ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τον Απρίλιο διαγωνισμός για προμήθεια υγροποιημένου ΦΑ

«Μιλήσαμε με τις εταιρείες χρειάζονται περισσότερο χρόνο»

Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό τον ερχόμενο Απρίλιο του 2018 για συμβόλαιο προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγή και τον Ιούνιο του ιδίου έτους θα προκηρύξει διαγωνισμό για τις ανάλογες υποδομές, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Συμεών Κασσιανίδης.

Η νέα προσπάθεια γίνεται προκειμένου να επιτευχθεί η έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, την 1η Ιανουαρίου 2020, προκειμένου να αποφευχθούν τα πρόστιμα από την ΕΕ λόγω εκπομπών ρύπων.

Η διαδικασία, όπως εξήγησε ο κ. Κασσιανίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, διαθέτει προοπτικές λόγω του διαχωρισμού των δύο συμβολαίων, δηλαδή του συμβολαίου προμήθειας και των υποδομών.

Όπως είπε, οι υποδομές στο Βασιλικό (Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου, προβλήτα κλπ) θα στοιχίσουν €250 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 40% η €101 εκατ. θα προέλθουν από ευρωπαϊκή χορηγία. Στα σενάρια εξετάζεται και το ενδεχόμενο χερσαίας μονάδας αποϋγροποίησης.

Για το υπόλοιπο ποσό, είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ΑΗΚ θα συμμετέχει με ποσοστό 30% στο όχημα ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί.

«Μιλάμε για δύο διαφορετικά συμβόλαια, το ένα η προμήθεια φυσικού αερίου και το άλλο οι υποδομές. Το ότι τα δύο έργα ήταν μαζί ήταν ένας από τους λόγους που δεν καταφέραμε να έχουμε επιτυχία μέχρι τώρα», ανέφερε ο κ. Κασσιανίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής.

Λέγοντας πως ο στόχος είναι η προκήρυξη διαγωνισμού προμήθειας, το 1ο τρίμηνο του 2018 για το συμβόλαιο προμήθειας και το 2ο τρίμηνο του 2018 και προκήρυξη για την ανάπτυξη των υποδομών, ο κ. Κασσιανίδης συμπλήρωσε ότι «θεωρούμε ότι μετά και από συζητήσεις με προμηθευτές ότι αυτό τον χρονοδιάγραμμα είναι σφικτό αλλά είναι εφικτό και μπορεί να υλοποιηθεί».

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να γίνει προμήθεια φυσικού αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα, ο κ. Κασσιανίδης είπε πως θα ήταν χαρά για την ΔΕΦΑ να προμηθεύεται από τα κυπριακά κοιτάσματα, για να προσθέσει όμως ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα μέχρι το 2020. «Μιλήσαμε με τις εταιρείες χρειάζονται περισσότερο χρόνο», είπε.

Ο κ. Κασσιανίδης δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα οικονομικά δεδομένα του συμβολαίου προμήθειας φυσικού αερίου, λέγοντας ότι αυτά θα εξεταστούν στην πορεία.

Σε ερώτηση γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν οι υφιστάμενες υποδομές όπως προβλήτα στο ιδιωτικό τερματικό καυσίμων στο Βασιλικού, ο κ. Κασσιανίδης είπε πως η ύπαρξη κρατικών υποδομών ήταν προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση