ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άλκης Καμπανός: Συγκλονίζει ο πατέρας του – «Βλέπω flashback με τα τελευταία λεπτά του»

«Κάθε μέρα πηγαίνω στο μνήμα του γιου μου. Για την οικογένειά μας ο χρόνος σταμάτησε την 1η του Φλεβάρη του 2022»

Το να καταπολεμήσουμε την οπαδική βία δεν είναι ενέργεια ενός ατόμου ή μιας ομάδας. Δεν είναι μέριμνα μόνο της πολιτείας, μόνο της Περιφέρειας, των συλλόγων ή των συνδέσμων. Όλοι πρέπει να παλέψουμε» τονίζει ο πατέρας του Άλκη Καμπανού, Αριστείδης, λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του γιου του στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο thesstoday.gr για την ημέρα που δολοφονήθηκε ο 19χρονος τότε Άλκης σημειώνει ότι «για την οικογένειά μας ο χρόνος σταμάτησε την 1η του Φλεβάρη του 2022».

«Βλέπω flashback με τα τελευταία λεπτά του Άλκη»

«Βλέπω flashback με τα τελευταία λεπτά του Άλκη μέσα από αυτά που ακούσαμε και είδαμε στο δικαστήριο. Ακόμη και τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο έφτασαν σε αυτό το σημείο απλά και μόνο επειδή το παιδί μου υποστήριζε μιαν άλλη ομάδα. Ο πόνος και ο θρήνος συνεχίζει να υπάρχει στις καρδιές μας. Προσπαθούμε στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Κάθε μέρα πηγαίνω στο μνήμα του γιου μου. Το λέμε σπιτάκι του Άλκη» συμπληρώνει ο Αριστείδης Καμπανός ξεκαθαρίζοντας ότι δεν νιώθει οργή για τους δολοφόνους του παιδιού του.

«Δυστυχώς θρηνήσαμε κι άλλα παιδιά»

«Τους λυπάμαι που κάνανε μια τέτοια πράξη για ένα τόσο ανόητο λόγο. Θα θέλαμε πολύ ο Άλκης να είναι το τελευταίο θύμα οπαδικής βίας. Μα δεν ήταν. Δυστυχώς θρηνήσαμε κι άλλα παιδιά».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, ο πατέρας του Άλκη σημειώνει ότι «δεν ήταν αυστηρά. Ήταν περιστασιακά και δεν εφαρμόστηκαν σε βάθος χρόνου. Κάποια από αυτά εφαρμόστηκαν για λίγο καιρό αλλά στη συνέχεια ακολουθήσαμε ως κοινωνία τον παλιό δρόμο».

«Τα μέτρα ήταν μονόπλευρα»

«Για αυτό θρηνήσαμε τον Μιχάλη, τον Γιώργο. Τα μέτρα ήταν μονόπλευρα και μόνο ως προς την αποτροπή της οπαδικής βίας, όχι υπέρ της πρόληψης που φέρνει αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Μέσα από τη ψυχική διαπαιδαγώγηση των παιδιών θα πρέπει να παλέψουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να μεταπείσουμε τους οπαδούς. Οι καταδικασθέντες πλέον και οι οικογένειές τους δεν ήρθαν σε επαφή με εμάς. Ίσως αυτό να δείχνει και την ποιότητα αυτών των ανθρώπων» σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει ότι αντίθετα «εμείς ήρθαμε σε επαφή με τους γονείς και τους συγγενείς των θυμάτων οπαδικής βίας προσπαθώντας να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική τους για στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα φωνάζοντας: “Φτάνει! Ως εδώ! Ο αθλητισμός ενώνει, δεν σκοτώνει».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ο Αριστείδης Καμπανός επισημαίνει ότι «οι οπαδοί πρέπει να καταλάβουν επιτέλους πως δεν είναι αυτοί οι πρωταγωνιστές του αθλήματος όπως ο ποδοσφαιριστής ή ο εκάστοτε αθλητής. Προσπαθούν να λάβουν την ιδιότητα αυτή με έναν τόσο άσχημο τρόπο. Δεν κάνουν καλό ούτε στο ποδόσφαιρο αλλά ούτε και στην ομάδα τους. Όσο για τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων οπαδικής βίας καταλαβαίνω απόλυτα τον πόνο τους. Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να μαλακώσουν τον πόνο ενός γονιού που χάνει το σπλάχνο του. Το μόνο που μπορείς να πεις είναι κουράγιο, δύναμη και αλληλοστήριξη μέσα στην οικογένεια ώστε να αντιμετωπιστεί η απώλεια».

«Έχω πολλές σκέψεις για δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αριστείδης Καμπανός μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε καθήκοντα ως τομεάρχης Ευαισθητοποίησης Κατά της Αθλητικής Βίας στο τμήμα της αντιπεριφέρειας Αθλητισμού.

«Δεν είμαι μόνος σε αυτό τον αγώνα. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε φτιάξει μια ομάδα με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη αθλητισμού και τη βοήθεια όπως των Μπάνε Πρέλεβιτς και Άγγελου Χαριστέα. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με συλλόγους, σωματεία ακόμη και με αθλητικούς συνδέσμους ώστε να βρούμε ένα κοινό πεδίο δράσης. Να εντοπίσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους οπαδούς και γενικότερα τους νέους όχι μόνον της Θεσσαλονίκης. Να βαδίσουμε όλοι μαζί τη διαδρομή προς τη βελτίωση της κοινωνίας μας.

» Έχω πολλές σκέψεις για δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν. Επισκέψεις σε σχολεία και σχολές με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων για το ζήτημα της αθλητικής βίας. Να καταλάβουμε επιτέλους πως ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και σε μία κοινωνία ενώνει αλλά δε διχάζει. Να βραβέψουμε φιλάθλους για το ήθος και τα ιδανικά τους. Αυτούς που χειροκροτούν και την αντίπαλη ομάδα. Έτσι θα δημιουργήσουμε θετικά πρότυπα. Μέσα στο προσεχές διάστημα όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ΠΚΜ θα συνεδριάσουμε για να προγραμματίσουμε μια σειρά δράσεων.

» Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκριση του κόσμου. Μέσα στις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί και το πρόγραμμα πρωτοβουλιών στη δομή που δημιουργήθηκε στη μνήμη του Άλκη. Μέσα στο Φλεβάρη θα δούμε δράσεις με τη μορφή συναυλιών, διαδραστικών θεαμάτων και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα».

Πηγή: in.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση