ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Τα ραντάρ θα ρίξουν φως για το κόψιμο των καλωδίων Ιντερνέτ

Υποψίες για δολιοφθορά στις υποθαλάσσιες οπτικές ίνες έρευνες με τη συνδρομή κρατικών υπηρεσιών

Δυο εικοσιτετράωρα μετά τη ζημιά που προκλήθηκε σε δυο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών Ιντερνέτ, και με τα περισσότερα προβλήματα που προκλήθηκαν να έχουν αντιμετωπιστεί, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια να εντοπιστεί το τι προκάλεσε τη ζημιά στα δυο καλώδια, 3 χιλιόμετρα ανοιχτά της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην Cyta που ανήκει ένα από τα δυο υποθαλάσσια καλώδια, υπάρχουν υποψίες ότι η ζημιά που προκλήθηκε δεν είναι τυχαία. Κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει τον ημικρατικό οργανισμό να υποβάλει επίσημο αίτημα για έρευνες. Το άλλο υποθετικό σενάριο που εξετάζεται είναι, το κόψιμο των δυο υποθαλάσσιων καλωδίων να προκλήθηκε από άγκυρα πλοίου, το οποίο για άγνωστο λόγο αγκυροβόλησε 3 χιλιόμετρα ανοιχτά της Κύπρου. Απάντηση στις εικασίες που γίνονται αναμένεται να δοθούν από τα συστήματα παρακολούθησης της παράκτιας δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας τα ραντάρ που ελέγχουν την δραστηριότητα στις θαλάσσιες περιοχές, έχουν την δυνατότητα να διατηρούν τα δεδομένα που καταγράφουν για ένα ασφαλές χρονικό διάστημα. Η πρώτη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στα αποθηκευμένα δεδομένα των ραντάρ του Ναυτικού τα οποία θα δείξουν αν κατά το χρόνο πρόκλησης της ζημιάς, στην περιοχή υπήρχε πλοίο το οποίο είχε ρίξει άγκυρες. Πηγές με γνώση σε ναυτικά ζητήματα μας έλεγαν, πως ένα πλοίο που περνά ανοιχτά της Κύπρου μπορεί να ρίξει άγκυρες εάν στην περιοχή επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Το βάθος στην περιοχή ζημιάς υπολογίζεται στα 100 μέτρα περίπου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σενάριο η ζημιά στα δυο καλώδια να προκλήθηκε από άγκυρα, δεν θεωρείται εξωπραγματικό. Όπως μας εξηγήθηκε αν στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες ενδεχομένως κάποιο διερχόμενο πλοίο να έριξε άγκυρα, η άγκυρα να μην μπορούσε να συγκρατήσει το πλοίο με αποτέλεσμα η άγκυρα να ξέσυρε, όπως λέγεται στη ναυτική ορολογία, κόβοντας τα δυο καλώδια. Ωστόσο όπως μας εξηγήθηκε στις περιοχές που υπάρχουν υποθαλάσσια καλώδια υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί παντός είδους δραστηριοτήτων. Η ζημιά στα δυο καλώδια σύμφωνα με πηγές από τη Cyta προκλήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Στην περιοχή την ημέρα εκείνη οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες.

Αποκατάσταση προβλημάτων

Από το κόψιμο των δυο καλωδίων επηρεάσθηκαν οι υπηρεσίες Ιντερνέτ στη Κύπρο. Από τη ζημιά μειώθηκε η χωρητικότητα των κυκλωμάτων για εκτός Κύπρου με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση ιστοσελίδων εκτός Κύπρου. Σε ό,τι αφορά την Cyta κάλυψε την χωρητικότητα προς το εξωτερικό με εναλλακτικές διόδους. Η Cablenet, που με ανακοίνωσή της έγκαιρα ενημέρωσε τους συνδρομητές της για τα προβλήματα από τη ζημιά στα δυο καλώδια, αρχικά αγόρασε χωρητικότητα από την Cyta (Παρασκευή βράδυ) και την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να έχει στην διάθεσή της, από την Cyta, ένα επιπλέον κύκλωμα που θα καλύψει πλήρως την απαιτούμενη χωρητικότητα προς το εξωτερικό.

Η αποκατάσταση της ζημιάς

Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας, τα δυο καλώδια «Αλέξανδρος» της Cyta και HAWK που διαχειρίζεται η Primetel, οι ζημιές που έχουν υποστεί αναμένεται να αποκατασταθούν σε περίπου δέκα μέρες. Η αποκατάσταση θα γίνει από ειδικό πλοίο με την βοήθεια ρομποτικής συσκευής ή με την μεταφορά των καλωδίων στο σημείο της ζημιάς στην επιφάνεια

Πηγή: Η Καθημερινή 

Του Απόστολου Τομαρά 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X