ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανοίγουν μονοπάτια για να φτάσουν στην αποθήκη πυρομαχικών που έγινε η έκρηξη

Οι πυροτεχνουργοί θα «χτενίσουν» μία περιοχή ακτίνας περίπου τριών χιλιομέτρων γύρω από την αποθήκη πυρομαχικ

Για τη δημιουργία δύο ασφαλών μονοπατιών που από διαφορετικές κατευθύνσεις θα φθάνουν μέχρι την υπέργεια αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο που ανατινάχτηκε προχθες το απόγευμα, εργάζονται από το πρωί οι άνδρες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκών Ξηράς (ΤΕΝΞ) συνεπικουρούμενοι από ένα κλιμάκιο πυροτεχνουργών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για μία διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μέχρι και δύο με τρεις ημέρες, δεδομένου ότι οι σχετικοί έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως ότι δεν θα απομείνουν υπολείμματα εκρηκτικών υλών η πυρομαχικών τα οποία θα μπορούσαν να εκραγούν.

Όταν ολοκληρωθεί η διάνοιξη των μονοπατιών και γίνει εφικτή η πρόσβαση στην αποθήκη, τότε τον λόγο θα πάρει το κλιμάκιο των αξιωματούχων που έχει ορίσει το ΓΕΕΘΑ με την ευθύνη να διενεργήσουν Ένορκη Διοικητική Εξέταση ώστε να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη των πυρομαχικών και εν συνεχεία να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. Ένα από τα μυστήρια πάντως που αναμένεται ότι θα κληθούν να λύσουν οι ειδικοί έχει να κάνει με το ερώτημα τι ήταν αυτό που πραγματικά προκάλεσε την έκρηξη αφού τα συγκεκριμένα βλήματα δεν σκάνε αλλά… λιώνουν, ενώ και για να εκραγούν χρειάζονται πυροκροτητές, οι οποίοι θεωρητικά ποτέ δεν αποθηκεύονται στον ίδιο χώρο με τις βόμβες.

Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά τους πυροτεχνουργούς της Π.Α και τους άνδρες του ΤΕΝΞ, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν για σημαντικό χρονικό διάστημα στην περιοχή, προκειμένου σε πρώτη φάση, να «χτενίσουν» και να καθαρίσουν μία περιοχή ακτίνας 3 περίπου χλμ γύρω από την αποθήκη για τον εντοπισμό και εξουδετέρωση τυχών αναλλοίωτων υπολειμμάτων εκρηκτικών υλών και πυρομαχικών.

Να υπενθυμίσουμε πως η αποθήκη βρισκόταν σε απόσταση περίπου 6 χλμ από τις κύριες εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης και σε αυτήν φυλάσσονταν συμβατικές βόμβες των 500, 1000, και 2000 λιβρών, τις οποίες φέρουν τα F-16 κατά τις αποστολές τους. Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα σύμφωνα με τις νατοϊκές προδιαγραφές, με την αποθήκη να είναι κατασκευασμένη από συμπαγές μπετόν και πλήρως καλυμμένη με χώμα. Η περιοχή μάλιστα σε ακτίνα 60 μέτρων είχε πλήρως αποψιλωθεί.

Μαχητικά F-16

Την ίδια στιγμή και σε ότι αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που για προληπτικούς λόγους μετακινήθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου στην 110 Π.Μ στη Λάρισα, αναμένεται να παραμείνουν για λίγες ακόμη μέρες στην αεροπορική βάση του θεσσαλικού κάμπου. Η παραμονή τους στην 110 Π.Μ κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλείας που ήδη διενεργούνται στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης Αγχιάλλου.

Σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΑ, η παραμονή των συγκεκριμένων αεροσκαφών στην βάση της Λάρισας, δεν επηρεάζει τους σχεδιασμούς της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού μπορούν και από εκεί να επιχειρούν κανονικά, οποτεδήποτε και για όπου χρειάζεται. Να επισημάνουμε πως εξαιτίας της χθεσινής πυρκαγιάς στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου και για προληπτικούς λόγους ένας σχετικά μικρός αριθμός από τα περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και Block 50 που επιχειρούν από τις τρεις Μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης, μετακινήθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες, στην 330 Μοίρα επιχειρούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30. Στις άλλες δύο πολεμικές μοίρες της Νέας Αγχιάλου, την 341 και την 347, βρίσκονται ακόμη 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50. Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά παρέμειναν εντός της βάσης καθώς φιλοξενούνται σε καταφύγια (shelters) τα οποία αντέχουν σε πολύ ισχυρές εκρήξεις και θερμοκρασίες.

Πηγή: protothema

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση