ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θάνατος Petruna: Τι ισχύει για τα Ρότβαϊλερ στην Κύπρο

Δείτε τις απαγορευμένες ράτσες

Όλες οι ράτσες σκύλων, υπό διάφορες συνθήκες, πιθανόν να γίνουν επικίνδυνες για τον άνθρωπο, αναφέρει ο αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης. Παρ' όλ' αυτά, στην μικρή λίστα με τις απαγορευμένες στην Κύπρο ράτσες σκύλων, τα Ρότβαϊλερ, που, όπως φαίνεται, προκάλεσαν τον θάνατο της άτυχης Petruna Milchova Nikolova, δεν αποτελούν μέρος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της συναδέλφου, Άντριας Δημητρίου, στην «Καθημερινή», ο κ. Πίπης τόνισε πως «δεν επιτρέπεται η είσοδος στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σκύλου που ανήκει στις πιο κάτω φυλές, ανεξαρτήτως της χώρας προελεύσεως:

• Pit Bull Terrier ή American Pit Bull
• Japanese Tosa ή Tosa Inu
• Dogo Argentino ή Argentinian Mastiff
• Fila Brasileiro ή Brazilian Mastiff

Kατά τα άλλα, από τη στιγμή που θα συνοδεύονται από τα αναγκαία παραστατικά και κτηνιατρικά πιστοποιητικά, οι σκύλοι δεν χρειάζονται άδεια εισαγωγής για να εισέλθουν στην Κύπρο.

Σε ό, τι αφορά τα σκυλιά Rottweiller και σε ποιο βαθμό θεωρούνται επικίνδυνα και τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες τους, ο κ. Πίπης μας επισήμανε πως «οι σκύλοι Rottweiller δεν περιλαμβάνονται στην ομάδα των επικίνδυνων φυλών που αναφέρονται στον Περί Σκύλων Νόμο. Ως προς το τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες και σε ποιό βαθμό αυτά είναι επικίνδυνα, «πρέπει να επισημάνουμε πως δεν υπάρχουν οιασδήποτε συγκεκριμένης φύσης ενδείξεις, οι ποίες είναι παθογνωμονικές και τις οποίες όταν επισημάνουν οι ιδιοκτήτες αποτελούν απόδειξη για εξαγωγή συμπεράσματος πως πρόκειται για επικίνδυνο ζώο», όπως ανέφερε.

Παράλληλα τόνισε πως όλες οι φυλές των σκυλιών, άλλες κατά πολύ και άλλες σε μικρότερο βαθμό, μπορούν, υπό συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. συγκεκριμένη εκπαίδευση του, ενδεχόμενη ύπαρξη νεογέννητων κουταβιών στο περιβάλλον διαβίωσης τους ή πέριξ αυτού κλπ), δεδομένα και καταστάσεις, να καταλήξουν στο να αντιδράσουν και να ενεργήσουν κατά τρόπον που να καθιστά τον σκύλο, από τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, σε επικίνδυνο για την ασφάλεια και ακεραιότητα του ζώο.

«Για τούτο το λόγο πρέπει, τέτοιου είδους όροι του τύπου “επικίνδυνα ζώα” να μεταχειρίζονται με προσοχή και φειδώ προκειμένου να μην καταλήξουμε στην αντίθετη πλευρά υποθάλποντας τη δημιουργία στο κοινό αισθημάτων εκδικητικότητας και μίσους έναντι των σκυλιών γενικά, ένεκα των μεμονωμένων αυτού του είδους περιστατικών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πίπης.

Αναφορικά με το τι προβλέπει η νομοθεσία για τον χειρισμό των σκύλων μετά από επίθεση σε άνθρωπο, ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών διευκρίνισε πως «πέραν των υποχρεώσεων, που με βάση τον περί σκύλων νόμο, υπέχουν οι ιδιοκτήτες σκύλων όσον αφορά τη σήμανση τους και τη δήλωση/καταχώρηση τους στο μητρώο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και ακολούθως το αντίστοιχο μητρώο των τοπικών αρχών, κάθε ιδιοκτήτης ζώων οφείλει και υποχρεούται να λαμβάνει τα δέοντα μέτρα και να ενεργεί κατά τρόπον που με την κατάλληλη περίφραξη που έχει στο χώρο διαβίωσης του να αποτρέπεται η διαφυγή του όποιου ζώου που αυτός έχει στην κατοχή/κυριότητα του και η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του χωρίς επίβλεψη. Επιπρόσθετα υποχρεούται να έχει τοποθετήσει σε εμφανή χώρο ανάλογα προειδοποιητικά σήματα και κείμενο τα οποία να γνωστοποιούν την ύπαρξη και διαβίωση σκύλου στους χώρους διαμονής του (αυλή του σπιτιού της) ώστε οι διαβάτες να ενημερώνονται και να είναι προσεκτικοί για τούτο».

Για το πώς πρέπει το ευρύ κοινό να προχωρήσει σε περίπτωση προσπάθειας επίθεσης ή επίθεσης από σκύλους, ο κ. Πίπης αναφέρει πως «στις περιπτώσεις αυτές ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει πως έχει να κάνει με ζώα τα οποία δεν διαθέτουν λογική και ως εκ τούτου πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός κατά την προσέγγιση του στα ζώα αυτά αποφεύγοντας την όποια διάδραση του με ζώα τα οποία του είναι άγνωστα, προκειμένου να αποκλείσει με αυτό τον τρόπο την όποια προσπάθεια επίθεσης του ζώου».

Το Κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων εκφράζει δημόσια τη μεγάλη της λύπη για τον άδικο και φρικτό θάνατο, που βρήκε η 46χρονη γυναίκα από δαγκωματιές σκύλων, σημειώνοντας πως οι σκύλοι ροτβάιλερ δεν ανήκουν στις επικίνδυνες φυλές σκύλων, όμως επειδή είναι μεγαλόσωμοι και δυνατοί μπορεί να εκπαιδευτούν και να γίνουν επιθετικοί.

Όπως προσθέτει «επιθετικοί μπορούν να γίνουν και όλοι ανεξαίρετα οι σκύλοι, που ζουν κάτω από συνθήκες αιχμαλωσίας, δεν τους έχει πλησιάσει ποτέ άνθρωπος εκτός από τον κάτοχό τους και κακοποιούνται».

«Οι σκύλοι δεν είναι ποτέ οι κύριοι ένοχοι σε μία κατάσταση όσο επώδυνη και αν είναι αυτή. Την πλήρη ευθύνη έχουν πάντοτε οι κάτοχοι τους με τον τρόπο που τους κρατούν και τους μεγαλώνουν. Μεγάλη ευθύνη φέρει και το κράτος που δεν σεβάστηκε και δεν εφάρμοσε μέχρι σήμερα τον Περί Σκύλων Νόμο. Υπάρχουν πρόνοιες που δεσμεύουν τους κατόχους σκύλων σε θέματα κατοχής, σήμανσης, αναπαραγωγής και σωστής κράτησης με βάση το νόμο για την προστασία και την ευημερία των ζώων, αρ. 46(1)94», αναφέρει η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων.

Επίσης, σημειώνει πως «υπάρχει πρόνοια που δεν επιτρέπει στον κάτοχο του σκύλου να τον αφήνει να κυκλοφορεί ελεύθερος εκτός της οικίας του ή του ιδιόκτητου του χώρου, χωρίς να είναι δεμένος και να τον κρατά από το λουρί άτομο άνω των δεκαέξι χρόνων», για να συμπληρώσει πως πρόνοια απαγορεύει την αναπαραγωγή σκύλων που ανήκουν στις επικίνδυνες φυλές και όμως η αναπαραγωγή τους είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση