ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τραγωδία Μαρί - 12 χρόνια από τη φονική έκρηξη

Το χρονικό της τραγωδίας

24news team

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (11/7) από την φονική έκρηξη στο Μαρί που κόστισε τη ζωή 13 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό Βασιλικού. 

Σήμερα το πρωί τελείται το ετήσιο μνημόσυνο στο χώρο της τραγωδίας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα εκφωνήσει τον επιμνημόσυνο λόγο. Επίσης θα παραστούν η Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Άμυνας και ο Δήμαρχος Λεμεσού κ.α. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Δημοκρατίας και η Πρόεδρος Βουλής θα καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ. Στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων της Ε.Μ.Α.Κ. θα παραστούν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, η Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοφίνου και Προέδροι ή Εκπρόσωποι του ΣΥ.ΠΥ.Κ. και Ο.ΣΥ.ΠΥ.Κ κ.α.

Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ανακηρύξει σε ήρωες του 13 ανθρώπους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, ενώ η δικαιοσύνη επέβαλε ποινές σε όσους κρίθηκε ότι είχαν ευθύνες για την τραγωδία.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011, η ώρα 04.00 το πρωί, όταν ξέσπασε για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα πυρκαγιά σε δύο εκ των 98 εμπορευματοκιβωτίων που περιείχαν εκρηκτικές ύλες, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Τα εμπορευματοκιβώτια κατασχέθηκαν από πλοίο το οποίο κατευθυνόταν προς Συρία δυόμισι χρόνια πριν.

Στο σημείο έσπευσε αμέσως η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Γύρω στις 5:40, κατά την διάρκεια της κατάσβεσης σημειώθηκε η φονική έκρηξη προκαλώντας ωστικό κύμα τριών χιλιομέτρων και οδηγώντας στον θάνατο 13 ανθρώπους (πυροσβέστες, αξιωματικούς και στρατιώτες).

Να σημειωθεί ότι η έκρηξη προκάλεσε και σοβαρές ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

Ήρωες

Στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, έχασαν τη ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος:

Ο Πλοίαρχος, Ανδρέας Ιωαννίδης

Ο Αντιπλοίαρχος, Λάμπρος Λάμπρου

Ο Αρχικελευστής, Κλεάνθης Κλεάνθους

Ο Επικελευστής, Μιχάλης Ηρακλέους

Ο Κελευστής, Αντώνης Χαραλάμπους

Οι Λοχίες Σπύρος Τταντής, Βασίλης Κρόκος, Γιώργος Γιακουμής, Παναγιώτης Θεοφίλου, Αδάμος Αδάμου

Οι ναύτες, Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου

Ο Υπαστυνόμος, Ανδρέας Παπαδόπουλος

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση