν ανταποκρινόταν. Στις 14:50 βγήκε ο κ. Τζιούβας και ενημέρωσε την κατηγορούμενη και εκείνη του είπε να συνεχίσει γιατί στο Καραμανδάνειο το παιδί επανήλθε μετά από 50 λεπτά ανάνηψης. Ο κ. Τζιούβας συνέχισε, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Στο παιδί δόθηκαν συνολικά οκτώ δόσεις αδρεναλίνης και ροκουρόνιο για μυοχάλαση (…) Ανακοινώθηκε ο θάνατος της Τζωρτζίνας στην κατηγορουμένη και αφού η αιτία ήταν αιφνίδιος θάνατος έγινε ιατροδικαστική εξέταση. Δεν είναι στην αρμοδιότητα του ιατροδικαστή να χαρακτηρίσει έναν θάνατο ανθρωποκτονία. Αυτό είναι νομικός όρος. Δεν έχει την υποχρέωση ο ιατροδικαστής να χαρακτηρίσει ανθρωποκτονία έναν αιφνίδιο θάνατο, όταν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια. Γι' αυτό έγραψε ως αιτία θανάτου τη δηλητηρίαση. Κακώς αποδόθηκε γι' αυτό μορφή στον ιατροδικαστή κ. Μπουζιάνη».

Το βαλιτσάκι της ΜΕΘ και η κεταμίνη

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε όμως και στο περιβόητο βαλιτσάκι της ΜΕΘ και απέκλεισε το ενδεχόμενο χορήγησης κεταμίνης στο παιδί από τους γιατρούς. «Το φιαλίδιο της κεταμίνης έχει 100 μικρογραμμάρια κεταμίνης. Η κεταμίνη έχει κόκκινη γραμμή» είπε μεταξύ άλλων και επικαλέστηκε έγγραφα του νοσοκομείου, σύμφωνα με τα οποία ουδείς γιατρός συνταγογράφησε τη συγκεκριμένη ουσία στην Τζωρτζίνα.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι γιατροί εκείνη την ημέρα έδωσαν κεταμίνη στο παιδί» είπε η εισαγγελέας και ζήτησε την απόρριψη αιτημάτων της Ρούλας Πισπιρίγκου για περαιτέρω γονιδιακό έλεγχο για επιληψία στο παιδί. «Οι επιληπτικές κρίσεις ήταν δευτεροπαθείς λόγω της εγκεφαλοπάθειας, ποτέ δεν διαγνώστηκε η Τζωρτζίνα με επιληψία» τόνισε.

«Η κυρία κατηγορουμένη δεν ήθελε να γίνει η νεκροψία του παιδιού της στην Αθήνα, γιατί είχαν κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο της Μαλένας. Όμως, η μήνυση κατά παντός υπευθύνου στρεφόταν κατά των γιατρών της Μαλένας και όχι της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών. Ζητούσε να μεταφερθεί η σορός στην Πάτρα. Μου κάνει τόσο εντύπωση όλο αυτό, να σκέφτεται εκείνες τις ώρες ένα τόσο τεχνικό θέμα» συνέχισε η εισαγγελέας, τονίζοντας ότι ήταν επιβεβλημένη η τοξικολογική εξέταση στο αίμα του παιδιού, κατά την οποία βρέθηκε και η συγκέντρωση μεγάλης δόσης κεταμίνης. «Πως υπήρξε μορφή στον κ. Ράικο ότι έπαιρνε τηλέφωνα τους γιατρούς και έλεγε ότι βρήκε κεταμίνη; Έπρεπε να του δώσουν το φύλλο νοσηλείας, στο οποίο δεν υπάρχει η κεταμίνη. Και δεν υπάρχει, γιατί δεν του είχε δοθεί (…)».

Η εισαγγελέας αμφισβήτησε όμως και την κατάθεση της μάρτυρα ειδικών γνώσεων της κατηγορουμένης, της ιατροδικαστή Ουρανίας Δημακοπούλου, όπως και την κατάθεση του ιατροδικαστή Χρήστου Κραβαρίτη, ο οποίος ανέφερε πως η αιτία θανάτου του παιδιού δεν ήταν η κεταμίνη. «Ανέπτυξε η κυρία Δημακοπούλου τόσες αιτίες θανάτου για το παιδί; Τι να πω; Δεν ξέρω. Δεν αμφισβητώ τις γνώσεις της, αλλά δεν μπορεί να έρχεσαι σε ένα τέτοιο δικαστήριο και να βρίσκεις τόσες αιτίες θανάτου και να μην τεκμηριώνεις καμία. Όταν τη ρωτούσαμε, έλεγε μετά άλλη αιτία θανάτου. Από τη μια αιτία θανάτου πήγε στην άλλη αιτία θανάτου. Όλα τα είχε αυτό το παιδί; Δεν υπήρχε κανένας επιστημονικός ειρμός, δεν μπορεί να μας λέει ότι το παιδί πέθανε από τέσσερις με πέντε αιτίες» είπε η εισαγγελέας για την κατάθεση της κυρίας Δημακοπούλου.

Έβαλε το παιδί της στη μέση για να λύσει τις διαφορές της με τον κ. Δασκαλάκη

«Επιστημονικά δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι η κεταμίνη δίνεται σε αναζωογόνηση παιδιού. Μέσα στο δωμάτιο από τις 2 έως τις 2:28 δεν ήταν κανείς άλλος. Μας είπε ότι δεν γνώριζε τη κεταμίνη. Όμως η τεχνολογία τη διαψεύδει. Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στη Τζωρτζίνα δεν είναι άλλο από αυτό της κυρίας κατηγορουμένης» είπε η εισαγγελέας και σε άλλο σημείο της πρότασής της σημείωσε: «Δεν τη ενδιέφερε ποτέ να δει το παιδί να δει τον πατέρα της και να εισπράξει λίγη αγαλλίαση.

Έβαλε το παιδί της στη μέση για να λύσει τις διαφορές της με τον κ. Δασκαλάκη. Το παιδί έγινε εργαλείο στα χέρια της για να χειριστεί τον κ. Δασκαλάκη κάθε φορά που την εγκατέλειπε. Κάθε φορά που ο Δασκαλάκης την εγκατέλειπε προσπαθούσε να του δημιουργήσει ενοχές χρησιμοποιώντας το παιδί. Είναι δυνατόν να έχεις τόσο πολύ θυμώσει και να μην φεύγει ο θυμός ενώ το παιδί σου είναι στο νοσοκομείο; Τη ψυχή αυτού του παιδιού την φρόντισε ποτέ; Η κατάσταση της υγείας του παιδιού επιδεινώθηκε και τις δυο φορές που ο κ. Δασκαλάκης φεύγει. Της το λέει και εκείνος σε μήνυμα: «κάθε φορά που θα χωρίζουμε θα έχουμε και μια απώλεια;

Ακόμη και στην απολογία της δεν ήταν σε θέση να πει ότι ήταν χωρισμένη με τον κ. Δασκαλάκη. Πουθενά δεν ενδιαφέρεται για το παιδί της. Και κάτι που εντυπωσιάζει είναι η απάθειά της απέναντι στο δράμα των παιδιών της. Μας είπε ότι ήταν ψύχραιμη στη Τζωρτζίνα γιατί είχε χάσει τα άλλα δυο παιδιά. Και εδώ γιατί άρχισε να κλαίει όταν απολογείται.

Και συμπληρώνω και λέω ότι δεν κλαίνε μόνο οι Ρομά, δεν υπάρχει μάνα που να βλέπει το παιδί της να ψυχορραγεί και να μην κλάψει. Γιατί δεν έκλαιγε στα νοσοκομεία και έκλαψε εδώ; Για να τη λυπηθούμε; Έτσι μας έχει σφυγμομετρήσει; Δεν υπάρχει μεγάλη απώλεια από αυτή του παιδιού σου. Εδώ δεν υπάρχει και είναι σχεδόν απόκοσμο. Αλλά πώς να πονέσει όταν εκείνη οδήγησε το παιδί της στο θάνατο; Το δύσκολο και το σκληρό είναι ποια είναι η αιτία. Και αν αναλογιστεί κανείς την αιτία είναι να τρελαθεί.

Η μικρή Τζωρτζίνα μια ατυχία είχε στη μικρή ζωή της. Να έχει μάνα μητέρα, τροφό, φροντιστή την κατηγορούμενη» είπε η εισαγγελέας και στο σημείο αυτό η Ρούλα Πισπιρίγκου ζήτησε να βγει από την αίθουσα. «Δυστυχώς η πραγματική ξεπερνά και το πιο ευφάνταστο σενάριο» είπε η εισαγγελέας ολοκληρώνοντας.

Νωρίτερα η εισαγγελέας είχε αναφέρει σε αντιφάσεις της κατηγορούμενης: «Μας είπε εδώ ότι δεν είχε αφήσει ποτέ τη Τζωρτζίνα μόνη της, μόνο που ξεχνάει ότι είχε κρυφτεί στο ξενοδοχείο και οι συγγενείς της, της έστελναν μηνύματα να γυρίσει στο παιδί της», είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Μας είπε η κυρία κατηγορούμενη ότι εκείνο το διάστημα είχε μια προστριβή με το σύζυγο της όταν πήγε η Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο. Ποια προστριβή. Από μηνύματα φαίνεται ότι χώριζε. Γιατί έπαιρνε πρώτα τον δικηγόρο της; (…). Ένιωσε την απώλεια της Μαλένας μας είπε. Δεν μπορούσε να σηκωθεί μας είπε. Έτσι αντιλαμβάνεται την απώλεια; Ρωτώ πριν κατηγορηθεί με ποιους τα είχε βάλει; Έδινε συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους. Υπάρχουν ηχητικά που η κυρία κατηγορούμενη μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας μιλάει για το τι παίζουν τα κανάλια (…) Και ενώ το παιδί της είναι στην εντατική συνεχίζει να ασχολείται με το facebook. Ακόμη και όταν πέθανε το παιδί το μυαλό της ήταν τι θα «ανέβει» στα social media. Έχει το κουράγιο να ασχολείται με αυτά τα πράγματα εκείνες τις ώρες;».

Ακόμη η εισαγγελέας είπε: «Ξεσήκωσε τους πάντες να πάνε το παιδί στο Καραμανδάνειο για ένα τρέμουλο από έναν εφιάλτης; Δυστυχώς ο εφιάλτης της Τζωρτζίνας δεν είχε ξεκινήσει ακόμη. Μας είπε για ηθικές αξίες που έδινε στα παιδιά της και μας είπε εδώ ότι έκανε ένα άλλο παιδί μόλις έχασε το δεύτερο. Αυτές είναι οι ηθικές αξίες;» τόνισε και συνέχισε: «Η κατηγορούμενη είπε για τον πατέρα του παιδιού της ότι ήταν στο τρίτο υπόγειο, μόνο που με αυτόν ήθελε να συνεχίσει τη ζωή της ακόμη και όταν την απάτησε. Τον συγχώρησε. Έδωσε στο δικαστήριο λεπτομέρειες για τη ζωή του που δεν μας αφορούσαν. Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Γιατί μας είπε λεπτομέρειες για το πότε έμενε έγκυος στην Ίριδα. Μας είπε ότι έκανε την Ίριδα γιατί της το ζήταγε η Τζωρτζίνα. Για αυτό κάνουμε παιδιά; Την οποία Ίριδα στην απολογία της την έλεγε δεύτερη. (…) Δεν μας έδωσε ποτέ μια λογική εξήγηση γιατί όλοι στράφηκαν εναντίον της, όπως λέει. Έχει το θράσος και έρχεται να μας λέει ότι δεν πρόλαβε να ψάξει για το παιδί. Πότε περίμενε να ψάξει;

Μας είπε ότι κάποια στιγμή συμφώνησε και έδωσε μια συνέντευξη. Και μέσα από τη φυλακή μας είπε. Ποιος την ώθησε να μιλήσει στους δημοσιογράφους; Κανείς. Μόνη της. Μας είπε για την αντίληψη του κόσμου στη Πάτρα για τον κ. Δασκαλάκη. Δεν την ρώτησε κανείς. Μας είπε ότι ασχολούμενη με τους δημοσιογράφους διαχειρίστηκε την απώλεια της Τζωρτζίνας. Τους δημοσιογράφους τους οποίου έβριζε. Είναι δυνατόν; Και αγανακτεί με τις νοσοκόμες που αναφέρθηκαν στην στάση της στα νοσοκομεία; Μας μίλησε για τη σεξουαλική της ζωή. Για ποιο λόγο τα ανέφερε όλα αυτά τόσο άνετα και τόσο δημόσια; Μήπως τελικά δεν την πείραζε η δημοσιότητα. Αφού όλα ήταν τόσο ανάποδα στη ζωή της γιατί έμεινε έγκυος για τέταρτη φορά; Δεν έχουν τέλος τα όσα είπε, ναι είναι σεβαστό το δικαίωμά της να λέει ότι θέλει αλλά η λογική δεν ακολουθεί τις αντιφάσεις της. Είναι δυνατόν να μη θυμάσαι αυτά που ο ίδιος έχεις αναφέρεις για το παιδί σου στους γιατρούς και να θυμάσαι αν μέσα στη ΓΑΔΑ έφαγαν και ήπιαν; Γιατί επαναστατεί για το κίνητρο του βουλεύματος; Μας είπε στην απολογία της η ίδια ότι δεν έδινε προτεραιότητα στο παιδί της αλλά έδινε αλλού».

Πηγή: protothema.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση