ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα σκουπίδια «μολύνουν» το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας (Pics)

Σφοδρά παράπονα από τους μαγαζάτορες της περιοχής

Σε κακό χάλι είναι παρατημένη η κεντρικότερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, στην εντός των τειχών πόλη, σε σημείο όπου βρίσκονται μερικά από τα πιο δημοφιλή κέντρα αναψυχής της περιοχής, όπως καταγγέλλουν στο 24News ιδιοκτήτες. Αναφερόμαστε στην περιοχή του Μιναρέ, στην γωνία των οδών Σούτσου και Πειραιώς, όπου τα σκουπίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για τον τουρισμό.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε τραβήχτηκαν από τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής της περιοχής, πρωί Κυριακής, καθώς προηγήθηκε βράδυ Σαββάτου, όταν, συνήθως, η περιοχή σφίζει από ζωή και τα μαγαζιά αδειάζουν τα σκουπίδια τους στο «κλουβί» που έχει φτιάξει ο Δήμος Λευκωσίας.

Εστία μόλυνσης, αρνητική εικόνα και σοβαροί κίνδυνοι

Τα παράπονα των καταστηματαρχών είναι σφοδρά, καθώς εδώ και πολύ καιρό, ζητούν την μετακίνηση του «κλουβιού» με τα σκουπίδια. Αφ’ ενός, επειδή το καλοκαίρι προκαλείται έντονη δυσοσμία σε ολόκληρη την περιοχή και, αφ’ ετέρου, επειδή προφανώς αποτελεί εστία μόλυνσης και δημιουργεί μια άκρως αρνητική εικόνα, τόσο για τους δημότες, όσο και για τους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται ολόχρονα την Λευκωσία για να ξεναγηθούν και να περιηγηθούν στο ιστορικό κέντρο της. Και, φυσικά, καμία ενέργεια προς την βελτίωση της κατάστασης, δεν φαίνεται να έχει γίνει, βάσει των παραπόνων που εξέφρασαν στην ιστοσελίδα μας.

Εξάλλου, πέρα από τα πιο πάνω, το «κλουβί» με τα σκουπίδια είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος ενός από τα ιστορικότερα κτίσματα της Λευκωσίας και της Κύπρου, γενικότερα, το Χαμάμ Ομεριέ. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα κτίριο για το οποίο «το 2003, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε το κοινοτικό πρόγραμμα UNDP/UNOPS, «Συνεργασία για το Μέλλον», σε συνεργασία με το δήμο της Λευκωσίας και το Κύριο Πρόγραμμα Λευκωσίας για να αναπαλαιώσει το Χαμάμ Ομεριέ, αναζωογονώντας έτσι το πνεύμα του και να κρατήσει την ιστορικότητά του.», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Δήμου Λευκωσίας.

Στα πιο πάνω, προστίθενται και οι καταγγελίες για τον κίνδυνο ανάφλεξης των όγκων σκουπιδιών που στιβάζονται στο σημείο αυτό. Ο εν λόγω κίνδυνος προκύπτει από το γεγονός ότι οι περαστικοί με τεράστια άνεση πετούν τα αποτσίγαρά τους σε επικίνδυνα κοντινές αποστάσεις από τα νάυλον σακούλια, τα οποία περιέχουν λάδι από τις κουζίνες των κέντρων αναψυχής, χαρτί, πλαστικό και κάθε λογής εύφλεκτο υλικό.

Με βυθιζόμενους καλάθους απαντά ο Δήμος Λευκωσίας

Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Λευκωσίας, ο οποίος, διά του Εκπροσώπου του, Μάκη Νικολαΐδη, μας ανέφερε ότι υπάρχει πλάνο για την δυνατότητα συλλογής μεγαλύτερου όγκου σκουπιδιών, στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολαΐδης εξήγησε ότι ο Δήμος είχε τοποθετήσει, πιλοτικά, αρχικά, βυθιζόμενους κάδους αχρήστων σε διάφορα σημεία της παλιάς Λευκωσίας, όπως: στην περιοχή του πρώην Holiday Inn, στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και παρά την οδό Ξάνθης Ξενιέρου. Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος αξιολογήθηκαν και κρίθηκε ότι ήταν θετικά. Βάσει των αποτελεσμάτων, ο Δήμος Λευκωσίας έλαβε την απόφαση όπως τοποθετήσει σε δεκαπέντε άλλα σημεία βυθιζόμενους καλάθους.

Τα οφέλη

Οι βυθιζόμενοι καλάθοι αχρήστων, υπογράμμισε ο κ. Νικολαΐδης, έχουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των γνωστών πράσινων καλάθων, που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα.

Εξήγησε ότι οι βυθιζόμενοι κάλαθοι μπορούν να συλλέξουν μεγαλύτερη ποσότητα αχρήστων. Επίσης, όταν τα συνεργεία θα προβαίνουν στο άδειασμα του περιεχομένου, ο κάλαθος θα απολυμαίνεται. Επιπρόσθετα, σημαντικό προτέρημα είναι το γεγονός ότι δεν προκαλούν οπτική όχληση, ούτε εκπέμπουν δυσάρεστες οσμές.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ο Δήμος σχεδιάζει όπως εγκαταστήσει βυθιζόμενους καλάθους αχρήστων σε όλα τα νέα, συγχρηματοδοτούμενα έργα του, για τον λόγο ότι αυτή η μέθοδος θα διευκολύνει και την διακίνηση των πεζών – δεν θα υπάρχουν οι αντιαισθητικοί πράσινοι κάδοι αχρήστων που, πολλές φορές, δυσχεραίνουν την κίνηση στα πεζοδρόμια.

Ωστόσο, για να γίνει η εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων, ειδικά σε στενούς δρόμους, όπως στην εντός των τειχών Λευκωσία, γίνονται μελέτες ώστε αυτοί να εγκατασταθούν σε σημεία που δεν θα ενοχλήσουν οποιεσδήποτε άλλες υποδομές, με τις πιθανές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, που θα επηρεάσει την καθημερινότητα των δημοτών.

Τι γίνεται στην Σούτσου & Πειραιώς

Το πρόβλημα που παρατηρείται με τα σκουπίδια στην συμβολή των οδών Σούτσου και Πειραιώς, ο κ. Νικολαΐδης το απέδωσε στο γεγονός ότι, παρά το ότι ο Δήμος έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα συλλογής των σκυβάλων και ενημερώνει τους καταστηματάρχες της περιοχής, παρατηρείται το πρόβλημα της ρίψης σκυβάλων πολύ συχνότερα.

Ο Δήμος Λευκωσίας, πρόσθεσε ο κ. Νικολαΐδης, έχει τοποθετήσει το μεταλλικό «παραβάν», με στόχο την αποτροπή, στον βαθμό του δυνατού, της οπτικής όχλησης. Τα σκουπίδια από το εν λόγω σημείο συλλέγονται καθημερινά, είπε, ωστόσο, με σκοπό την αποτροπή και της δυσάρεστης εικόνας και της δυσοσμίας.

Τέλος, εξήγησε ότι από τις πολυσύχναστες οδούς, Λήδρας και Ονασαγόρου, τα συνεργεία του Δήμου προβαίνουν στην συλλογή των σκυβάλων τέσσερις φορές την ημέρα.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση