ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανησυχεί το Βερολίνο για τις τουρκικές εκλογές

Φόβοι ότι θα μεταφερθεί ο προεκλογικός αγώνας στην Γερμανία

Έντονες ανησυχίες υπάρχουν στο Βερολίνο μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, για το ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να μεταφέρει τον προεκλογικό αγώνα και στη Γερμανία, όπως έγινε κατά τη διάρκεια του περσινού δημοψηφίσματος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Προειδοποιήσεις απηύθυνε σήμερα προς όλες τις πλευρές ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής Γερμανός πολιτικός, Τζεμ Εζντεμίρ.

Σύμφωνα με τον Εζντεμίρ, «είναι πολύ πιθανό πως θα υπάρξει και πάλι προσπάθεια μεταφοράς αυτού του προεκλογικού αγώνα και στη Γερμανία. Δεν πρέπει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο, δηλαδή γερμανική κυβέρνηση να αφήσει τις πρωτοβουλίες στα κρατίδια και στους δήμους. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Να σημειωθεί πως στη διάρκεια του περσινού προεκλογικού αγώνα για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, δήμοι και κρατίδια του Βερολίνου είχαν απαγορεύσει τις ομιλίες Τούρκων πολιτικών, κυρίως αυτών που ανήκαν στο κόμμα του Προέδρου Ερντογάν, με αποτέλεσμα να οξυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και ο Τούρκος Πρόεδρος να κάνει λόγο για «ναζιστικές μεθόδους».

Άγνωστο παραμένει το εάν κατά τη διάρκεια του νέου προεκλογικού αγώνα στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει την άδεια των γερμανικών αρχών για τη διεξαγωγή συγκέντρωσης σε γερμανικό έδαφος.

Στη Γερμανία ζουν πάνω από 3 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση