ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση Θανάση: Κατάθεσε ανθρωπολόγος - Εκτός αίθουσας ο Μάτσας

Πότε θα συνεχιστεί η θανατική ανάκριση

ΚΥΠΕ

Με την μαρτυρία της ανθρωπολόγου Ελευθερίας Χαριλάου, η οποία εξέτασε τα οστά του Θανάση Νικολάου μετά την εκταφή τους, συνεχίστηκε η θανατική ανάκριση για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005.

Παρά το ότι η Νομική Υπηρεσία δεν είχε φέρει ένσταση, σε προηγούμενες διαδικασίες, το δικαστήριο έκρινε ορθό να ζητήσει την αποχώρηση, από την αίθουσα, του ποινικού ανακριτή Σάββα Μάτσα, ο οποίος θα κληθεί ως μάρτυρας της οικογένειας σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αφού κατατέθηκε, ως τεκμήριο, το βιογραφικό της ανθρωπολόγου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, Ελευθερίας Χαριλάου, η δικηγόρος της Δημοκρατίας έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση τα ευρήματα της στην δικανική αρχαιολογική και ανθρωπολογική της έκθεσης, που έχει ήδη κατατεθεί ως ένα από τα τεκμήρια.

Συγκεκριμένα, η ανθρωπολόγος επιβεβαίωσε τα ευρήματα της, σε σχέση με κατάγματα που εντοπίστηκαν στα οστά του Θανάση Νικολάου, όπως στο στέρνο, το θώρακα, τη σπονδυλική στήλη, την κνήμη, την ωμοπλάτη και αλλού.

Σε σχέση με το υοειδές οστό – το οποίο είχε αποσταλεί αργότερα στην Ελλάδα για εξειδικευμένες εξετάσεις – η Ελευθερία Χαριλάου ανέφερε πως διαπίστωσε «έλλειμμα οστού στο άκρο του αριστερού κέρας».

Σε ερώτηση γιατί δεν έγινε συγκόλληση – ανάταξη των κατακερματισμένων οστών, η Δρ.Χαριλάου είπε πως δεν επέτρεψαν τη διαδικασία οι ιατροδικαστές της οικογένειας Φίλιππος Κουτσάφτης, Σωκράτης Τσαντίρης και Μάριος Ματσάκης, ενώ διευκρίνισε πως παρόντες ήταν, από πλευράς της Δημοκρατίας, οι ιατροδικαστές Νικόλας Χαραλάμπους και Σοφοκλής Σοφοκλέους, χωρίς να αποκλείει και την παρουσία του Πανίκου Σταυριανού.

Ακολούθησε αντεξέταση, με την δικηγόρο της οικογένειας να αναφέρεται σε τρεις αποκλείσεις των ευρημάτων της έκθεσης της ανθρωπολόγου, από αυτά των ιατροδικαστών, όπως διαπιστώνονται μέσα από το ημερολόγιο ενεργείας που κατέγραφε μέλος της Αστυνομίας.

Η Δρ.Χαριλάου είπε πως η ίδια δεν εντόπισε κάποια κατάγματα που καταγράφονται από τους ιατροδικαστές, ενώ διευκρίνισε πως η ανθρωπολογική εξέταση έγινε σε μια μεγάλη περίοδο περίπου έξι μηνών και πως υπήρξε μια διαδικασία καθαρισμού των οστών.

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με τα ευρήματα των ιατροδικαστών σε σχέση με το υοειδές οστό, απάντησε θετικά, ενώ σε ερώτηση γιατί δεν κατέγραψε το έλλειμμα που εντόπισε σε αυτό, εξήγησε ότι δεν αποτελεί περιθανάτιο ή μεταθανάτιο εύρημα και δεν συνηθίζεται να περιλαμβάνεται στις ανθρωπολογικές εκθέσεις.

Σε ερώτηση κατά πόσο γνωρίζει το πώς μπορεί να επηρεαστεί η περαιτέρω εξέταση οστών από την συγκόλληση – ανάταξη τους, απάντησε αρνητικά.

Η θανατική ανάκριση θα συνεχιστεί στις 20 Δεκεμβρίου (10:00) με την μαρτυρία του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, ο οποίος αναμένεται να αντεξεταστεί στις 22 Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση