ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Tρεις νεκροί και 35 τραυματίες από βίαια επεισόδια στη Βιρτζίνια (Vid)

Πρόκειται για την πιο μαζική συγκέντρωση μελών ακροδεξιών και ρατσιστικών οργανώσεων τα τελευταία έτη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, στον απόηχο βίαιων επεισοδίων μεταξύ μελών ακροδεξιών - ρατσιστικών οργανώσεων και αντιδιαδηλωτών. Οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ κάνουν λόγο για, τουλάχιστον, τρεις νεκρούς και 35 τραυματίες κάποιοι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.

Στον κατάλογο των θυμάτων και δύο αστυνομικοί, που έχασαν τη ζωή τους μετά την πτώση ελικοπτέρου, που επιτηρούσε τα επεισόδια, στα περίχωρα της Σαρλοτσβιλ.

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην απαγόρευση της προγραμματισμένης για το Σάββατο φασιστικής συγκέντρωσης. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ πρόκειται για την πιο μαζική συγκέντρωση μελών ακροδεξιών και ρατσιστικών οργανώσεων τα τελευταία έτη.

Για να την καταστολή των επεισοδίων οι αστυνομικές αρχές έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.

Ο θάνατος της μίας γυναίκας εκ των νεκρών , 32 ετών, ήρθε μετά την απαγόρευση της συγκέντρωσης και όχι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο πάρκο της πόλης. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο, μεταξύ άλλων, για όχημα που έπεσε πάνω σε πλήθος πολιτών, που προφανώς δεν ανήκαν στα μέλη των οργανώσεων, με αποτέλεσμα το θάνατο μίας γυναίκας 32 ετών και τον τραυματισμό πολλών ακόμη ανθρώπων.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 35 τραυματίες, οι 19 εκ των οποίων στο περιστατικό με το αυτοκίνητο και οι υπόλοιποι στα επεισόδια που ξέσπασαν στην πόλη. Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που κυκλοφόρησε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται ένα αυτοκίνητο σκούρου χρώματος να προσκρούει με βία στο πίσω μέρος του ενός άλλου αυτοκινήτου, κατόπιν να κάνει όπισθεν και να πέφτει πάνω στο πλήθος των πολιτών. Αυτόπτες μάρτυρες σημείωσαν ότι ο οδηγός, που κρατείται από τις αρχές, εσκεμμένα έριξε το αυτοκίνητό του σε πολίτες που πανηγύριζαν για την απομάκρυνση των νεοναζιστών από την πόλη.

Σε άλλες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνονται οι τραυματίες που κείτονται στο έδαφος. «Περπατούσαμε στον δρόμο όταν ένα αυτοκίνητο, μαύρο ή γκρι, έπεσε πάνω μας. Παρέσυρε όλο τον κόσμο. Κατόπιν έκανε όπισθεν τραυματίζοντας και άλλους. Εκεί πίσω είναι ένα κορίτσι, προσπαθούν να το επαναφέρουν», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Το χρονικό

Οι ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζιστών, ήθελαν να καταγγείλουν το σχέδιο της δημοτικής αρχής του Σάρλοτσβιλ να ξηλωθεί από το πάρκο το άγαλμα του στρατηγού Robert E Lee, ο οποίος υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου (1861-1865) και υπήρξε υπέρμαχος της δουλείας.

Λίγο πριν την έναρξη της διαδήλωσης μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με στρατιωτική περιβολή, κρατώντας ημιαυτόματες καραμπίνες.

Οι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών αποφάσισαν λίγο πριν από το απόγευμα τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) να απαγορεύσουν την προγραμματισμένη εκδήλωση και να προχωρήσουν στην εκκένωση του δημοτικού πάρκου ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας Τέρι Μακόλιφ, που είναι μέλος του Δημοκρατικού κόμματος, κήρυξε το μεσημέρι την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιτρέπει την κινητοποίηση κι ανάπτυξη επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων. Ο Μακόλιφ είχε απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους να μην πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Τα επεισόδια καταδίκασε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας από τους αμερικανούς να σταθούν ενωμένοι και να αποκηρύξουν το μίσος. Σχολιάστηκε, πάντως, το γεγονός ότι κράτησε ίσες αποστάσεις, αρνούμενος να καταδικάσει την πρωτοβουλία των ομάδων της «λευκής υπεροχής».

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X