ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θανατηφόρα Τροχαία: Κάμερες παντού και πρόστιμα εκατοντάδων ευρώ

«Αργούμε να λάβουμε αποφάσεις και αυτό κοστίζει ανθρώπινες ζωές»

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, με αφορμή τα πρόσφατα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα και ειδικότερα τα δύο χθεσινά, με θύματα έναν πατέρα 38 ετών από την Λεμεσό και ένα κοριτσάκι μόλις πέντε ετών στην Λάρνακα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Τροχαίας Αρχηγείου, Σπύρο Σπύρου, συζητήθηκαν μερικοί τρόποι ώστε η Αστυνομία να καταστεί όσο τον δυνατόν πιο αποτελεσματική. Ωστόσο, εκ μέρους της Αστυνομίας, πρόσθεσε, τα μέτρα πρόληψης των οδικών συγκρούσεων γίνονται ολοένα και πιο αυστηρά. Συνέχισε, όμως, λέγοντας ότι πέραν των μέτρων που λαμβάνει η Αστυνομία, πρέπει όλοι μας, ως οδηγοί, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη οδική συνείδηση, για την προστασία εμάς των ιδίων, αλλά και των υπολοίπων χρηστών του οδικού δικτύου.

Κάμερες «χθες, παντού»

Τεράστια είναι η ανάγκη για να τοποθετηθούν οι κάμερες τροχαίας στους δρόμους της Κύπρου «χθες», δήλωσε στο 24News ο κ. Σπύρου, όπως και η ανάγκη για να αυξηθούν κατακόρυφα τα ποσά των προστίμων για τροχαίες παραβάσεις.

Όπως μας ανέφερε, τα πρόστιμα στην Κύπρο αυτή την στιγμή, αποτελούν «χάδι», σε ορισμένες περιπτώσεις, για τους παρανομούντες των δρόμων, αφού το ποσό των 85 ευρώ πολύ εύκολα μπορεί να το πληρώσει ο οποιοσδήποτε. «Αυτό είναι αδιανόητο», πρόσθεσε εμφατικά, καθώς δεν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, ένας παρανομούντας καλείται να πληρώσει πρόστιμο μέχρι και 700 ευρώ, σημείωσε.

Όσον αφορά τις κάμερες, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για τον χρόνο της εγκατάστασής τους, αλλά εκ μέρους της Αστυνομίας ασκούνται οι πιέσεις για την όσο το δυνατόν πιο άμεση εγκατάστασή τους. Στην Κύπρο, ανέφερε, πάντα ακολουθούμε τους άλλους, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε αποφάσεις με αργούς ρυθμούς, γεγονός που κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Έμφαση στα «μελανά σημεία»

Οι κάμερες τροχαίας θα τοποθετηθούν στα λεγόμενα «μελανά σημεία» του οδικού δικτύου της Κύπρου, όπου παρατηρούνται οι περισσότερες τροχαίες συγκρούσεις. Κάμερες θα εγκατασταθούν στις αστικές περιοχές και στους αυτοκινητοδρόμους, ενώ θα υπάρχουν και μετακινούμενες, που θα τοποθετούνται στις περιοχές όπου φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα στην Κύπρο πιστεύεται ότι θα είναι θεαματικά, τόνισε ο κ. Σπύρου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα που υπάρχουν από χώρες του εξωτερικού, όπου τα συστήματα φωτοεπισήμανσης λειτουργούν εδώ αρκετά χρόνια. Σε διάφορες χώρες, τα δυστυχήματα μειώθηκαν σε ποσοστό 30-40%. Δεν παρέλειψε να αναφέρει, επίσης, ότι στο παρελθόν, όταν λειτουργούσαν οι κάμερες και στην Κύπρο, είχε καταγραφεί μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων μέχρι και 50%.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X