ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αργεντινή: Πώς ο λαϊκιστής με το αλυσοπρίονο έγινε πρόεδρος

Οπαδός της «θεραπείας σοκ»

Σε πορεία βαθιάς αβεβαιότητας εισέρχεται, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Αργεντινή μετά τη νίκη του Χαβιέρ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές της χώρας.

Ο ίδιος, βέβαια, ήταν προσεκτικός στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εκλογή του, εμφανίζοντας ένα μετριοπαθές πρόσωπο και τείνοντας κλάδο ελαίας σε όποιον θέλει να μετάσχει στο σχέδιό του για την «ανοικοδόμηση» της Αργεντινής. Αλλά η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν έχει χρόνο για χάσιμο, καθώς ο κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας της αυξάνεται με τη συρρικνούμενη δραστηριότητα και τα συναλλαγματικά αποθέματα στην κεντρική τράπεζα, και έναν πληθωρισμό στη στρατόσφαιρα που αναμένεται να ξεπεράσει το 180% μέχρι τα τέλη του έτους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στον αυτοαποκαλούμενο «αναρχοκαπιταλιστή» Μιλέι την εντολή να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, όπως η «δολαριοποίηση» της οικονομίας της Αργεντινής και οι δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες, σε μια προσπάθεια να βγάλει τη χώρα των 46 εκατ. κατοίκων από τη ζοφερή της κατάσταση.

Οπαδοί του Μιλέι γιορτάζουν την εκλογική νίκη στις 19 Νοεμβρίου, στο Μπουένες Άιρες / Πηγή: ΑΡ

Φόβοι για νέα περίοδο υπερπληθωρισμού στην Αργεντινή

Ωστόσο, η θεραπεία-σοκ που υπόσχεται ο Μιλέι βάζει την Αργεντινή σε μια πορεία αβεβαιότητας, με ορισμένους οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι η δολαριοποίηση της οικονομίας των 622 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια εποχή που τα διεθνή αποθέματα εξαντλούνται, θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα της Νότιας Αμερικής σε άλλη μια περίοδο υπερπληθωρισμού.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ κάλεσαν τη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής να προχωρήσει σε επανεκκίνηση της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για σταδιακές αλλαγές. Η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, συνεχάρη τον Μιλέι με ανάρτησή της στο X, σημειώνοντας τη βούληση του ΔΝΤ «να συνεργαστεί στενά με τον ίδιο και την κυβέρνησή του».

«Η Αργεντινή επέλεξε άλλον δρόμο», δήλωσε ο ηττημένος των εκλογών, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα, του αριστερού συνασπισμού των Περονιστών. Και κάλεσε τον Μιλέι να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, για να διασφαλίσει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του στις 10 Δεκεμβρίου.

Το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι στην Αργεντινή επέλεξαν τη δραστική αλλαγή, αντί για τη συνέχιση της πολιτικής του Μάσα και των Περονιστών, καταδεικνύει, σύμφωνα με το Bloomberg, την αγωνία τους καθώς ο πληθωρισμός, που καλπάζει προς το 143%, ροκανίζει την αγοραστική τους δύναμη.

Ο «Τραμπ της Αργεντινής»

Ο Μιλέι, τον οποίο ντόπια και διεθνή ΜΜΕ αποκαλούν συχνά «Ντόναλντ Τραμπ της Αργεντινής», υιοθετεί ένα μείγμα αγάπης για τα ιδανικά του καπιταλισμού με κοινωνικά συντηρητικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της εναντίωσης στις αμβλώσεις, τις οποίες η Αργεντινή νομιμοποίησε το 2020.

Από τους πρώτους, εξάλλου, που έσπευσαν να τον συγχαρούν για την εκλογή του ήταν ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του ευχήθηκε να κάνει την Αργεντινή μεγάλη ξανά!

Από την άλλη πλευρά, τάσσεται υπέρ της ελεύθερης πώλησης πυροβόλων όπλων και ανθρώπινων οργάνων. «Γιατί όλα πρέπει να ρυθμίζονται από το κράτος; Η πρώτη μου ιδιοκτησία είναι το σώμα μου», λέει.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο εκκεντρικός οικονομολόγος και πρώην παρουσιαστής έκανε το ντεμπούτο του στην πολιτική ζωή της Αργεντινής προ τριετίας, εκλεγείς στο Κοινοβούλιο με το κόμμα La Libertad Avanza.

Ανάμεσα στο κράτος και στη μαφία, θα επέλεγα τη μαφία

Ο Μιλέι σκοπεύει, όπως λέει, να ελαχιστοποιήσει τις κρατικές παρεμβάσεις στις ζωές των ανθρώπων ώστε η ελεύθερη αγορά να ρυθμίζει τα πάντα. «Αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στο κράτος και στη μαφία, θα επέλεγα τη μαφία, επειδή αυτή έχει κώδικες, προσαρμόζεται, δεν λέει ψέματα και -πάνω απ' όλα- είναι ανταγωνιστική», είχε πει κάποτε.

Εκπαιδευτής ταντρικού σεξ, κλωνοποίησε τον σκύλο του

Εργένης, που δεν έχει παντρευτεί ποτέ, ο Μιλέι έχει μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για τις σεξουαλικές του εμπειρίες και τις συνευρέσεις του με δύο παρτενέρ ταυτόχρονα. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι στο παρελθόν ήταν εκπαιδευτής ταντρικού σεξ και μπορούσε να αντέξει έως και τρεις μήνες χωρίς να εκσπερματώσει.

Η μεγάλη αγάπη του ήταν και είναι ο αγαπημένος του σκύλος Κόναν, που πέθανε το 2017 και τον οποίο φέρεται να κλωνοποίησε. Σε πρόσφατη βιογραφία του ο συγγραφέας της, δημοσιογράφος Χουάν Λουίζ Γκονζάλες, αποκάλυψε ότι ο Μιλέι ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του με την τηλεπάθεια και επικοινωνεί μέσω μέντιουμ με τον σκύλο του, ζητώντας του συμβουλές για πολιτικά ζητήματα. Παραδόξως, ο ίδιος ο Μιλέι δεν είχε διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς, σχολιάζοντας απλώς πως «ό,τι κάνει σπίτι του είναι δική του υπόθεση».

Άνοδος για τα ομόλογα της Αργεντινής - Αναμένεται νέα υποτίμηση του πέσος

Επενδυτές αντέδρασαν θετικά στη νίκη του Μιλέι στην Αργεντινή και στα σχέδιά του να ανατάξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Τα πιο ρευστά ξένα ομόλογα της χώρας σημείωσαν άνοδο στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τη Δευτέρα, με τους traders να σταθμίζουν τις πιθανότητες να ανατρέψει ο Μιλέι πολιτικές που οδηγούν την Αργεντινή στην έκτη ύφεση σε μια δεκαετία με καλπάζοντα πληθωρισμό. Τα ομόλογα που ωριμάζουν το 2035 και το 2041 σημείωσαν άνοδο 0,6 σεντ και 0,8 σεντ για το δολάριο, αντίστοιχα, μεταξύ των 20 κορυφαίων επιδόσεων στις αναδυόμενες αγορές την ημέρα. Και οι δύο τίτλοι εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από 30 σεντς για το δολάριο. «Αυτή είναι η ευκαιρία για μια νέα αρχή», δήλωσε ο Χόρχε Πιεντραχίτα, ιδρυτής της Gear Capital Management στη Νέα Υόρκη.

Αλλά με το 40% των Αργεντινών να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η προσοχή του ανυπόμονου εκλογικού σώματος θα στραφεί τώρα στον τρόπο με τον οποίο ο Μιλέι θα εφαρμόσει τα αμφιλεγόμενα μέτρα του. Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής έχει σχεδόν ξεμείνει από συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει το πέσος, κάτι που σημαίνει ότι από μέρα σε μέρα αναμένεται μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

«Ξεκινά μια περίοδος μακράς αβεβαιότητας» για την Αργεντινή, δήλωσε ο Ντάνιελ Κρέμερ, διευθυντής για θέματα που αφορούν στη Λατινική Αμερική, του Eurasia Group. «Ο Μιλέι δεν έχει ομάδα και το σχέδιό του είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Και θα έχει μια αντιπολίτευση δραστηριοποιημένη εξαρχής απέναντί του».

Aγκαλιά με την αδελφή του, μετά τη νίκη / Πηγή: AP

Περικοπές με αλυσοπρίονο

Βουλευτής που εξελέγη μία φορά και χωρίς προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία, ο 53χρονος Μιλέι καβάλησε το κύμα της βούλησης μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος, συνδέοντας σε γεμάτα ύβρεις ξεσπάσματά του σε τηλεοπτικές εκπομπές τον μακροχρόνιο εφιάλτη του πληθωρισμού της Αργεντινής με την παρακμή της πολιτικής τάξης της χώρας.

Αναδεικνύοντας την πρόθεσή του να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να μειώσει δραστικά το μέγεθος του κράτους, ο Μιλέι έλεγε τακτικά ότι θα το τεμαχίσει εμφανιζόμενος με ένα αλυσοπρίονο στις συγκεντρώσεις του, που έγινε σύμβολο της περιφρόνησής του στο status quo. Παρά την ανύπαρκτη κομματική του δομή, ο Μιλέι έκοψε πρώτος το νήμα στις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου, σοκάροντας το πολιτικό κατεστημένο και αποκαλύπτοντας το βάθος της οργής των ψηφοφόρων για τους σημερινούς ηγέτες τους. Η νίκη του πυροδότησε μια εκστρατεία φόβου από μέρους του αντιπάλου του, του Μάσα, αλλά ο Μιλέι κατάφερε να ξεπεράσει την κινητοποίηση του πολιτικού μηχανισμού των Περονιστών στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στην εξουσία, εκμεταλλευόμενος τη λαϊκή αγανάκτηση για την οικονομική εξαθλίωση της Αργεντινής.

Ήττα για Βραζιλία και Κίνα η νίκη του Μιλέι

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η νίκη του Μιλέι, θεωρητικού της ελεύθερης αγοράς, συνιστά ταυτόχρονα ήττα για τους δύο κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Αργεντινής: τη Βραζιλία και την Κίνα.

Ο Μιλέι τόνιζε στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας ότι θα παγώσει τις σχέσεις με τις δύο χώρες επειδή είναι «σοσιαλιστικές» και έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «δολοφόνο» την Κίνα, για να ξεκαθαρίσει στη συνέχεια ότι θα επιτρέψει το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων - μια υποχώρηση που δείχνει πόσο δύσκολη είναι η υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Αργεντινής με την Κίνα και τη Βραζιλία τον περασμένο χρόνο έφθασε τα 55 δισ. δολάρια, δηλαδή τριπλάσιος από τον αντίστοιχο με τις ΗΠΑ, τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Μπουένος Άιρες.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, που είχε υποστηρίξει ανοικτά τον Μάσα, ευχήθηκε επιτυχία στη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής χωρίς να κατονομάσει τον Μιλέι στην ανάρτησή του στο X, ενώ μεταξύ εκείνων που τον συνεχάρησαν περιλαμβάνονται οι Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ.

Αλλά τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον νέο πρόεδρο της Αργεντινής, η οποία καλείται να ξοφλήσει το επόμενο έτος εξωτερικά χρέη ύψους 22 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των τόκων που οφείλονται σε διεθνείς ομολογιούχους και στο ΔΝΤ.

Η μοίρα του προγράμματος που συνήψε η Αργεντινή με το ΔΝΤ πέφτει τώρα στα χέρια του Μιλέι. Το πρόγραμμα, μια από τις λιγοστές πηγές διεθνούς χρηματοδότησης για την Αργεντινή, είναι εκτός τροχιάς, καθώς ο Μάσα δεν είχε συμμορφωθεί με κανέναν από τους βασικούς στόχους που είναι συνήθως κρίσιμοι για να συνεχίσει το ΔΝΤ να εκταμιεύει χρήματα.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση