ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το χαλίτζι Τυλληρίας στις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ

Η τεχνογνωσία στην παραγωγή του τυριού περνά από τη μια γενιά στην άλλη και μέχρι σήμερα παράγεται σε μικρές οικιακές επιχειρήσεις ή σε σπίτια των κατοίκων της Τηλλυρίας

ΚΥΠΕ

Την προσθήκη του χαλιτζιού Τηλλυρίας, του κυπριακού ημίσκληρου λευκού τυριού, στο μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κομισιόν, ανακοινώνοντας παράλληλα και την προσθήκη του Τουρκικού τυριού Ezine peyniri στον κατάλογο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, τα «Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias» είναι ένα μαλακό έως ημίσκληρο λευκό τυρί από την Κύπρο, φτιαγμένο από θερμικά επεξεργασμένο φρέσκο κατσικίσιο γάλα, πυτιά και αλάτι.

Ωριμάζει σε αλατισμένο ορό γάλακτος για τουλάχιστον σαράντα ημέρες και έχει απαλή έως ημίσκληρη και αρκετά εύθρυπτη υφή με χαρακτηριστικές τρύπες διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων. Το τυρί έχει φρέσκια γεύση, με άρωμα λεμονιού και ελαφρώς αλμυρό.

Το όνομα του προϊόντος προέρχεται από το χαρακτηριστικό σχήμα του τυριού, το καθαρό λευκό του χρόωμα και την ακανόνιστη τραχεία του όψη, που θυμίζει πέτρες γυαλισμένες λείες από θαλασσινό νερό, με τα κομμάτια του συγκεκριμένου τυριού να μοιάζουν με βότσαλα.

Η τεχνογνωσία στην παραγωγή του τυριού περνά από τη μια γενιά στην άλλη και μέχρι σήμερα παράγεται σε μικρές οικιακές επιχειρήσεις ή σε σπίτια των κατοίκων της Τηλλυρίας. Το προϊόν προστίθεται πλέον στο μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά στην προσθήκη στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) του Ezine Peyniri, ενός κρεμώδους λευκού τυριού από την Τουρκία, φτιαγμένου από μείγμα πρόβειου, κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος και θαλασσινού αλατιού.

Το τυρί, το οποίο έχει κρεμώδες και βουτυρώδες άρωμα μαγειρεμένου γάλακτος, ωριμάζει σε άλμη για τουλάχιστον οκτώ μήνες, γεγονός που του δίνει τη χαρακτηριστική ξινή και ήπια γλυκιά γεύση του. Η περιοχή στην οποία παράγεται το τυρί αντανακλά τη μετάβαση μεταξύ του κλίματος της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς η περιοχή έχει πλούσια χλωρίδα εκατοντάδων αρωματικών φυτών λόγω των ημίυγρων κλιματολογικών συνθηκών, των υψηλών βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων.

Τα ζώα που παράγουν γάλα για «Ezine Peyniri» τρέφονται αποκλειστικά με ζωοτροφές της γεωγραφικής περιοχής. Η ελάχιστη μέση περίοδος βόσκησης είναι τουλάχιστον οκτώ μήνες ετησίως. Η ποιότητα του γάλακτος είναι αποτέλεσμα της ελευθέρας βοσκής γαλακτοπαραγωγής και της αφθονίας και της ποιότητας των ζωοτροφών που διατίθενται στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων βρίσκεται στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση