ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξεκινούν οι ανασκαφές στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας

Στο σημείο όπου εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου θα ετοιμάσει πρόταση που θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατό προς το Υπουργικό Συμβούλιο για πραγματοποίηση ανασκαφής στο σημείο όπου εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά, στο πλαίσιο διερευνητικής ανασκαφής στο χώρο του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ίδιος ο κ. Φωτίου, ο οποίος σε χθεσινή του ανάρτηση στο twitter είχε αναφέρει πως εντοπίστηκαν τα πρώτα οστά των 31 αγνοούμενων του νοσοκομείου Αθαλάσσας, ευχαριστώντας την ερευνητική ομάδα και σημειώνοντας πως "πολύ σύντομα προχωράμε για την ανασκαφή".

Σημειώνοντας πως στόχος της ανασκαφής θα είναι ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των λειψάνων όλων αυτών που τάφησαν στο συγκεκριμένο χώρο, ο κ. Φωτίου υπογράμμισε πως "ως Κυβέρνηση και ως πολιτεία θεωρούμε ότι έχουμε νομική και ηθική υποχρέωση να παραδώσουμε τα ταυτοποιημένα λείψανα στις οικογένειες τους ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε μια αξιοπρεπή ταφή, σύμφωνα με τη θρησκεία του καθενός και τις παραδόσεις μας". 

Τον Ιούλιο του 1974 τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την περιοχή Αθαλάσσας. Κατά τους βομβαρδισμούς πλήγηκαν οι εγκαταστάσεις και οι θάλαμοι ασθενών του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας, με αποτέλεσμα 33 πρόσωπα να χάσουν τη ζωή τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τρεις Τουρκοκύπριοι. Οι σοροί δυο νεκρών παραδόθηκαν στους οικείους τους και τάφηκαν στις γενέτειρές τους. Οι υπόλοιποι νεκροί τάφηκαν πρόχειρα σε μεγάλο κρατήρα που προκλήθηκε από υψηλής ισχύος βόμβα της τουρκικής αεροπορίας. Σημειώνεται πως οι υποθέσεις των 28 νεκρών Ελληνοκυπρίων που τάφησαν εκεί περιλαμβάνονται στο σχέδιο καταλόγου πεσόντων κατά ή συνεπεία της τουρκικής εισβολής που συνομολογήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

`Οπως είπε ο κ. Φωτίου, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε χθες υπό την εποπτεία του ιδίου διερευνητική ανασκαφή στο χώρο όπου, με βάση τις μαρτυρίες και άλλα στοιχεία, είχαν ταφεί οι νεκροί.  Η διερευνητική ανασκαφή κρίθηκε αναγκαία ώστε να εξακριβωθεί το ακριβές σημείο του χώρου ταφής και η ύπαρξη ή όχι λειψάνων εντός του συγκεκριμένου χώρου. Η ανασκαφή σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από Κύπριους επιστήμονες με επικεφαλής/συντονιστή τον σύμβουλο του Επιτρόπου Προεδρίας Ξενοφώντα Καλλή.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, κατά την ανασκαφή και σε βάθος περίπου 2,5 μέτρων εντοπίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα οστά, τα οποία ευρίσκοντο θαμμένα τυλιγμένα σε κουβέρτα. Λήφθηκαν δείγματα από τα οστά για σκοπούς επιστημονικών εξετάσεων, ώστε να εξακριβωθεί η ποιότητα του γενετικού υλικού, λόγω του ότι η περιοχή του χώρου ταφής επιμολύνθηκε κατά καιρούς με διάφορα μπάζα.  Μετά τον εντοπισμό των οστών ο χώρος αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή. 

`Οπως είπε ο κ. Φωτίου με βάση τα ευρήματα της διερευνητικής ανασκαφής καθώς και των ερευνών που έγιναν και συνεχίζονται, ο ίδιος θα ετοιμάσει πρόταση "που θα κατατεθεί από την Προεδρία προς το Υπουργικό Συμβούλιο για πραγματοποίηση της ανασκαφής το συντομότερο δυνατόν". 

Ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε τη συμπαράσταση του ιδίου και της πολιτείας στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι οικογένειες των θυμάτων, διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία θα βρίσκεται αρωγός και συμπαραστάτης στη νέα τους δοκιμασία.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X