ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιδιωτικές πισίνες: Υπάρχει έλεγχος;

Εξετάζεται το πώς θα μπορούσε να προσαρμοστεί σχετική ρύθμιση

Ένα τετράχρονο αγοράκι δίνει μάχη για την ζωή του, στο Μακάρειο Νοσοκομείο, μετά την πτώση του σε πισίνα, το απόγευμα της Τρίτης, την ίδια ώρα που οι νομοθεσίες μας, όσον αφορά την ασφάλεια των πισίνων, φαίνεται πως είναι ελλιπείς ή ανύπαρκτες.

Διαβάστε, επίσης: Δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή ο 4χρονος που έπεσε σε πισίνα στην Πάφο

Για το θέμα της ασφάλειας των πισίνων, δημόσιων/κοινόχρηστων ή ακόμα και ιδιωτικών, επικοινωνήσαμε με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος μας ανέφερε ότι βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των νόμων για αναπροσαρμογές, όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας.

Σημαντικό το κάλυμμα

Όπως μας ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου, σε χώρες του εξωτερικού υποχρεούνται οι ιδιωκτήτες πισίνων να χρησιμοποιούν προστατευτικό κάλυμμα, ούτως ώστε, σε περίπτωση που κάποιος χάσει την ισορροπία του, ή ένα παιδί ξεφύγει από την προσοχή τους, να αποσοβηθεί ένας μεγάλος κίνδυνος. 

Αυτό το διάστημα ο ίδιος, υπογράμμισε, αναζητά σε ποια νομοθεσία θα μπορούσε να προσαρμοστεί μια ρύθμιση για τον έλεγχο των ιδιωτικών πισίνων.

Παράλληλα, το κάλυμμα, πρόσθεσε, επιτελεί και οικολογικό έργο, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να εμποδίσει την μεγάλη εξάτμιση νερού, που μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 300 περίπου λίτρα. Αυτή η ποσότητα, εξήγησε, είναι ανάλογη με τις ανάγκες δύο ανθρώπων σε ημερήσια βάση (πλύσιμο, πόση, νοικοκυριό κτλ).

Ύπαρξη ναυαγοσώστη

Ο κ. Θεοπέμπτου επεσήμανε, επίσης, ότι σε δημόσιες πισίνες, σε πισίνες συγκροτημάτων διαμερισμάτων που θεωρούνται κοινόχρηστες, υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες να παρέχουν ναυαγοσώστη. Η υποχρέωση των ιδιοκτητών για την επίβλεψη των πισίνων τους από ναυαγοσώστες, προκύπτει από το βάθος της καθεμιάς. Όσον αφορά πισίνες που υπάγονται σε δημοτικές αρχές ή στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, πάντα υπάρχει προσωπικό για την ασφάλεια των κολυμβητών.

Σπαταλούν πόσιμο νερό για τις πισίνες

Πρόσφατα, η ολομέλεια της Βουλής, απέρριψε οριακά την πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, για απαγόρευση γεμίσματος πισίνων με νερό της Υδατοπρομήθειας, που προορίζεται για οικιακή κατανάλωση.

Σχετικά με το θέμα, ανέφερε στο 24News ότι το Κίνημα θα επιδιώξει την εκ νέου συζήτηση για την τιμολόγηση του πόσιμου νερού και, συγκεκριμένα, την αύξηση της τιμής, όταν αυτό θα προορίζεται για «σπατάλη», όπως για παράδειγμα, τις πισίνες.

Ως δεύτερη επιλογή, εξετάζεται η επιβολή φόρου κατοχής πισίνας - στην Ελλάδα υπολογίζεται με τα τετραγωνικά μέτρα - δηλαδή, να καταβάλλει στην δημοτική αρχή ο ιδιωκτήτης ένα χρηματικό ποσό.

Ως τρίτη επιλογή, κατέληξε, εξετάζεται το κατά πόσον θα αναμένει το Κίνημα να επαναλειτουργήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά τις θερινές διακοπές, για να θέσει εκ νέου την πρόταση για απαγόρευση της χρήσης του νερού της Υδατοπρομήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X