ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Tώρα θα παρακολουθούν και με τον νόμο τα τηλέφωνά μας

Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

To «πράσινο φως» στις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και επιστολών πολιτών, αναμένεται να ανάψει νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για ψήφιση.

Το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ως στόχο την παρέμβαση της Δικαιοσύνης κατόπιν δικαστικού διατάγματος, σε ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό όπλο στα χέρια της Αστυνομίας , της ΚΥΠ και της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι παρακολουθήσεις θα γίνονται μόνο από εξουσιοδοτημένα μέλη της Αστυνομίας και της ΚΥΠ και η εξουσιοδότηση θα δίδεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τον διοικητή της ΚΥΠ, ενώ θα έχει διάρκεια δύο χρόνια, ωστόσο θα δίδεται η δυνατότητα ανανέωσης.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας θα εποπτεύεται από τριμελή επιτροπή, που θα έχει αρμοδιότητα να διενεργεί αυτεπάγγελτους ελέγχους.
Με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, ο Γενικός Εισαγγελέας, κατόπιν γραπτού αιτήματος του Αρχηγού της Αστυνομίας, του Διοικητή της ΚΥΠ ή άλλου ανακριτή, θα ζητά την έκδοση δικαστικού διατάγματος για παρακολούθηση συγκεκριμένης ιδιωτικής επικοινωνίας, για την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αίτηση για την έκδοση του διατάγματος θα υπογράφεται από τον Γενικό Εισαγγελέα και θα συνοδεύεται από ένορκη δήλωση αρμόδιου δημόσιου λειτουργού και θα συνοδεύεται από ένορκο δήλωση αρμόδιου δημόσιου λειτουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση