ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέες απελευθερώσεις ομήρων και κρατουμένων

Ισραήλ: Τραγικός απολογισμός - Χιλιάδες νεκροί από την έναρξη των εχθροπραξιών

Νέες απελευθερώσεις ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και Παλαιστίνιων κρατουμένων σε φυλακές του Ισραήλ αναμένονται σήμερα.

Είναι η δεύτερη ημέρα της ανακωχής ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και το εβραϊκό κράτος, που προσφέρει –εύθραυστη– ανάπαυλα στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από επτά εβδομάδες πολέμου και ακατάπαυστων βομβαρδισμών.

Η τετραήμερη ανακωχή, που είναι ανανεώσιμη, εξασφαλίστηκε την Τετάρτη, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Αιγύπτου· η συμφωνία που κλείστηκε προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα 150 Παλαιστινίων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Το Κατάρ αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες πόσοι όμηροι και φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας, ενώ οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως έλαβαν τον κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, αλλά δεν διευκρίνισαν ούτε τον αριθμό τους, ούτε την ώρα που θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ωστόχο όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με τους Times of Israel το Ισραήλ έλαβε τον κατάλογο των ομήρων που προβλέπεται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς το Σάββατο.

Αφού εξέτασαν τον κατάλογο, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας ενημέρωσαν τις οικογένειες των ομήρων, αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Το Κανάλι 12 μεταδίδει ότι ο τελευταίος κατάλογος είναι 13 ονόματα, όπως και σήμερα, αλλά περιλαμβάνει περισσότερα παιδιά.

 

Χθες, Παρασκευή 24/11, οι πρώτοι 24 όμηροι που άφησε ελεύθερους η Χαμάς, 13 υπήκοοι Ισραήλ, 10 Ταϊλάνδης κι 1 Φιλιππίνων, έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Αιγύπτου, ενώ 39 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης επέστρεψαν σπίτια τους, όπου σε αρκετές περιπτώσεις η υποδοχή τους έγινε σε ατμόσφαιρα αγαλλίασης.

 

Ισραήλ: Στο Τελ Αβίβ οι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή

Στο Τελ Αβίβ, χαμογελαστά πρόσωπα ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι προβάλλονταν χθες Παρασκευή το βράδυ στην πρόσοψη του μουσείου Τέχνης, μαζί με τις λέξεις «γυρίζω σπίτι». Κοντά στο νοσοκομείο Πέταχ Τικβά, σε προάστιο του Τελ Αβίβ, κόσμος επευφημούσε κι ανέμιζε σημαίες του Ισραήλ καθώς πλησίαζαν δυο ελικόπτερα που μετέφεραν ομήρους που απελευθερώθηκαν.

 

«Ήρθαμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά και τους ενήλικους που φθάνουν, είμαστε πολύ συγκινημένοι», είπε ο Νόα Χαλπέρν, που πήγε οικογενειακώς επιτόπου. «Θέλουμε όλοι να γυρίσουν σπίτια τους σώοι και αβλαβείς».

 

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν από τους μαχητές της Χαμάς όταν εξαπέλυσαν την αιματηρή έφοδό τους σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνει αποφασισμένος να εγγυηθεί ότι θα επιστρέψουν όλοι στο Ισραήλ.

«Είμαι ευτυχής που ξαναβρήκα την οικογένειά μου. Επιτρέπεται να αισθάνεσαι χαρά, επιτρέπεται να δακρύσεις. Είναι ανθρώπινο», είπε ο Γιόνι Άσερ, που υποδέχθηκε τη σύζυγό του Ντορόν και τις δυο κόρες τους, δύο και τεσσάρων ετών, σε βίντεο που διένειμε το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων. «Αλλά δεν θα το γιορτάσω, δεν θα γιορτάσω προτού και οι τελευταίοι όμηροι να έχουν γυρίσει στα σπίτια τους», πρόσθεσε. Η σύζυγός του έχασε τη μητέρα της όταν έγινε η επίθεση, ενώ ο αδελφός του και ο σύντροφος της πεθεράς του παραμένουν ακόμη όμηροι. «Μας περιμένουν ακόμη δύσκολες μέρες», είπε.

Αγαλλίαση στη Δυτική Όχθη μετά την απελευθέρωση κρατουμένων

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εκτυλίχθηκαν σκηνές αγαλλίασης όταν επέστρεψαν αποφυλακισθέντες παλαιστίνιοι κρατούμενοι από το Ισραήλ κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας, όπως στη Μπεϊτούνια, και βορειότερα, στον καταυλισμό προσφύγων της Νάμπλους.

Με συνθήματα, κάτω από πυροτεχνήματα, μέσα σε μια θάλασσα σημαίες της Παλαιστίνης και παλαιστινιακών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου λάβαρου της Χαμάς, αποφυλακισμένοι αγκάλιαζαν τις οικογένειές τους, με αρκετούς να κλαίνε στις αγκαλιές συγκινημένων δικών τους.

Ισραήλ: Τραγικός απολογισμός – Χιλιάδες νεκροί από την έναρξη των εχθροπραξιών

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου στην έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Σε αντίποινα, ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε ασταμάτητους βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακο και την 27η Οκτωβρίου άρχισε χερσαία επιχείρηση για να «εξαλείψει» τη Χαμάς.

Στη Λωρίδα της Γάζας 14.854 άνθρωποι, ανάμεσά τους 6.150 παιδιά, σκοτώθηκαν εξαιτίας των μαζικών ισραηλινών βομβαρδισμών από αέρα, γη και θάλασσα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση