ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καζάνι που βράζει η κατάσταση στα Κατεχόμενα: Υπό κλοιό εθνικιστών η «Αφρίκα» (pics, vid)

Με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδό της όπου κατηγόρησε τον Ερντογάν για την εισβολή στη Συρία

Με κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν έξω από τα κεντρικά γραφεία κορυφώνεται το κύμα διαμαρτυρίας που έχει ξεσηκωθεί σε Τουρκία και Κατεχόμενα με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αφρίκα».

Εθνικιστικές ομάδες και σύλλογοι εποίκων έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της «Αφρίκα» υψώνουν την φωνή τους και έσπασαν τη γυάλινη πόρτα της εισόδου. Ακούγονται τα συνθήματα «Ο Αλλάχ Είναι Μεγάλος», «Μπάσταρδοι των ε/κ», «Τι γυρεύει αυτή η εφημερίδα εδώ;», «Ήρθαμε να πεθάνουμε» φωνάζουν τα πλήθη και «Να ζητήσουν συγγνώμη», άλλοι προσθέτουν «Δεν τελειώνει με το να ζητήσουν συγγνώμη». Η αστυνομία βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να τους ανακόψει αλλά δεν είναι αρκετοί. .

Δημοσιογράφοι και προσωπικό εφημερίδας βρίσκονται μέσα στα γραφεία της εφημερίδας και περιμένουν να δουν την εξέλιξη.

Ο Σενέρ Λεβέντ μίλησε με τον διευθυντή της Κ Ανδρέα Παράσχο και περιέγραψε την κατάσταση με πολύ αλγεινά χρώματα και έκανε έκκληση για βοήθεια στα Ηνωμένα Έθνη και σε όσους Κύπριους αγαπούν την ειρήνη και την ελευθερία.

Η Αφρίκα διαφωνεί με τον Πόλεμο του Άφριν, τον οποίο χαρακτηρίζει ως δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στα εδάφη μιας ξένης χώρας, μετά την εισβολή στην Κύπρο, το Καλοκαίρι του 1974. Αυτή η θέση της εφημερίδας που έχει βρει αντίκτυπο στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της, έχει προκαλέσει την οργή του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Επίσης, την οργή των εθνικιστικών κύκλων προκάλεσε και η αντίδραση στελεχών της τ/κ Αριστεράς στον πόλεμο του Άφιρν. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Ντογούς Ντεργιά, με στελέχη της τ/κ Δεξιάς να φτάνουν στο σημείο να απειλήσουν την ζωή της, πριν από λίγες ώρες.

Τι λέει ο Ακιντζί;

Το πρωί της Δευτέρας, έλαβε θέση για το όλο ζήτημα ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί για την υπόθεση της Αφρίκα δήλωσε : «Εκτός από τις πρώτες τρεις ημέρες, από την στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου, η ‘Αφρίκα’ υπήρξε η εφημερίδα που με κατέκρινε με τον πιο έντονο τρόπο. Το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής ήταν αδικαιολόγητο και άδικο. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα ήταν καλά να σωπάσει αυτή η εφημερίδα. Δεν συμμερίστηκα και δεν ενέκρινα και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Ωστόσο, μπορούμε να αντισταθούμε στο λάθος μονάχα με το σωστό. Ανεξάρτητα από τον βαθμό προβληματισμού που προκαλεί το δημοσίευμα, η λύση θα έρθει στο πεδίο της σκέψης. Δεν πρέπει να επιλεχθούν σε καμία περίπτωση προβοκάτσιες. Θέλω να επαναλάβω την προειδοποίηση που έκανα στο Αρχηγείο των Δυνάμεων Ασφαλείας και στο Γενικό Αρχηγείο της Αστυνομίας. Πιστεύω ότι θα λάβουν κάθε είδους μέτρο και δεν θα λάβουν χώρα ανεπιθύμητα γεγονότα. Δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν λάθος σκέψεις με λανθασμένες πράξεις. Αντιθέτως, τέτοιου είδους συμπεριφορά συμβάλλει στην διάδοση αυτών των σκέψεων. Για αυτό τον λόγο θεωρώ καθήκον μου να προειδοποιήσω την κοινή γνώμη».

Στα πλαίσια του σχετικού μηνύματος του, ο κ. Ακιντζί απορρίπτει την θέση περί τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Παράλληλα, λαμβάνει θέσει στο ζήτημα του Άφριν. Επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ για το αδιέξοδο. Τονίζει ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εδαφών και των συνόρων της.

Καταδικάζει η Κυπριακή Δημοκρατία

Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει απευθυνθεί προς τα Ηνωμένα `Εθνη και προς μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταγγέλλοντας την τουρκική στάση κατά της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα", και ζητώντας όπως ενεργήσουν για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην περιοχή που τελεί υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας. Το θέμα θα τεθεί επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών και σε αρμόδιους για την ελευθερία του Τύπου ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει έντονη ανησυχία για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα", στην κατεχόμενη Λευκωσία, σημειώνοντας πως αυτά έγιναν σε συνέχεια σχετικής υποκίνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους «αδελφούς και αδελφές» του στην κατεχόμενη Κύπρο να «δώσουν την αναγκαία απάντηση» στην «Αφρίκα», η οποία επέκρινε την τουρκική εισβολή στη Συρία.

"Η παρακίνηση του Τούρκου Προέδρου, η οποία περιέχει φανερά το στοιχείο της απειλής, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της πολιτικής του Τούρκου Προέδρου να εδραιώσει τις αυταρχικές πολιτικές του τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, περιλαμβανομένων και των περιορισμών στην ελευθερία του τύπου και της έκφρασης", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και τα επακόλουθά της στην κατεχόμενη Κύπρο και, όπως σημειώνεται, "στο πλαίσιο αυτό, έχει απευθυνθεί προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταγγέλλοντας την τουρκική στάση και ζητώντας όπως ενεργήσουν για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην περιοχή που τελεί υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας".

Το θέμα θα τεθεί επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών και σε αρμόδιους για την ελευθερία του Τύπου ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: kathimerini.com.cy, ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση