ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιος είναι ο γερμανός δημοσιογράφος που χρηματιζόταν από τον Πούτιν μέσω Κύπρου

Η Κύπρος περιγράφεται από το περιοδικό ως «η πίσω πόρτα της ΕΕ» για τους Ρώσους ολιγάρχες

24news team

Το περιοδικό Der Spiegel και το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, αποκαλύπτουν σε συνεργασία με την έρευνα της Διεθνής Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων με τίτλο «Cyprus Confidential», πως ο Γερμανός πολυβραβευμένος δημοσιογράφος, δημιουργός ντοκιμαντέρ και συγγραφέας, Χούμπερ Ζάιπελ αμειβόταν από το Κρεμλίνο μέσω Κύπρου.

Ο Χούμπερ Ζάιπελ παρουσιάζεται στην έρευνα ως ένας από τους πολλούς δυτικούς που «έχουν κτίσει» καριέρα στηρίζοντας τη Ρωσία και τον «αυταρχικό ηγέτη» της. Έγγραφα που διέρρευσαν που αποτελούν μέρος του Cyprus Confidential αποκαλύπτουν τώρα ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Ζάιπελ συμφώνησε να λάβει περίπου 700.000 δολάρια ως «χορηγία» από μια εταιρεία κέλυφος που συνδέεται με τον πλέον κατακυρωμένο ολιγάρχη Mordashov. Ο Ζάιπελ έχει εκδώσει δύο γερμανικά βιβλία για τον Πούτιν, με τίτλους που μεταφράζονται σε «Πούτιν: Εσωτερικές απόψεις της εξουσίας» (δημοσιεύτηκε το 2015) και «Η δύναμη του Πούτιν» (2021).

Ο Ζάιπελ λέει ότι έχει συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο «τουλάχιστον 100 φορές», ενώ στο περιεχόμενο των έργων του, παρουσιάζεται να συνοδεύει τον Πούτιν σε κυνήγι ελαφιών στη Σιβηρία, ή να επιβαίνει μαζί του σε λιμουζίνα στη Μόσχα. «Ο Ζάιπελ είναι ο απόλυτος γερμανός ειδικός για τον Πούτιν», υποστήριζε παλαιότερα το ARD, που πρόβαλε τα ντοκιμαντέρ του, ενώ και το Spiegel του έχει πάρει στο παρελθόν συνεντεύξεις για τη Ρωσία. «Εγώ, ο Πούτιν», ήταν ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που έκανε διάσημο τον Γερμανό δημοσιογράφο το 2012, με σκηνές από τον Ρώσο πρόεδρο να παίζει χόκεϊ στον πάγο, να προπονείται στο τζούντο και στην κολύμβηση, να κάθεται αγκαλιά με σκύλο.

*Ο Ζάιπελ με τον Πούτιν σε αποκλειστική του πρόσβαση για το ντοκιμαντέρ του για το NDR / Πηγή: NDR/cinecentrum

Η συμφωνία «χορηγίας», που αποκαλύφθηκε στα οικονομικά αρχεία που διέρρευσαν Γερμανοί ρεπόρτερ που εργάζονται για την Paper Trail Media, το Der Spiegel και το ZDF, παρέχει ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του εύρους και της πολυπλοκότητας της ρωσικής προπαγανδιστικής μηχανής στο εξωτερικό, άλλωστε, το περιοδικό περιγράφει την Κύπρο ως «η πίσω πόρτα της ΕΕ» προκειμένου Ρώσοι ολιγάρχες σε μαύρες λίστες κυρώσεων να είναι σε θέση να αποκρύψουν ή να αυξήσουν περιουσιακά τους στοιχεία. Τα Μέσα Ενημέρωσης και οι εκδοτικές βιομηχανίες της Γερμανίας έχρισαν τον Ζάιπελ ως έναν από τους κορυφαίους αναλυτές της χώρας για τη Ρωσία.

«Εγώ, ο Πούτιν» - Ντοκιμαντέρ του Χούμπερ Ζάιπελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, 2012

Από την πλευρά του, ο Ζάιπελ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είναι στο μισθολόγιο του Κρεμλίνου. Όταν πιέστηκε για το θέμα κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης του 2021, απάντησε με ένα κατηγορηματικό «Όχι!». Απαντώντας σε ερωτήσεις της Paper Trail Media, ο Ζάιπελ αναγνώρισε την «υποστήριξη» του Μορντάσοφ για τα βιβλία του, αλλά υπερασπίστηκε το έργο του ως αμερόληπτο. «Δεν βρέθηκαν συγκεκριμένα πραγματικά λάθη σε κανένα από τα βιβλία», είπε.

Τα αρχεία δείχνουν ότι η γραφειοκρατία για τις συναλλαγές που εμπλέκονται στη συμφωνία βιβλίων προετοιμάστηκε από την Cypcodirect και την PwC Κύπρου.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την έρευνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση