ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Χαλασμός» από τα ξημερώματα στην Κύπρο - Ισχυροί άνεμοι, καταιγίδες και χιόνια

Σε κλοιό κακοκαιρίας τις επόμενες μέρες

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη την Κύπρο αναμένεται να επιδεινωθούν από τα ξημερώματα της Τρίτης (8/1).

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Κύπρου κύμα κακοκαιρίας θα «χτυπήσει» με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς ανέμους.


SOS: Έκτακτη προειδοποίηση για τα παράλια - Σφοδροί άνεμοι (pic)


«Βαρομετρικό χαμηλό, συνοδευόμενο από πολύ ισχυρούς νοτιοδυτικούς ως δυτικούς ανέμους, αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή από τα ξημερώματα της Τρίτης».

Η πρόγνωση του καιρού


«Εξαιρετικά ισχυρός» αντικυκλώνας επηρεάζει την Κύπρο


Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και κυρίως προς τα ξημερώματα αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά και βόρεια παράλια και αργότερα και σε άλλες περιοχές. Στα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση, ενώ σε καταιγίδα δεν αποκλείεται να πέσει χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ για να καταστούν κυρίως από τα μεσάνυχτα και μετά νοτιοδυτικοί, ισχυροί, 5 Μποφόρ και αργότερα μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη, στα ανατολικά παράλια και μέχρι κυματώδης, στα υπόλοιπα παράλια. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 7 στα νότια παράλια, γύρω στους 10 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στον μείον 1 βαθμό στα ψηλότερα ορεινά. Στα ψηλότερα ορεινά, στα ορεινά αλλά και σε ορισμένες ημιορεινές περιοχές αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Αύριο, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Χιόνι ή χιονόνερο δεν αποκλείεται να πέσει και σε ορισμένες ημιορεινές περιοχές, ενώ σε καταιγίδα δυνατό να πέσει χαλάζι. Αργότερα, ο καιρός σε κάποιες περιοχές θα σημειώσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν το πρωί νοτιοδυτικοί, πολύ ισχυροί, 6 Μποφόρ για να καταστούν κυρίως μετά το μεσημέρι δυτικοί, πολύ ισχυροί και παροδικά τοπικά στα προσήνεμα παράλια μέχρι σφοδροί, 6 με 7 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι το πρωί γενικά κυματώδης για να καταστεί αργότερα κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης και τοπικά στα προσήνεμα παράλια μέχρι τρικυμιώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 13 στα παράλια και γύρω στο μηδέν στα ψηλότερα ορεινά. Στα ψηλότερα ορεινά αλλά πιθανώς και σε ορισμένες ορεινές περιοχές θα επικρατεί παγετός.

Αύριο βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικά μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως στα δυτικά και βόρεια παράλια, ενώ στα ορεινά και πιθανώς και σε κάποιες ημιορεινές περιοχές θα σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση. Αργότερα, ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί, μέτριοι μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 Μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια πολύ ισχυροί, 6 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι πολύ κυματώδης, στα νότια και ανατολικά παράλια και μέχρι τρικυμιώδης, στα δυτικά και βόρεια παράλια.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά δυνατό να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές, ενώ στα ορεινά δεν αποκλείεται να σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος για να καταστεί αργότερα κυρίως συννεφιασμένος και κυρίως μετά το μεσημέρι αναμένονται, σε κάποιες περιοχές, μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα και, χιόνια σε κάποιες ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να πλησιάσει κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Την Παρασκευή, διαστήματα ηλιοφάνειας θα εναλλάσσονται με παροδικά αυξημένη συννεφιά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή άνοδο για να κυμανθεί στις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Οδικό δίκτυο - Αστυνομία  

Λόγω των καιρικών συνθηκών η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως:

Στην επαρχία Πάφου, κλειστοί για την τροχαία κίνηση είναι οι δρόμοι Αμαργέτης – Κελοκεδάρων - Νατάς, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ξερού (περιοχή Ζυριπιλλή) και Γαλαταριάς – Σαλαμιού, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ξερού. Το γεφύρι του ποταμού Τζιελεφού εξακολουθεί να είναι κλειστό.

O δρόμος Προδρόμου – Τροόδους, είναι κλειστός για όλα τα οχήματα.

Ανοικτοί ΜΟΝΟ για οχήματα 4Χ4 ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες είναι οι δρόμοι:

Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού:

Πλατρών – Τροόδους

Καρβουνά – Τροόδους
Χαντριών – Κυπερούντας - Καρβουνά
Αγίου Θεόδωρου – Παπούτσας


Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου:
Πεδουλά – Προδρόμου
Πεδουλά – Pinewood – Κακοπετριάς
Προδρόμου – Λεμύθου
Προδρόμου – Τροοδίτισσας – Πλατρών
Πεδουλά – Κύκκου


Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας:
Παλαιχωρίου – Αγρού
Παλαιχωρίου – Απλικίου
Πολύστυπου – Χανδριών
Πολύστυπου – Μαδαρής
Παλαιχωρίου – Ασκά – Φτερικουδίου – Άλωνας – Πλατανιστάσας
Άλωνας – Πολυστύπου – Λαγουδερών
Λαγουδερών - Ξυλιάτου

Επίσης, ολισθηροί λόγω παγετού είναι οι δρόμοι:
Πεδουλά – Μουτουλλά
Πεδουλά - Λεμύθου



Στις περιοχές Τροόδους, Κυπερούντας και Πλατανιών σημειώνεται χιονόπτωση και επικρατεί ομίχλη, με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι περιορισμένη.


Παράλληλα, στην επαρχία Πάφου, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, σημείο του κύριου δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, δύο χιλιόμετρα έξω από το Στρουμπί προς Γιόλου, υπέστη καθίζηση στην αριστερή πλευρά με κατεύθυνση προς Γιόλου, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το προστατευτικό κιγκλίδωμα. Ο δρόμος έχει σηματοδοτηθεί κατάλληλα.

Λόγω των βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές το οδόστρωμα είναι επικίνδυνο και καλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όσοι θα διακινηθούν στους δρόμους προτρέπονται να κινούνται με ασφαλή, χαμηλή ταχύτητα, να τηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Επίσης, οι πολίτες πριν από κάθε μετακίνησή τους, μπορούν να ενημερώνονται από την κατηγορία «Οδικό Δίκτυο», στο Application της Αστυνομίας Κύπρου και την ενημερωτική σελίδα www.cypruspolicenews.com, καθώς επίσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας, για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση